Europarlamentarul gălățean Dan Nica s-a întâlnit cu comisarul european desemnat pentru Energie, Dan Jørgensen, respectiv, cu comisarul european pentru Tehnologie și Securitate economică, Henna Virkkunen, în cadrul consultărilor premergătoare audierilor membrilor Executivului european în Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European.
Pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte precum păstrarea competitivității industriei europene, prețurile la energie și reducerea dependenței UE în lanțurile de aprovizionare cu materii prime.
Consultările au loc în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, se încearcă definirea unui nou model economic comunitar, ce va sta la baza viitoarei activități a Comisiei Europene, unul care să facă față unor provocări globale, precum competitorii internaționali, reconfigurarea lanțurilor logistice, schimbările climatice, volatilitatea prețurilor sau dependența de anumite piețe în materie de resurse.
În mod particular, în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European, eurodeputatul Dan Nica a subliniat efectele pe care contextul economic actual îl are asupra competitivității industriei oțelului și a dificultăților din acest sector la nivelul Uniunii Europene, în special din cauza evoluției prețurilor la energie.
"Am pierdut în ultimii ani, la nivel european, peste 20 milioane de tone capacitate de oțel. Prima cauză a reprezentat-o fluctuația prețurilor la energia electrică și gaze naturale. Diferența între prețul minim și prețul maxim la energie pe piața europeană a fost de 65 la sută în 2022 și această diferență a crescut cu încă 15 sută în 2023. Este un lucru absolut inacceptabil și care necesită schimbări imediate.
Nimeni nu poate să-și facă un plan de afaceri sustenabil sau să supraviețuiască, în condițiile în care există o atât de mare volatilitate a prețurilor și cred că este nevoie să se intervină rapid pe piața de energie, în primul rând pentru a decupla prețul energiei electrice de prețul gazelor naturale.
A doua cauză a regresului industriei siderurgice europene a fost reprezentată de importurile de oțel din afara Uniunii Europene, oțel care, de exemplu, nu este purtător de taxe de emisii de CO2, făcând astfel industria UE necompetitivă.
Prin urmare, dacă nu vor fi luate măsuri de corectare a acestor situații, în viitorul apropiat se vor pierde multe locuri de muncă și industria oțelului va fi grav afectată. Acest lucru va avea consecințe negative pentru întreaga economie a Uniunii Europene", a explicat europarlamentarul Dan Nica, care este coordonatorul Grupului S&D din Comisia ITRE a Parlamentului European.
Legat de această problematică a industriei europene, dar și a consumatorilor casnici, eurodeputatul a ținut să aprecieze schimbul de opinii avut cu comisarul european desemnat pentru Energie, Dan Jørgensen.
"Am abordat eforturile continue de a scădea și mai mult prețurile la energia electrică pentru gospodării și pentru întreprinderi, în special pentru industriile mari consumatoare de energie. Am vorbit, de asemenea, despre preocupările serioase cu privire la profiturile extraordinare și cazurile numeroase de manipulare a pieței energiei și a gazelor naturale în UE, pentru a ne asigura că cetățenii și agenții economici sunt protejați de noile șocuri ale prețurilor la energia electrică și gaze naturale", a arătat Dan Nica.
În ceea ce privește discuțiile cu vicepreședintele executiv desemnat al Comisiei Europene, Henna Virkkunen, ce va avea competențe și în domeniul Tehnologiei, Dan Nica a precizat că a abordat "vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare al UE, în special dependența noastră de materiile prime din țările terțe și despre importanța sectorului european al industriei semiconductorilor pentru producția de tehnologii-cheie". "Am discutat de asemenea și despre angajamentul puternic față de dobândirea de noi competențe, atât de necesare în sectoarele tehnologiei de vârf", a mai arătat europarlamentarul gălățean.
După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", în contextul audierilor viitorilor comisari europeni în Comisia ITRE a PE, europarlamentarul Dan Nica a avut recent o întâlnire și cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, ce va deține portofoliul pentru Strategie industrială în noua structură a executivului comunitar, un subiect abordat fiind reformarea instrumentului pentru Tranziție Justă, menit să faciliteze adaptarea la o economie cu emisii reduse de carbon, în special în zonele ce depind de industriile energointensive, un exemplu în acest sens fiind județul Galați.
Conform Regulamentului, preşedintele PE, după consultarea preşedintelui ales al Comisiei, invită candidaţii propuși pentru diferitele posturi de comisar să se prezinte la audieri în faţa diferitelor comisii sau organisme ale PE, în funcţie de domeniul lor de activitate. În cazul de față, intenția la nivelul instituțiilor europene este de a finaliza audierea comisarilor europeni până cel târziu la sfârșitul lunii noiembrie.