UȘOR DE CITIT. ”Pragul”, de Doina Roman. Din lingouri de sentimente faci nemurirea

UȘOR DE CITIT. ”Pragul”, de Doina Roman. Din lingouri de sentimente faci nemurirea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Doina Roman, autoarea trilogiei „Pragul”, vine sâmbătă după-amiază, la ora 17,30, să îşi lanseze romanul, la Librăria "Humanitas", de pe strada Domnească nr. 45. Moderatorul întâlnirii scriitoarei cu publicul va fi criticul literar Adi George Secară.

Noi am terminat deja de citit primul volum şi ne bucurăm acum de al doilea. Iată, în linii mari, despre ce am citit. Ţinutul Lacurilor e pe punctul de a da în clocot. Aflate la vârful evoluţiei, oreadele îşi trag nemurirea dintr-un secret păstrat în Banca Colectorilor. Acolo se adună toate sentimentele de care fuseseră văduviţi locuitorii ţinutului, cele bune şi cele rele. Există, în Bancă, o matcă şi nişte omizi, dar şi nemurirea materială, zeelatină.

Jocul pentru putere e periculos. Oameni care par vicleni luptă, de fapt, pentru o cauză dreaptă. Şi invers… Aproape toată lumea se teme de Legionari, cei frumoşi, care renunţaseră la sentimente şi deveniseră atât de puternici încât puţini mai sunt aceia care le pot suporta apropierea fără să fie nevoiţi să se târască în ţărână. Puternici sunt şi kraborii. Abili - deşi poate prea petrecăreţi - ar fi, de fapt, şi krâkii, asemănători unor cârtiţe, care se hrăneau cu mesală. Au locul lor în lume şi hoţii de tărcaţi, dar şi urii cei urât mirositori. E şi un tărâm în care prosperă colectorii de sentimente. E lumea în care rar vezi câte o katenă.

Conspiratori din mai multe clanuri lucrează, luptă şi riscă, în speranţa că vor reuşi să deschidă Caseta pe care o poartă Lia, singura care o poate hrăni. Ea, cea aparent firavă, îndrăgostită de kraborul Crius, care spre finalul primului volum al trilogiei îşi descoperă fascinanta ascendenţă şi puterile fabuloase. Până la urmă, Caseta se deschide, dar ceea ce iese din ea surprinde pe toată lumea. Şi schimbă cu totul finalul pe care începusem să-l bănuim…

Lumea descrisă de Doina Roman populată de creaturi fantastice, de la încrucişări între câini şi manguste, la Gassenul care putea înghiţi, pe noapte, până la patru case, fără ca nimeni să îşi mai amintească de asta. Iar construcţiile Liftului Nebun şi a Pod Care se Termină Când Vrea El sunt de-a dreptul surpinzătoare în acest peisaj.

Poveste curge frumos. Pe de o parte, metamorful Pisică şi fiul de colector de sentimente numit Grăsuţul sau Slăninuţă sau Blatistul încearcă din răsputeri să pună mână pe Geanta în care se află Cutia. Cum nu reuşesc, la un moment dat, Pisică este executat silit. I se ia Bucuria şi rămâne astfel fără speranţa de a se mai bucura de ceva. Câtă trudă să şi-o recapete… Cuplul Pisică-Grăsuţul se trezeşte în cele mai trăznite situaţii. Abia spre final ajunge şi metamorful să facă nişte lucruri un pic mai serioase. De celalaltă parte, Lia pleacă în pelerinajul cu Caseta. Conspiră cu ele şi Crius. Ba, li se alătură şi un fost Legionar, Alger, care renunţă la privilegii pentru un viitor incert, în care probabil urma să moară în chinuri. Se ajunge, până la urmă, în situaţii limită. Crius va suferi. Alger va începe să iubească. Iar Lia… va ajunge spre orizonturi cu totul neaşteptate. Am citit cartea cu mare pofta. E o combinaţie de SF şi fantasy românesc bun, care merită un loc în bibliotecile noastre!

Mai multe, sâmbără seara, la "Humanitas". Ne vedem acolo!

Pentru a DESCOPERI mai multe cărți UȘOR DE CITIT, CLICK AICI

Citit 3429 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2016 13:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.