Premiul Nobel pentru Pace 2023, câștigat de o iraniană aflată în închisoare
Foto: Hotnews.ro

Premiul Nobel pentru Pace 2023, câștigat de o iraniană aflată în închisoare
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Premiul Nobel pentru Pace 2023 a fost acordat iranienei Narges Mohammadi, „pentru lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru lupta sa pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți".

„Premiul pentru pace din acest an recunoaște, de asemenea, rolul avut de sutele de mii de oameni care, în anul precedent, au manifestat împotriva politicilor de discriminare și opresiune ale regimului teocratic din Iran care vizează femeile. Motto-ul adoptat de demonstranți - `Femeie - Viață - Libertate` - exprimă în mod adecvat dedicarea și munca lui Narges Mohammadi”, a transmis Comitetul Nobel norvegian, citat de Hotnews.ro.

„Narges Mohammadi este o o apărătoare a drepturilor omului și o luptătoare pentru libertate. Lupta ei curajoasă pentru libertatea de exprimare și dreptul la independență a avut costuri personale enorme”, notează sursa citată

În total, regimul din Iran a arestat-o de 13 ori și a condamnat-o de cinci ori la un total de 31 de ani de închisoare și 154 de lovituri de bici.

Narges Mohammadi se află încă în închisoare.

Ea este directoarea adjunctă a Centrului Apărătorilor Drepturilor Omului, o organizație neguvernamentală condusă de Shirin Ebadi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2003.

Conform sursei citate, Mohammadi este cea de-a 19-a femeie care câștigă premiul vechi de 122 de ani. Ultima a fost Maria Ressa din Filipine a câștigat premiul în 2021 împreună cu rusul Dmitri Muratov.

Premiul Nobel pentru Pace, în valoare de 11 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 1 milion de dolari, va fi decernat la Oslo la 10 decembrie, la aniversarea morții industriașului suedez Alfred Nobel, care a înființat premiile în testamentul său din 1895.

Citit 905 ori Ultima modificare Vineri, 06 Octombrie 2023 12:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.