UȘOR DE CITIT/ ”Păpuşile”, de Cristina Nemerovschi. Cum iubesc şi mor fetele, între ele

UȘOR DE CITIT/ ”Păpuşile”, de Cristina Nemerovschi. Cum iubesc şi mor fetele, între ele
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Am citit romanul "Păpuşile", scris de Cristina Nemerovschi, mai mult din curiozitate. Cărţile pentru adolescenţi nu prea m-au pasionat nici pe vreme când eram adolescent, aşa că mari aşteptări n-am avut din start. Când am luat-o de pe raftul Librăriei "Donaris", m-am gândit că ţin în mână o poveste simpluţă, vreo descriere mai amănunţită a unor experienţe de budoar adolescentin. Şi uite că n-a fost chiar aşa. Ce-i drept, scenele erotice tari abundă. Ba, pe alocuri, aş zice că-s chiar prea multe şi prea detaliate. Dar ca să mă asigur că nu-mi impun părerea mea de cititor uşor pudibond, vă las să descoperiţi singuri aspectele astea ale cărţii.

Romanul spune, de fapt, povestea unei iubiri homosexuale dintre două tinere, Dora (naratoarea) şi Luna. Primul contact vizual între cele două are loc la mare, unde Dora venise cu maica-sa vitregă, iar Luna, cu gaşca de motociclişti. Cele două fete se mai întâlnesc, apoi petrec timp împreună, se îndrăgostesc, se iubesc, călătoresc şi îşi găsesc până la urmă şi o casă într-un copac, pe care o şi botează, ca să o poate numi numai a lor.

Cristina Nemerovschi ştie să creeze tensiune pentru că, încă din primele pagini, te pregăteşte pentru un eveniment care se anunţă esenţial în desfăşurarea acţiunii. Şi tragic, dat fiind faptul că nimeni nu înţelege mai bine graţia de a te pregăti pentru o tragedie decât un adolescent modern. Una din fete (nu vă spunem care) provine dintr-o familie foarte bogată şi este, în permanţă, cu bodyguarzii pe urme. Aceeaşi fată e bolnavă şi se tratează la cei mai buni doctori, fără să ştie cum va evolua starea ei. În genere, moartea prematură şi contemplarea curajului în faţa ei sunt teme care îi fascinează pe adolescenţi. La 18 ani, eşti încă la vârsta la care înţelegi prea puţin moartea şi poţi spune "Ei şi ce dacă o să mi se întâmple şi mie?". Propria mortalitate, reală, iminentă, ţi-o înţelegi abia mai târziu.

Când începi să citeşti romanul, totul pare bombastic. Cum adică, atunci când furi o maşină, să găseşti în ea o ţigară de "iarbă", aşa cum li se şi întâmplă celor două amante? Nu-i deloc credibil. Abia după ce-am mai citit vreo câteva zeci de pagini, am înţeles însă că aşa m-aş aştepta să aud povestea din gura unei adolescente. Or, Dora, naratoarea Cristinei Nemerovschi, tocmai asta este: adolescentă. Dincolo de felul în care e scrisă cartea, ceea ce mi-a rămas în minte, de la „Păpuşile”, este finalul, care demonstrează că viaţa e mult mai puternică decât o iubire între două adolescente. Aproape de final, una dintre fete (iarăşi nu vă spunem care) moare. Iar cealaltă, care simţea că o iubeşte din tot sufletul, o lasă să moară singură. Poate de frică. Poate... pentru că mai mult n-a avut puterea să facă. Lucruri din astea se întâmplă uneori în viaţă. E o scenă puternică. Mie, cel puţin, mi-a rămas în minte. În parte pentru că mi-a plăcut ideea de a duce acţiunea în direcţia asta şi în parte pentru că demonsetrează o anume maturitate a celei care a creat-o.

Treaba-i cam aşa: dacă aş fi adolescent, aş citi cartea pentru că, la vârsta respectivă, scenele tari (chiar şi gratuite, uneori) au mai mult farmec, iar iubirea şi moartea merg mai frumos şi mai glorios mână în mână decât după ce te maturizezi. Dacă aş fi părinte de adolescent, pe de altă parte, iarăşi aş citi cartea, pentru că aş vrea să ştiu şi eu cum gândeşte generaţia copilului meu. Sau măcar partea din ea, care este fascinată de literatura Cristinei Nemerovschi. Aşa, simplu pasionat de lectură fiind, tot am citit cartea, pentru că eram curios să văd cum e.

În jurul activităţii literare a Cristinei Nemerovschi, autor al Editurii "Herg Benet" (unde a apărut şi "Păpuşile") s-au iscat mai multe discuţii. Unii spun că ar fi scriitoare, alţii că n-ar fi. Cum eu am citit o singură carte, mi-e greu să spun că e sau că nu e. Ceea ce am simţit este că, şi dacă n-ar fi scriitoare în toată puterea cuvântului, va putea deveni, dacă le va aduce cititorilor ei poveşti autentice.

Găsiţi romanul "Păpuşile" la Librăria "Donaris", de pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 26.

Pentru a DESCOPERI mai multe cărți UȘOR DE CITIT, CLICK AICI

Citit 4342 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Iulie 2016 12:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.