UȘOR DE CITIT/ ”Inferno”, de Dan Brown. Omenirea mai are o singură şansă

UȘOR DE CITIT/ ”Inferno”, de Dan Brown. Omenirea mai are o singură şansă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Când spui simbolistică şi istoria artei, parcă nu la aventură te-ar duce gândul prima dată! Şi, totuşi, Robert Langdon, un profesor specializat în aceste două domenii, ajunge mereu în situaţii-limită. Peste tot sunt oameni care vor să-l împiedice - şi nu cu vorba bună! - să dezlege enigme vechi de secole, de al căror răspuns depinde, cel mai adesea, viitorul lumii noastre. Aşa au stat lucrurile în „Codul lui Da Vinci”, în „Înger şi Demon” şi în „Simbolul pierdut”, trei romane cu care americanul  Dan Brown a devenit unul dintre cei mai citiţi scriitori de pe planetă.

În aceste condiţii, cu milioane de cititori nerăbdători, dând târcoale librăriilor, riscurile la care este supus personajul Robert Langdon nici nu aveau cum să nu crească, în „Inferno”, cea mai recentă carte a lui Dan Brown. Ba, de această dată, lucruri teribile s-au întâmplat deja. Profesorul a fost împuşcat şi este hăituit prin Florenţa de poliţie, dar şi de o trupă de soldaţi de elită. Mai rău este că Langdon nici nu mai ştie ce făcuse cu o seară înainte şi ce vor toţi aceşti oameni de la el. Înţelege însă că, ajutat de frumoasa şi geniala doctoriţă Sienna Brooks, trebuie să fugă.

Mereu pe fugă, profesorul îşi aminteşte de o veche zicală a căutărorilor de perle: „Când înoţi într-un tunel întunecat, ajungi la un punct fără întoarcere, când nu mai ai suficient aer ca să mai faci drumul înapoi. Singura opţiune este să înoţi înainte, în necunoscut şi să te rogi să existe o ieşire”. Aşa face şi el, pe măsură ce îşi recapătă amintirile şi înţelege de ce alţii încercau să-i stea în cale.

Alte ingrediente ale poveştii: statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un soi de serviciu secret de mercenari şi un elveţian hotărât să facă tot ce credea el că este necesar pentru a salva omenirea de la pieire. Chiar dacă asta însemna epurarea câtorva miliarde de oameni...

Vedeta cărţii este oraşul Florenţa, cu toate atracţiile sale artistice şi culturale, măiestrit descrise. Pierzi cel puţin jumătate din frumuseţea cărţii dacă, în timpul lecturii, nu îţi faci timp să descoperi pe internet locurile în care Dan Brown şi-a plasat acţiunea. Sunt toate reale şi toate incredibil de frumoase. Piezi, de asemenea, mult din frumuseţea cărţii dacă nu iei de pe raft „Divina Comedie” a lui Dante, măcat să o răsfoieşti puţin. Dar dacă o faci, „Inferno” va deveni o lectură cu adevărat memorabilă.

Tema salvării lumii prin reducerea populaţiei nu e una nouă, în thrillerul intelectual american. Am mai întâlnit-o, spre exemplul, în romanul „Întâiul cavaler al Apocalipsei”, scris de Jim şi Carolyn Hougan (sub pseudonimul John Case), publicată în SUA în 1997, iar la noi, tot de editura Rao, în 2002. Şi cu toate că s-a mai scris despre asta - chiar mult şi bine, Dan Brown reuşeşte, parcă mai bine ca niciodată, să creeze vraja care te învăluie şi te ţine cu gândul la carte chiar şi după ce ai terminat-o de citit. Roman mai uşor de citit şi mai antrenant decât unul scris de Dan Brown cu greu găseşti...

Printre cei mai cunoscuţi scriitori din lume

Pentru că scrie în aşa fel încât milioane de oameni s-ar bate pe cărţile lui, Dan Brown a fost desemnat, de revista "Time", în anul 2005, unul dintre cei mai influenţi oameni din lume. Numai "Codul lui Da Vinci" s-a vândut, de la lansare, în 200 de milioane de exemplare. Încă de mic, Dan a avut acces şi la informaţii ştiinţifice, tătăl său fiind profesor de matematică, dar şi la o educaţie religioasă. Contradicţiile dintre cele două lumi au devenit principalele teme ale romanelor sale.

Pe baza romanului “Inferno”, s-a scris un scenariu şi se toarnă deja un film, la Hollywood, cu Tom Hanks în rolul principal. Şi n-ar trebuit să vă prindă premiera cu cartea necitită, nu-i aşa?

Găsiţi romanul la Librăria "Donaris", pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 45.

Pentru a DESCOPERI mai multe cărți UȘOR DE CITIT, CLICK AICI

Citit 2818 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Iulie 2016 12:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.