Peste 160 de milioane de euro pentru infrastructura rutieră. Finanțări europene de 80 la sută la Consiliul Judeţean Galați

Peste 160 de milioane de euro pentru infrastructura rutieră. Finanțări europene de 80 la sută la Consiliul Judeţean Galați
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi modernizează infrastructura rutieră cu fonduri europene. Este vorba despre lucrări ample de consolidare, lărgire a părţii carosabile, reabilitare a podurilor şi podeţelor şi, bineînțeles, asfaltare. Pe unele porţiuni de drum, care acum se află în plin proces de modernizare, nu s-a mai intervenit vreodată, după cum ne-a precizat președintele CJ, Costel Fotea (în foto, dreapta).

CJ Galaţi investeşte peste 160 de milioane de euro pentru modernizarea a 350 de kilometri de drumuri judeţene, adică jumătate din total, 80% din sumă provenind din fonduri europene. Spre exemplu, în cadrul apelului de finanţare SUERD (Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării), au fost eligibile 12 judeţe riverane Dunării, iar din totalul de 150 milioane de euro, Consiliul Judeţean Galaţi a atras aproape 80 milioane de euro, câștigând şase din cele 13 proiecte care au primit finanțare.

Utilaje pregătite pe "centura mică"

"Drumul de Centură este cea mai importantă investiţie cu fonduri europene. Este un proiect pe care îl derulăm în parteneriat cu Primăria Galați. Am obţinut aproape 30 milioane de euro pentru a transforma varianta ocolitoare a Galaţiului într-un drum modern şi sigur. Vom interveni pe aproape 11 kilometri, cu lucrări ample de consolidare a fundaţiei drumului, extindere la patru benzi pe porţiunea cuprinsă între strada Brăilei şi bulevardul George Coşbuc şi de reabilitare a trotuarelor. Mai mult, pentru a fluidiza traficul, vom construi un pod hobanat, de aproximativ 500 de metri, cu patru benzi de circulaţie, trotuare şi piste pentru biciclişti. Este o chestiune de zile până când vom emite ordinul de începere a lucrărilor, constructorul având deja o mare parte din utilaje aduse la Galaţi", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Au dispărut craterele de pe "Drumul mătcaşilor"

Drumul judeţean care leagă Tecuci de Matca (DJ 251), cunoscut ca "drumul mătcaşilor", deoarece este folosit de legumicultorii din zonă, a fost în sfârşit refăcut, după ani de aşteptări. "Modernizăm complet 34 de kilometri de pe drumul județean 251. Nu vorbim doar de asfaltare, ci de lucrări ample, prin care intervenim inclusiv la partea de fundație a drumului sau chiar de înlocuire a podurilor vechi de peste 50 de ani, care nu au fost reabilitate niciodată", a explicat preşedintele CJ. Lucrări de modernizare se desfăşoară şi pe următoarele drumuri: DJ 252 Buciumeni - Nicorești - Cosmești - Movileni - Barcea, DJ 242 Vârlezi - Târgu Bujor - Umbrărești - Viile - Fârțănești - Foltești, DJ 251A Corod - Drăgușeni, DJ 255 Pechea - Rediu - Cuca - Fîrţăneşti - Măstăcani, DJ 242B Berești - Balintești - Băneasa - Târgu Bujor - Moscu, iar în perioada următoare vor demara lucrări de modernizare pe DJ 254 Iveşti - Griviţa și DJ 242A Rădeşti - Bereşti - Bereşti Meria - Găneşti - Cavadineşti.

În plus, pe lângă investiţiile din bani europeni, Consiliul Judeţean va demara şi un program propriu de asfaltare a drumurilor judeţene, pe o lungime de 55 de kilometri.

"Consolidăm fundaţia drumurilor, lărgim partea carosabilă acolo unde se impune acest lucru, reabilităm podurile, înlocuim podeţele, amenajăm şanţuri betonate, trotuare şi piste de biciclete acolo unde este posibil acest lucru, precum şi treceri de pietoni iluminate cu panouri fotovoltaice. Lucrările pe DJ 251 sunt finalizate în proporţie de 90%, pe DJ 242B lucrăm deja la montarea indicatoarelor rutiere şi a bornelor kilometrice, iar pe DJ 252 suntem gata în proporție de 60%. Pe unele porţiuni de drum judeţean, cum ar fi cel dintre Pleşa şi limita judeţului Vaslui, nu se mai intervenise de zeci de ani. În plus, pe toate drumurile reabilitate sau care sunt în curs de modernizare vom face podeţe de acces pentru fiecare proprietate, astfel că nicio gospodărie nu va rămâne fără cale de acces. În total, vorbim despre cinci mii de astfel de căi de acces", a afirmat Fotea.

CJ Galați investește și în modernizarea podurilor

Consiliul Județean Galați derulează şi un amplu program de modernizare a podurilor și podețelor. Vorbim de 45 de poduri și aproape 700 de podețe, de pe mai multe drumuri județene. Deja au fost refăcute de la zero mai multe poduri de mari dimensiuni, precum cele de pe DJ 251 de la Valea Mărului (peste Valea Găunoasa) şi de pe DJ 242A, de la Cerţeşti.

Total de 390 milioane de lei pentru drumuri, în 2020

Pe fonduri europene, anul acesta vor fi investiţii în infrastructura rutieră de 298.233.000 de lei, iar din bugetul propriu, 44.427.000 de lei. În plus, pentru programul de întreţinere a drumurilor judeţene (covoare asfaltice, reparaţii cedări în fundaţie, întreţinere poduri, indicatoare rutiere etc.) este alocată suma de 45,1 milioane de lei.

Costel Fotea a afirmat că se pregătesc noi proiecte de modernizare ale infrastructurii rutiere, astfel încât documentaţiile să fie deja pregătite atunci când se vor deschide noi axe de finanţare.

Citit 11514 ori Ultima modificare Marți, 03 Martie 2020 09:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.