”Undă verde” pentru noul racord rutier și feroviar din Portul Galați (FOTO și VIDEO)

”Undă verde” pentru noul racord rutier și feroviar din Portul Galați (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați a recepționat în cursul zilei de vineri, 19 aprilie, lucrările la racordul rutier și feroviar ce va deservi viitoarea platformă multimodală din Portul Galați. Noile elemente de infrastructură, rezultat al unei investiții de 108,85 milioane de lei, vor fi integrate în actualele rute de transport dintre Galați și Giurgiulești, precum și spre Port Bazinul Nou.

Racordul rutier este primul obiectiv finalizat în cadrul mai amplului program investițional Platformă Multimodală Galați (PMG), realizat de APDM Galați în parteneriat cu operatorul Port Bazinul Nou. 

”Rolul acestui racord rutier și feroviar este acela de a asigura interconectivitatea și integrarea tuturor mijloacelor de transport care vor fi operate pe platforma multimodală, asigurând totodată o fluidizare a traficului în această zonă ce cuprinde atât portul, cât și drumul european care leagă Galațiul de Giurgiulești”, ne-a explicat directorul general al APDM Galați, Marcela Daniela Costea.

În ceea ce privește indicatorii tehnici, lucrările la noul racord feroviar și rutier au însemnat 2,284 km sector rutier modernizat, inclusiv pasaj și sens giratoriu. De asemenea, 3,2 km cale ferată demontată și 2,2 km de cale ferată nouă a fost reconstruită pe un alt amplasament.

Lucrările la racordul rutier și feroviar au fost executate de asocierea formată din Tancrad (lider) - Citadina '98 - Oldroad Construct - Lemacons, având ca subcontractori Arcada Company și Gazterm Proiect SRL.

Prezenți la eveniment, reprezentanți ai administrației publice gălățene au ținut să sublinieze importanța investiției derulate de APDM Galați.

Președintele CJ Galați, Costel Fotea a arătat că proiectul platformei multimodale este unul foarte așteptat de transportatorii de pe Dunăre: ”Felicit echipa de la APDM Galați, pentru că, în urmă cu doi ani, acest proiect părea blocat, iar lumea nu se mai aștepta ca el să fie reluat. Știu că au fost necesare foarte multe drumuri la Ministerul Transporturilor, a fost nevoie inclusiv de o susținere la nivelul instituțiilor europene, iar aici trebuie să-i mulțumim europarlamentarului Dan Nica. Din statistici rezultă că activitatea din portul de la Galați a început din nou să crească, asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun, iar Galațiul trebuie să rămână unul dintre porturile importante de la Dunăre”.

La rândul său, primarul Ionuț Pucheanu a ținut să remarce că, în sfârșit, proiectele majore de infrastructură prind contur și în Regiunea de Sud-Est, iar investițiile nu mai sunt direcționate doar spre partea de vest a țării: ”S-au făcut eforturi fantastice, poate de trei, patru ori, mai mari ca în alte zone pentru a atrage aceste investiții. Abia de câțiva ani încoace ochii guvernului au începe să se mai uite și spre Sud-Est... La rândul nostru încercăm să atragem cât mai multe fonduri europene, avem multe proiecte, sperăm că investițiile din aceste proiecte vor fi dublate și din alte surse de finanțare, inclusiv din partea guvernului. Galațiul sper să-și recapete aura de altădată, de când era porto-franco. Mă bucur că proiectul acesta a devenit posibil, sunt convins că și fazele următoare vor fi duse la bun sfârșit și vor genera locuri de muncă”.

Nu în ultimul rând, senatorul Marius Humelnicu a ținut să remarce că ”este important să vedem constructori români, constructori gălățeni care fac lucruri de calitate. Aici este intrarea în Uniunea Europeană, iar acest lucru se vede inclusiv prin aceste investiții realizate cu fonduri europene, generatoare de creștere economică”.

În prezent se află în derulare lucrările și la celelalte etape ale platformei multimodale din Portul Galați - etapa de amenajare a cheului de acces al navelor, respectiv etapa privind amenajarea platformei de depozitare și manipulare a mărfurilor, întregul program investițional urmând să fie finalizat în cursul anului 2025.

Platforma Multimodală Galați urmărește dezvoltarea unui terminal intermodal cu o capacitate de 150.000 TEU/an în Portul Galați și va fi echipat pentru a gestiona diferite tipuri de unități intermodale de încărcare (ILU).

Citit 6810 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 11:56

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro