UȘOR DE CITIT! ”Sex, shopping şi un roman”. Cât de greu iubeşte omul modern

UȘOR DE CITIT! ”Sex, shopping şi un roman”. Cât de greu iubeşte omul modern
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ajunge să citeşti câteva pagini din „Sex, shopping şi un roman” ca să te relaxezi, să începi să te simţi în largul tău şi să nu mai vrei altceva decât să fii lăsat în pace să îţi continui lectura. E normal să fie aşa, pentru că Alain de Botton, un virtuos al scrisului, ne arată în acest roman felurile în care reuşeşte să iubească omul modern, implicat într-o relaţie heterosexuală. Dar povestea lui Alice şi Eric e doar pretextul unei discuţii mult mai ample despre compromis, însingurare, erotism, exaltare, plictiseală, dezamăgire, entuziasmu şi toate câte le mai aduce cu sine o relaţie stabilă dintre doi oameni.

Cumva, romanul acesta este şi despre tine şi despre relaţia ta de cuplu. Poate nu lucrezi în publicitatea londoneză ca Alice şi nici bancher nu eşti, ca Eric. Poate că nu mănânci la restaurnate de înaltă clasă, cum li se mai întâmplă celor doi protagonişti ai romanului şi nici nu eşti obişnuit nici cu hoteluri luxoase şi cabanele fără geamuri, din care auzi oceanul, pe insule exotice. Dar chiar şi aşa, citind „Sex, shopping şi un roman” s-ar putea să exclami, la un moment dat (cel mai probabil în gând!): „Uite, asta mi s-a întâmplat şi mie. Ştiam eu că nu sunt nebun(ă)!”.

Alice e o londoneză sofisticată de vreo 20 de ani, care iubeşte mai mult Parisul decât Londra, căreia îi place să îşi întreţină o stare permanentă de nefericire, citind reviste despre high-life şi care vrea să fie iubită „pentru complicatul amestec de experienţe şi impresii (….) pe care îl numea sine”. Relaţia ei cu Eric, un bancher de vreo 30 de ani, se înfiripă la o petrecere şi, în plan erotic, evoluează mai repede decât ar fi bănuit ea. Emoţional, însă, etapele apropierii unui suflet de celălalt nu pot fi arse la fel de uşor. Şi asta pentru că pe Alice, spre exemplu, o stânjeneşte doar nuditatea fizică. Dar pe Eric îl inhibă nuditatea emoţională. Puşi alături, cei doi sunt cum nu se poate mai diferiţi. Ea nu-i chiar bogată la început, iar el este. Ea e rezervată în privinţa oamenilor, pe când el se alimentează cu voioşie doar privind bucuria superficială a celorlalţi. Alice citeşte cărţi ca să se descopere pe sine şi să-i înţeleagă mai bine pe ceilalţi, pe când Eric citeşte romane fanteziste de aventuri doar ca să se evadeze din realitate. Şi câte şi mai câte nu-i deosebesc! Alice are, în mare, două tipuri de stări atunci când se gândeşte la viitor, numite „cicluri de spălare”. Mai întâi, e starea scării, când orice se întâmplă e „dovadă a faptului că viaţa mergea încet, dar inexorabil, în sus” şi starea de „storcător de rufe” când optimismul şi pesimismul, exaltarea şi plictiseala alternează la fel cum alternează rufele din maşina de spălat în mers, privite pe micul geam al uşii de încărcare. Eric e mai degrabă un tip activ, care e fie bine dispus, fie morocănos. Dar cam atât.

În ciuda diferenţelor, cei doi rămân împreună o vreme. Dar nu pentru totdeauna…

Chiar aşa, ştiţi de ce iubim, în genere, un bărbat sau o femeie? Ei bine, Alain de Botton ne oferă, în carte, o listă destul de complexă de motive, cu detalii. Printre aceste raţiuni ale iubirii sunt: trupul, banii, realizările, slăbiciunile, anxietăţile, dar şi altele, pe care vă lăsăm să le descoperiţi, citind romanul. Şi tot din carte aflaţi cum se încheie o iubire.

„Sex, shopping şi un roman” nu e doar o viziune inteligentă şi umoristică asupra relaţiei moderne a unui cuplu, ci şi o călătorie culturală. Prin referinţe diverse şi repetate - începând cu paralela între modul în care vede lumea Alice şi cel în care se raporta la societate Madam Bovary - personajul din romanul de debut al lui Flaubert, până la trimiterile la Platon, la ducele de La Rochefoucauld şi la părintele pop art-ului, Andy Warhole - scriitorul Alain de Botton ne arată clar că, fără un bagaj cultural serios, nu prea ai cum să înţelegi mare lucru din lumea contemporană, în care dragostea e rară şi trece repede, atunci când iubiţii nu fac, mereu, tot ce le stă în putinţă pentru a o păstra. Ba poate chiar şi atunci...

Găsiţi romanul lui Alain de Botton la Librăria Humanitas din Galaţi, de pe strada Domnească, nr. 45. Ar fi păcat să-l rataţi!

Pentru a DESCOPERI mai multe cărți UȘOR DE CITIT, CLICK AICI

Citit 3748 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Iulie 2016 12:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.