Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

"E necesară o analiză complexă a profesionalismului celor implicaţi în protejarea cetăţenilor, ne vom asuma această misiune. Românii trebuie să continue să creadă în MAI. Trebuie să avem încredere în «profesionaliştii» din MAI", a declarat Viorica Dăncilă, marţi, la câteva zile după tragedia de la Caracal. Dar nu despre tragedie vom vorbi, ci mai degrabă despre "profesionaliştii" inventaţi de premier.

Cuvintele "profesional" și "profesionist" sunt foarte adesea folosite cu un sens greșit, acela de "foarte competent", "foarte bun" sau "de calitate", ca de exemplu: "produse cosmetice profesionale pentru saloane, tratamente, aparate, accesorii".

Însă "profesional" are sensul de "privitor la o profesie, care ține de o profesie, care este legat de o profesie", iar "profesionist" se referă la "persoana care lucrează într-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregătiri corespunzătoare".

E drept, nu ne-am lămurit încă ce a vrut să zică autoarea cu "profesionaliştii", dar o să o punem şi de data asta pe seama emoţiilor şi a faptului că este om şi, ca orice om, greşeşte!

Facilitate, cuvânt folosit greşit

Folosirea cuvântului "facilități" cu sensul de "spațiu cu dotări, echipamente etc" este greşită. Așadar, nu este corect să spunem "La hotel avem toate facilitățile".

În limba română, cuvântul "facilitate" înseamnă "însușire a ceea ce este facil; însușirea de a realiza, de a face ceva fără mari eforturi, cu ușurință". La plural, "facilități" se referă la "înlesniri făcute cuiva", ca de exemplu "facilități de plată".

Există, evident, multe metode prin care vă puteţi testa nivelul de cunoştinţe, însă cel mai bine ar fi, dacă aveţi de susţinut un discurs, să îl citiţi şi recitiţi până când vi se pare că l-aţi înţelege. Mai ales dacă nu l-aţi scris cu propria mână!

Dacă aveţi sugestii de teme sau dacă observaţi gafe verbale prin televiziuni, nu ezitaţi să ne scrieţi la adresa redacţAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 1460 ori Ultima modificare Joi, 01 August 2019 14:07

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro