Combinatul de la Galați se află în centrul unui ”duel financiar” multinațional de 140 milioane de euro între ArcelorMittal și Liberty Steel - fostul, respectiv actualul proprietar al unității siderurgice. În timp ce Liberty susține că este vorba doar de un ”litigiu comercial”, ArcelorMittal a făcut deja o serie de pași în instanțele internaționale ce au dus inclusiv la înghețarea unor active, nefiind exclus să se ajungă până la vânzarea acestora.
ArcelorMittal a demarat aceste acțiuni ca parte a unor plăți rezultate, în 2019, din vânzarea de către grupul controlat de Lakshmi Mittal a fabricilor de oțel din România, Cehia și alte câteva țări europene către grupul Liberty Steel, controlat de Sanjeev Gupta prin intermediul conglomeratului de companii GFG Alliance, relatează Financial Times, dar și platforma de informații economice MetalMiner.
Problema principală ar fi un sold restant de 140 milioane de euro la plata de 740 milioane de euro (795 de milioane de dolari) pe care ArcelorMittal susține că ar fi trebuit să o încaseze din partea Liberty Steel în urma perfectării tranzacției.
În acest context, ArcelorMittal a obținut, din partea unei instanțe din Singapore, un ordin de înghețare a unor active Liberty Steel în valoare de 140 de milioane de euro (150 milioane de dolari), fiind luată în calcul inclusiv potențiala vânzare a acestor active. Potrivit rapoartelor citate de MetalMiner, ArcelorMittal a obținut această ordonanță judecătorească pe 1 noiembrie a.c.. Practic, instanța interzice Liberty Steel să transfere active ce depășesc valoarea stipulată în hotărâre.
Cu toate acestea, reprezentanții GFG Alliance, inclusiv într-un răspuns comunicat la solicitarea ziarului ”Viața liberă”, au minimizat hotărârea judecătorească din Singapore, declarând: „Acest caz nu are absolut niciun impact asupra companiei noastre, furnizorilor sau clienților noștri. A fost solicitată anularea ordinului, iar companiile din Singapore despre care se spune că au activele înghețate sunt holdinguri non-comerciale, ceea ce înseamnă că nu au operațiuni de producție”.
Context general
Decizia instanței din Singapore vine după ce, în ianuarie 2023, o instanță de arbitraj din Londra a dat o decizie în favoarea ArcelorMittal în litigiul cu Liberty Steel, tot pentru 140 milioane de euro. Această decizie a fost recunoscută, ulterior, de o înaltă instanță din Marea Britanie.
„Deoarece companiile lui Sanjeev Gupta nu au efectuat niciun fel de plată împotriva adjudecării și au ignorat orice cerere de plată, ArcelorMittal trebuie acum să întreprindă un proces de executare multi-jurisdicțională”, au declarat pentru MetalMiner avocații Companiei ArcelorMittal.
Ordonanța de înghețare a activelor demarată de ArcelorMittal se adaugă provocărilor cu care GFG Alliance și implicit Liberty Steel s-au confruntat, începând din 2021, după prăbușirea principalului lor creditor, Greensill Capital.
În același timp, în ceea ce privește litigiul cu ArcelorMittal, reprezentanții GFG Alliance au declarat pentru Financial Times că „nu este o evoluție nouă, ci o dispută de lungă durată legată de o evaluare amânată și contestată din 2019, pe care GFG o contestă prin mijloace legale”.
Pe de altă parte, conflictul între cei doi coloși siderurgici pare a se fi acutizat. Avocații ArcelorMittal au descris GFG ca fiind „o rețea de companii opacă, complicată și în continuă schimbare, care mută active în și înafara Alianței atunci când îi convine domnului Sanjeev Gupta”.
GFG face obiectul unei anchete în curs de desfășurare de către Serious Fraud Office din Marea Britanie, care se concentrează pe acordurile de finanțare dintre afacerile sale și Greensill. GFG a negat în mod constant că ar fi comis vreo ilegalitate.
Complicații și în România
În acest tablou general extrem de complicat, nici situația combinatului siderurgic de la Galați, în mod particular, nu este una liniștitoare. Pe rolul instanțelor de judecată sunt zeci de acțiuni de cereri de insolvență la adresa Liberty Galați deschise de firme care au de încasat facturi din partea combinatului siderurgic.
Până în prezent, răspunsul standard al Liberty Galați a fost că ”o mare parte dintre aceste cereri, care au o valoare scăzută, sunt nejustificate și sunt contestate în instanță. Puținele cazuri care trebuie rezolvate sunt în curs de soluționare”.
Problema pare însă ceva mai complexă, o dovadă în acest sens fiind faptul că subiectul plăților restante, în special către firmele gălățene, s-a aflat pe agenda unei recente întâlniri între conducerea Patronatului IMM-urilor Galați, parte a Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și conducerea Liberty Galați. În cadrul acestei întâlniri, asupra căreia vom reveni într-o ediție viitoare, s-a atras atenția asupra efectelor în lanț pe care întârzierile la plata facturilor le-ar putea avea la nivelul ”ecosistemului” format din IMM-urile care gravitează în jurul Liberty Galați și sunt dependente în activitatea lor, într-o măsură mai mare sau mai mică, de relațiile cu combinatul siderurgic.
Împrumut cu garanții de stat
O analiză mai amplă a activității Combinatului Siderurgic Liberty Galați ar urma să fie făcută în cursul lunii decembrie, când este convocată o adunare generală a acționarilor, un anunț în aceste sens fiind publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit convocatorului, principalul punct pe ordinea de zi va fi „aprobarea contractării prin EximBank Banca Românească, în numele şi în contul statului, a unui credit cu dobândă subvenţionată în scopul realizării de investiţii şi/sau capital de lucru, în termenii şi condiţiile prevăzute în schema de ajutor de stat conform Normei SN3.15 Garanţii Eximbank în cadrul schemei de ajutor de stat UcrainaZ (NI-GAR-15l/0), în valoare de 150 de milioane de euro”!
Acționariatul ar urma să aprobe convenția de garantare din cadrul schemei de ajutor de stat, precum și constituirea în garanție a bunurilor mobile și/sau imobile ale Liberty Galați, așa cum se regăsesc acestea în patrimoniul societății.
"Fiind una dintre numeroasele companii românești afectate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Liberty Galați poate confirma că a solicitat Eximbank România acordarea unui sprijin pentru capital de lucru în cadrul schemei de ajutor de stat Ucraina”, a declarat pentru ”Viața liberă” un purtător de cuvânt al Liberty Galați.
Mai amintim că, recent, marile companii din industrie (ABIEC) au solicitat autorităților române deblocarea unor instrumente financiare - Fondul de Modernizare, realocarea fondurilor europene neutilizate în anii precedenți, bugetul de stat etc. - menite să le sprijine să depășească criza indusă de războiul din Ucraina în special prin creșterea prețurilor la energie și scăderea pe burse a prețurilor la produsele industriale.