Construcția celor 27 de noi spitale, întârziată cu un an

Construcția celor 27 de noi spitale, întârziată cu un an
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O analiză realizată de experți ai Băncii Mondiale pentru Guvern, consultată de G4Media, arată că există ”un risc critic” ca România să piardă trei mari proiecte din PNRR. Este vorba despre metroul de la Cluj, cele 27 de spitale și secții spitalicești noi, dar și campania de împădurire. 

Riscul major vine din întârzierea diferitelor stadii ale proiectelor (studii, lansarea licitațiilor, începerea lucrărilor), potrivit documentului citat. Toate aceste proiecte ar trebui terminate până la finalul anului 2026, când se încheie finanțarea din PNRR.

Astfel, proiectul metroului din Cluj, finanțat cu 300 de milioane de euro, abia a trecut de faza contestațiilor. Contractul de aproape două miliarde de euro pentru proiectarea și execuția magistralei M1 la Cluj-Napoca poate fi semnat cu asocierea Gulermak – Alstom - Arcada după ce contestația depusă de Dogus, firma concurentă, a fost respinsă la data de 7 aprilie. Contractul pentru magistrala de 21 de kilometri și 19 stații are o durată de 96 de luni.

În ceea ce privește cele 27 de spitale, G4Media amintește că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a reușit să treacă prin Guvern abia în 22 februarie lista cu cele 27 de spitale și secții noi care ar trebui construite cu bani din PNRR. Opoziția și experți din domeniu au acuzat întârzierea cu un an a acestei decizii. UE pune la dispoziția României peste 2,1 miliarde de euro, prin PNRR, pentru investiţii care vizează asigurarea de noi servicii medicale, îmbunătăţirea calităţii serviciilor existente, investiţii în echipamente medicale pentru infrastructura sanitară nou construită sau renovată.

În fine, campania de împădurire și reîmpădurire a fost lansată abia în noiembrie 2022. Măsura de investiții din PNRR are un buget de 730 milioane de euro și vizează realizarea a 56.000 hectare de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice. Proiectul ar urma să finanțeze și lucrări de împădurire și lucrări de îngrijire a plantațiilor și creștere a suprafeței cu vegetație forestieră în lungul căilor de comunicație, în interiorul aglomerărilor urbane (păduri urbane, inclusiv de tipul mini-pădurilor) în jurul localităților și între câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție.

Banca Mondială avertizează în raportul citat că alte două mari proiecte din PNRR sunt cu ”risc mare” de a fi ratate din aceleași motive: deschiderea de noi capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile și cel privind mobilitatea urbană sustenabilă.

Citit 1861 ori Ultima modificare Joi, 27 Aprilie 2023 16:47

2 comentarii

  • postat de marr
    Luni, 08 Mai 2023 20:56
    86.124.202.***
    Astia le cam RATEAZA pe TOATE . Si Spitale si (re)Impaduriri ...
    Oare de ce am impresia ca in gandu' lor isi zic ...'doamne ajuta' sa ramana asa , nefacute ?
    Numa' de harnicie nu ii banuiesc . Ca doar , Oare , n-au ce face cu banii aia ?
    Nu sunt alte afaceri/deturnari de fonduri profitabile pt
    0
    0
  • postat de Veorel
    Joi, 04 Mai 2023 09:51
    81.12.150.***
    Astea au fost pierdute "din fasa"...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.