Investitorii și infrastructura, cea mai bună „apărare” pe timp de pace sau război

Investitorii și infrastructura, cea mai bună „apărare” pe timp de pace sau război
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Războiul dintre Rusia și Ucraina, ce se adaugă valului de scumpiri din ultima perioadă, va duce la o nouă criză economică, apreciază 93,5 la sută dintre întreprinzători, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CNIPMMR, din care face parte și Patronatul IMM-urilor Galați.

Conflictul militar de la graniță vine să accentueze și mai mult dificultățile economice cu care deja companiile se confruntau, rezultă din datele prezentate de patronate. Astfel, 89,7 la sută dintre întreprinzătorii chestionaţi au afirmat că resimt creşteri ale costurilor pentru produse şi servicii din ultima perioadă, iar 77 la sută dintre aceștia vor crește, la rândul lor, într-o proporţie sau alta, preţul produselor şi serviciilor pe care le furnizează.

În ceea ce privește conflictul militar din vecinătate, doar 8,4 la sută dintre companii au operațiuni în Ucraina și doar 3,7 la sută în Rusia. Pe de altă parte, efectele colaterale ce se resimt în plan economic afectează întreg mediul economic, a declarat președintele Patronatului IMM-urilor Galați, Marian Filimon. "Avem influențe în economie generate de creșterile la energia electrică, gazele naturale, combustibili, dar și alte produse, iar efectele se transmit în tot mediul de afaceri. Și cum să faci afaceri când nu ai predictibilitate, când nu știi ce te așteaptă mâine, când închei un contract astăzi și constați că peste două săptămâni, o lună, lucrurile nu mai au valabilitate în ceea ce privește cele convenite. În condițiile actuale, pur și simplu, în mediul de afaceri e greu să mai vorbești de investiții, de creștere a cifrei de afaceri, pur și simplu, e o luptă pentru supraviețuire", a arătat reprezentantul patronatelor gălățene.

Potrivit sondajului realizat de patronate, aproape 60 la sută dintre companii au declarat că vor amâna investițiile în această perioadă. La polul opus, numai 3,7 la sută dintre antreprenori au în plan să sporească investiţiile.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri, peste jumătate (54 la sută) dintre companii estimează că aceasta va scădea, iar restul de 46 la sută că vor menţine o cifră de afaceri similară sau că o vor creşte într-o anumită măsură. Totodată, un plan de creştere a afacerilor între 10 şi 30 la sută au doar 5 la sută dintre cei chestionaţi, iar cu peste 30 la sută, o pondere de 2 la sută.

"În mod particular, în tot acest context, Galațiul a fost și este mai expus. Să nu uităm că facem parte dintr-o Euroregiune în care sunt cuprinse și raioane din Republica Moldova și Ucraina, unde se derulau inclusiv o serie de proiecte care acum sunt sub semnul întrebării. Problema e că întotdeauna am fost mai expuși, și în timp de război, și în lipsa războiului. Pentru că suntem limita extremă a UE. Și cea mai bună apărare într-o zonă de graniță este să ai investitori în regiune, să ai o infrastructură performantă, care să răspundă unor necesități, inclusiv de ordin strategic", a mai arătat președintele Patronatului IMM-urilor Galați, care a precizat că, în Galați, "toate companiile sunt afectate de situația actuală într-o măsură mai mare sau mai mică, dar cele mai expuse sunt societățile din zona de producție industrială și sectorul agroalimentar".

Citit 24911 ori Ultima modificare Luni, 28 Martie 2022 12:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.