UȘOR DE CITIT/ "Flash-uri din sens opus" Ce-i putred în poliție? Aflați de la agentul Marian Godină

UȘOR DE CITIT/ "Flash-uri din sens opus" Ce-i putred în poliție? Aflați de la agentul Marian Godină
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Toţi poliţiştii de la Rutieră au văzut multe la viaţa lor şi au strâns, cu siguranţă, suficient material cât să scrie o carte. Dar n-au scris-o. Cel puţin până acum, un singur agent a demonstrat că are nu doar drag de meserie, ci şi dar de povestitor: Marian Godină, de la Braşov. Ba, a mai demonstrat o treabă tânărul poliţist: că atunci când nu te simţi cu musca pe căciulă, nici n-ai de ce să te laşi călcat în picioare. Or, asta-i o lecţie de ţinut minte!

„Flash-uri din sens opus” nu-i altceva decât o colecţie de amintiri şi de mărturisiri ale lui Godină. Toate texte sunt scurte şi se citesc fără efort. Cartea are, cu totul, 192 de pagini. Dacă vă grăbiţi, o terminaţi fără probleme în vreo două ore. Dacă însă vreţi să citiţi doar câte o povestire, două pe seară, vă ajunge o săptămână. Pagină cu pagină, o să aflaţi multe despre lumea pestriţă pe care o opreşte poliţistul braşovean în trafic, dar şi despre greşelile pe care acesta le-a făcut şi pe care acum le recunoaşte. Unele au avut chiar final stânjenitor pentru şoferi, aşa că Godină are de ce să fie autoironic, pe alocuri. Că-i vorba despre un şofer cu care natura a fost deosebit de darnică, despre un preot prins plimbând prostituate cu maşina sau despre şoferi care învaţă în cel mai greu mod posibil că-i rău să conduci băut, momentele sunt scrise cu umor.

Poliţistul mai scrie în „Flash-uri din sens opus” şi despre cum şi-a ales meseria, despre viaţa în şcoala de la Câmpina (dacă vreţi să daţi admitere, poate vă interesează!), dar şi despre câteva dintre femeile care au trecut prin viaţa lui.

Abia spre finalul cărţii, Marian Godină lasă gluma la o parte şi scoate „artileria grea”, începând să dea detalii despre ce merge prost la Rutieră. O să citiţi, negru pe alb, explicaţia legendei planurilor de amenzi ale poliţiştilor. O să aflaţi că într-adevăr sunt oameni în ţara asta suficient de puternici şi de lipsiţi de bun simţ încât cer poliţişti rutieri care să le cureţe traeul de alde neica nimeni, adică de şoferii de rând care aveau drum prin zonă... Apoi, vine şi vremea detalierii conflictului pe care l-a avut Godină cu superiorii lui, din cauza textelor (incluse şi în cartea de faţă) pe care poliţistul le publica pe blog. Despre cum s-a ajuns la jigniri, ameninţări şi, în cele din urmă, la linguşiri, între mai marii din poliţia braşoveană şi agentul Godină, citiţi în „Flash-uri din sens opus”.

Orice ar fi trăit, agentul Marian Godină n-are decât cuvinte de laudă pentru colegii lui care fac frigul în stradă sau pentru cei care pregătesc generaţiile de poliţişti tineri. De rău nu scrie, de fapt, nici despre şefi. Doar povesteşte câteva întâmplări din care cititorul poate trage propriile concluzii.

Una peste alta, din ceea ce a publicat până acum, Marian Godină pare înainte de toate un om cu bun simţ, care oferă, dar şi pretinde respect. Or, textele unui om cu bun simţ care pe deasupra mai are şi talent, dar şi idee despre ceea ce scrie n-au cum să fie decât unele cu succes la public. Iar „Flash-uri din sens opus” chiar se citeşte, zilele astea, în toată ţara.

În cadrul campaniei de marketing pentru lansarea cărţii, Godină şi-a sfătuit cititorii să circule legal, pentru a evita să-i vadă semnătura şi pe alte „materiale”, în afară de cartea din librării.

La Galaţi, găsiţi „Flash-uri din sens opus” la Librăria Donaris, de pe strada Bălcescu, nr. 26.

Citit 2751 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2016 13:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.