COMORI DE PATRIMONIU/ Casa monument de pe Domnească, admirată de Nicolae Iorga
Foto: Foto ”Viața liberă”, Remus Basalic

COMORI DE PATRIMONIU/ Casa monument de pe Domnească, admirată de Nicolae Iorga
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Una dintre cele mai frumoase şi impozante case monument din Galaţi este situată pe strada Domnească, la numărul 118. Clădirea datează din perioada de început a secolului trecut, fiind construită pentru unul dintre cei mai de seamă negustori pe care i-a avut oraşul nostru. Deşi a fost confiscat de către comunişti şi transformat în sediu al câtorva instituţii publice, imobilul rămâne totuşi un exemplu grăitor al modului în care se construia la Galaţi, în perioada Primului Război Mondial.

Un boier din Ardeal, stabilit la Galaţi

Pentru a înţelege povestea clădirii de pe Domnească 118, trebuie să călătorim înapoi în timp până în anul 1904, atunci când Damian Drăgănescu, de profesie negustor, a venit la Galaţi de la Breţcu, din Transilvania. Odată stabilit în oraşul de la malul Dunării, pe atunci un adevărat magnet pentru comercianţi, Damian Drăgănescu a cumpărat moşia Movileni, din comuna Şendreni, aşa cum reiese dintr-un dosar întocmit de Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi. În lucrarea "Istoria oraşului Galaţi de la origini până la 1918", vol. II, marele istoric gălăţean Paul Păltănea indică faptul că, la 30 august 1904, D. Drăgănescu apare ca epitrop (administrator al averii unei biserici - n.r.) al bisericii Vovidenia, alături de Costache Plesnilă (primar al oraşului Galaţi, între decembrie 1896 şi martie 1898 - n.r.).

Construcţie începută în urmă cu un secol

"Damian Drăgănescu [...] era căsătorit cu fiica avocatului Gheorghe Coltofeanu, cu care a avut patru copii: Damian, Maria, Dumitru şi Gheorghe. În anul 1911, Damian Drăgănescu jr. candida fără succes la Colegiul al II-lea din partea Partidului Naţionalist Democrat, aflat sub preşedinţia lui Nicolae Iorga şi a lui A. C. Cuza. Damian Drăgănescu jr. se căsătoreşte în 1913 cu Cecilia Cetăţianu, fiica primului director al Gimnaziului din Galaţi, care va deveni ulterior Liceul Vasile Alecsandri", arată Valentin Bodea, în lucrarea "Monumente istorice şi personalităţi din oraşul Galaţi".

Doi ani mai târziu, Damian Drăgănescu jr. a cumpărat locul din strada Domnească, numărul 150 (actualul număr 118 - n.r.), de la Ioan Stoicovici. Casa construită în stil neoromânesc a fost ridicată între 1916 şi 1923. Imobilul avea trei etaje: primul etaj cu patru camere, vestibul, bucătărie, spălătorie şi baie, odaie de servitori şi coridor, al doilea etaj cu cinci camere, vestibul, baie, bucătărie, cameră pentru servitori, iar al treilea etaj cu mansardă, două odăi, cameră cu coridor şi un antreu cu luminator.

"Casa frumoasă pentru a se adăposti tovarăşa zilelor sale"

În 1923, Damian Drăgănescu jr. încetează însă din viaţă, neputând să se bucure prea mult de superba casă pe care o construise şi care i-a rămas moştenire soţiei sale.

"Damian Drăgănescu jr. dorea ca acest imobil să intre în posesia unei instituţii culturale sau umanitare din Galaţi. La înmormântarea sa a fost prezent şi Nicolae Iorga, care a ţinut o cuvântare prin care elogia personalitatea defunctului", mai arată Valentin Bodea. În cuvântul pe care l-a ţinut la înmormântare, Nicolae Iorga a vorbit atât despre personalitatea onestă şi despre patriotismul lui Damian Drăgănescu jr., cât şi despre "casa frumoasă pentru a se adăposti tovarăşa zilelor sale".

În anul 1924, ministrul Instrucţiunii Publice, Kiriţescu, se interesa de casa lui Damian Drăgănescu jr., care a fi fost un bun sediu pentru biblioteca V.A. Urechia. "La 4 ianuarie 1947, Cecilia Drăgănescu, care locuia la Fălticeni, autentifică la Tribunalul Judeţului Covurlui un testament şi un act de donaţie, prin care specifica că lasă, după moartea sa, casa din strada Domnească, numărul 160, Camerei Agricole a Judeţului Covurlui, care trebuia să-i plătească până la sfârşitul vieţii o pensie viageră anuală", se mai arată în lucrarea "Monumente istorice şi personalităţi din oraşul Galaţi".

Luată de comunişti şi pierdută în tranziţie

Doar un an mai târziu însă, Camera Agricolă a Judeţului Covurlui a fost desfiinţată de către regimul comunist şi înlocuită cu Direcţia Agricolă, care a continuat să ocupe casa până în anul 1970, când în imobil se instalează Întreprinderea de Transporturi Auto. După anul 1990, casa intră în posesia Combinatului Siderurgic Sidex S.A, potrivit Direcţiei pentru Cultură Galaţi. Imobilul este inclus, din anul 2010, în "Lista monumentelor istorice din municipiul Galaţi", la poziţia 133, sub numele de Casa Damian Drăgănescu.

Pentru a DESCOPERI mai multe COMORI DE PATRIMONIU, CLICK AICI

Citit 4828 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Iulie 2016 11:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.