Drumurile județene ”înghit” sute de milioane de lei

Drumurile județene ”înghit” sute de milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

La această dată, peste 40 de kilometri de drumuri județene sunt în lucru, fiind vorba tot despre patru proiecte ale Consiliului Județean (CJ) Galați. În primul rând, discutăm despre modernizarea DJ 251M (așa-numita ”centură mică”), în oarece blocaj administrativ al ”fazei pe hârtii”, mai exact, în etapa orgoliilor politice, investiția fiind una pe fonduri europene, cu o valoare de circa 30 de milioane de euro. Dincolo de blocajul exproprierilor, în teren au loc intervenții, inclusiv la podul hobanat.

În județ, se mai lucrează, în prezent, pe DJ 242A (pe ruta Rădești - Cruceanu - Berești - Slivna - Gănești), cei 18 kilometri fiind modernizați tot cu fonduri europene de circa 38,65 milioane lei, dar și pe alți 8,6 kilometri din zona localităților Jorăști, Roșcani, Braniștea, Poiana, Buciumeni, Vizurești, Tecucelu Sec, Lungești, precum și în pădurea Gârboavele. De această dată, vorbim despre o investiție de aproape 14 milioane lei, din bugetul propriu al instituției. Tot în execuție sunt alți 3,6 kilometri, drumuri de acces către Tirighina și către depozitul de deșeuri menajere de la Valea

Mărului, părți componente ale Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor.

Fonduri europene, echivalent a peste 323 milioane lei

Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de transport regional pe tronsonul funcțional de interes județean DN 24D - DJ 251B - DJ 251A - DJ 251H – DJ 251 – DJ 255A – DN 25, o investiție masivă de peste 211 milioane lei, sunt în faza de verificare a documentației tehnice. Cu fonduri europene, prin noul POR 2021 – 2027, ar urma să se intervină pe ruta Bălăbănești - Ciurești - Cotoroaia - Cerțești - Blânzi - Corod - Valea Mărului - Slobozia Conachi - Traian, pe o lungime de 57 de kilometri. Alte două reabilitări urmează a fi depuse spre finanțare pe noul Program Operațional Regional, fiind în etapa obținerii certificatelor de urbanism. Este vorba despre aproape 16 kilometri de pe tronsonul funcțional E581 – DJ241 – DJ241 A – DJ241 G, pe traseul Berheci – Nărtești – Gohor – Brăhășești, dar și de 9,6 kilometri de pe DJ 255 (Slobozia Conachi – Izvoarele – Independența), valoarea cumulată a celor două proiecte fiind de peste 112,5 milioane lei.

Aproape 100 de kilometri, în așteptarea lui... ”Anghel Saligny”

Alte lucrări au fost depuse pe Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, valoarea cumulată a acestora fiind de peste 285,1 milioane lei. Mai întâi, discutăm de modernizarea unor tronsoane de drumuri județene de pe DJ 253, DJ 242 H, DJ 255, DJ 240A, DJ 252G și DJ 251A, însumând 50,5 kilometri de pe raza localităților Umbrărești, Cudalbi, Băleni, Viile, Zărnești, Rădești, Odaia Manolache, Gârbovăț, Cârlomănești, Țepu, Tecucelu Sec, Matca, Corod și din Pădurea Gârboavele. Totodată, se intenționează reabilitări și modernizări pe 24 de kilometri de pe DJ 240 (aferente localităților Munteni, Țigănești, Negrilești și Ghidigeni) și 21 de pe DJ 242D, pe traseul Băneasa – Rogojeni, inclusiv în Suceveni. Aceste investiții se află în faza de licitație pentru proiectare tehnică și execuție.

Din bugetul propriu al CJ se proiectează alte modernizări de tronsoane de pe drumurile județene, mai concret 10,5 kilometri în zona localităților Matca, Lunca, Hanu Conachi, Grivița, Mândrești, Corni și Vârlezi, valoarea estimată fiind de aproape 71,8 milioane lei. Nu în cele din urmă, CJ are în faza de licitație a documentației tehnice plus execuție lucrări de întreținere covoare asfaltice pe drumurile județene în zonele: Berești - Pleșa, Rădești, Fundeanu, DN 24D - Adam, Mihail Kogălniceanu, Zătun, Nicorești - Poiana, Țepu, Movileni și Lungești, evaluate la peste 79,5 milioane lei.

Finalizări și alte documentații în curs

La toate acestea se adaugă DJ 254, investiție finalizată, și DJ 251A (la care urmează conferința de închidere a proiectului), cele două însemnând aproximativ 84 de milioane lei, cu o lungime cumulată de 32 de kilometri. Totodată, conform reprezentanților CJ, se lucrează la documentația pentru modernizarea DN25 până la Tudor Vladimirescu (circa 40 de kilometri) și la varianta de aproximativ 8 kilometri ce ar urma să unească Drumul Expres Galați – Brăila și Drumul Mare de Centură (VO).

CITEŞTE ŞI: Niciun progres în cazul exproprierilor de pe "centura mică"

Citit 2699 ori Ultima modificare Vineri, 27 Mai 2022 22:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.