Ce nave militare vor să cumpere Forțele Navale Române. Damen Galați, un candidat important (VIDEO)

Ce nave militare vor să cumpere Forțele Navale Române. Damen Galați, un candidat important (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Prezent la ceremonia de punere a chilei pentru primul portavion de drone construit în Europa, destinat Portugaliei, recent organizată la Șantierul Naval Damen Galați, șeful Forțelor Navale Române, viceamiralul Mihai Panait, a precizat că România pregătește la rândul ei un program de achiziții pentru marina militară. În cadrul acestuia, Forțele Navale ar urma să-și suplimenteze capabilitățile cu două nave de patrulare, patru corvete și trei fregate.

Este vorba de nave noi și nu de nave la mâna a doua, a precizat șeful marinei militare. În acest caz, Șantierul Naval Damen Galați este un candidat important pentru atribuirea unor contracte.

"Suntem în perioada de finalizare a documentelor pentru a obține aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru construcția a două nave de patrulare și sper să se întâmple acest lucru, toate documentele să fie aprobate în timp oportun pentru a putea să aducem în Forțele Navale Române, în Marina Militară, capabilități noi", a declarat viceamiralul Panait.

Acesta a precizat că navele de patrulare sunt parte a unui plan mai amplu pe termen lung privind dotarea Forțelor Navale. "Avem Programul de înzestrare a Armatei României care spune foarte clar ceea ce dezvoltăm în următorii 20 de ani. Este primul proiect, cel al celor două nave de patrulare. Cel de-al doilea proiect, am intrat în acest program de anul trecut, Programul "Corveta europeană". Vom construi patru corvete noi, pe programul și pe proiectul european. Avem, de asemenea, în programul de înzestrare a Armatei, a Forțelor Navale Române, construcția a trei fregate noi. Sunt doar câteva dintre programele noi. Se întinde acest program pe o perioadă de 20 de ani", a explicat șeful Forțelor Navale Române.

Întrebat dacă există un termen-limită pentru ca primele nave noi să intre în dotarea Forțelor Navale Române, viceamiralul a arătat că "o navă durează cam 2-3 ani - construcția, deci după semnarea contractului ne așteptăm ca în maximum trei ani să avem prima navă nouă. Sper să semnăm contractul în acest an și în 2027 sper să avem prima navă nouă".

Surse de finanțare

În ceea ce privește sursele de finanțare, șeful Forțelor Navale a precizat că fondurile europene, precum cele accesate de Portugalia, în cadrul NextGenerationEU, pentru construirea portavionului de drone la Galați, nu pot fi accesate și de România. "Sunt accesate fonduri europene pentru navele Gărzii de Coastă ale Poliției de Frontieră. Marina militară portugheză are în subordine această Gardă de Coastă și acesta este motivul pentru care au putut accesa fonduri europene. Pentru Forțele Navale Române nu este posibil să accesăm fonduri europene în acest domeniu, în conformitate cu legislația europeană. Este o premieră, este o navă a viitorului, este un proiect cu siguranță de succes (...) și este onorant pentru noi să fim parte în această ceremonie astăzi, sper să fie un semn bun și pentru Forțele Navale Române să avem astfel de ceremonii în viitorul apropiat", a explicat șeful Forțelor Navale Române.

SN Damen Galați, deschis la colaborare

Aceste declarații vin după ce, anul trecut, Ministerul Apărării a anunțat anularea licitației pentru patru corvete, câștigată în condiții destul de controversate de o asociere formată din Șantierul Naval Constanța și compania franceză Naval Group, deși Şantierul Naval Damen Galați este singurul din România care în ultimele trei decenii a construit nave militare la standarde NATO.

Conducerea Grupului Damen s-a arătat în continuare deschisă să participe, prin SN Damen Galați, la programele de înzestrare ale Forțelor Navale, însă decizia finală aparține autorităților române.

"În prezent, construim nave pentru Marina Olandeză, pentru Pakistan, pentru Marina Portugheză, nu peste mult timp vom construi și alte nave pentru Marina Olandeză, suntem implicați și în proiecte pentru Germania și Belgia. Am auzit că România ia în considerare să achiziționeze nave de patrulare și am fi foarte onorați dacă am putea participa la acest proiect pentru Forțele Navale Române. Da, ne-am dori foarte mult să construim nave în România, pentru Forțele Navale Române (...) Dar aceasta este o chestiune ce ține de voința României și a Forțelor Navale din România", a declarat directorul comercial al Grupului Damen, Jan-Wim Dekker.

În total, la SN Damen Galați s-au construit în ultimele decenii peste 30 de nave militare sau de intervenție pentru țări NATO sau țări partenere ale Alianței sau Uniunii Europene. În prezent, pe lângă portavionul de drone destinat Portugaliei, la Galați se află în construcție, aproape de finalizare, o corvetă pentru Forțele Navale din Pakistan, precum și o navă de tip Combat Support Ship (CSS) destinată Forțelor Navale Olandeze.

Citit 11135 ori Ultima modificare Joi, 10 Octombrie 2024 23:30

4 comentarii

  • postat de Alex
    Sâmbătă, 12 Octombrie 2024 11:51
    79.113.136.***
    Bine ca damen baga in faliment santierul de la Mangalia dupa ce au furat de au rupt si acuma guvernul le da de lucru. Niste jeguri de oameni de ambele parti.
    0
    2
  • postat de George
    Joi, 10 Octombrie 2024 10:51
    92.87.95.***
    De pe marele submarin au iesit la pensie generatii de indivizi, fara sa fi facut o submersie.
    Colonelul Dogaru, marele pensionar gargaragiu, a facut si el filme cu muzeul plutitor.
    0
    9
  • postat de florin
    Joi, 10 Octombrie 2024 09:01
    86.124.203.***
    In anii 70 construiam platforma maritimă Gloria la Galati!Cap coada cu utilaje realizate în România!Acum dăm știri cu titluri bombastice și ar trebui sa ne bucurăm că construim bărcuțe pt militari !Ce nu vor să construiască alții este băgat pe gît la Galați!
    5
    9
  • postat de Gigel
    Miercuri, 09 Octombrie 2024 19:23
    5.13.180.***
    Deja ma simt mai in siguranta daca pregatesc un program de achizitii.Avem un submarin fara baterii care cred ca a fost sau ar trebui casat, neste cazane luate sh den Anglea...e bine si cu proiectele.
    3
    20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.