"Datorită" sau "din cauza"? Care variantă este corectă şi când?

"Datorită" sau "din cauza"? Care variantă este corectă şi când?
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Atunci când vorbim de proasta întrebuinţare a cuvintelor, nu putem să nu facem referire la confuzia dintre "datorită" şi "din cauza", confuzie care se face, uneori, chiar şi de către instituţiile mass-media. Aşa cum a fost şi în celelalte cazuri despre care am mai vorbit în această rubrică, soluţia este simplă. "Datorită" exprimă ceva pozitiv, în timp ce "din cauza" exprimă un lucru negativ. Şi mai concret, "datorită" este o prepoziţie, care exprimă "mulţumire, graţie, şi se foloseşte în context pozitiv". Asta ne spune dexonline. În acelaşi timp, "din cauza" este o locuţiune prepoziţională, care are sensul "din pricina".

Mai exact, asta înseamnă că este greşit să spunem că "Haitienii şi-au pierdut casele datorită cutremurului" sau că "Mihaela nu a intrat la facultate datorită notei mici la bacalaureat". De asemenea, este greşit să spunem că "steliştii au câştigat titlul din cauza golaverajului superior".

Una dintre cele mai simple metode pentru a verifica dacă varianta folosită este cea corectă este să înlocuim expresia cu "mulţumită", astfel: "Am ajuns omul de astăzi mulţumită părinţilor mei". Este greşit să spunem "N-am trecut anul şcolar mulţumită neglijării". Destul de simplu, nu?

Dicţionarul, cel mai bun prieten al omului

Există oameni, destul de mulţi, din păcate, care folosesc dicţionarul doar proptindu-l în uşă când e curent şi bate vântul prin casă. Altminteri, acest obiect greu, pătrăţos şi incomod rămâne în general nefolosit. Atâta doar că, într-un fel straniu, dicţionarul e genul de obiect care produce efecte şi când nu te-atingi de el. În acest caz, distanţa dintre ignorare şi ignoranţă se comprimă, iar căderea în ridicol a vorbitorului care nu crede în dicţionarism e însoţită de o bufnitură dizgraţioasă. Cu atât mai mult cu cât avem acum la dispoziţie şi variantele electronice de tip dexonline.

Cuvântul săptămânii

Ptialism - mai mult decât un cuvânt excelent pentru jocul Fazan, ptialismul exprimă, de fapt, o afecţiune destul de serioasă. Conform dicţionarului, ptialismul reprezintă salivaţia exagerată, lucru care dă un sens complet nou expresiei "a-ţi curge balele".

Citit 119743 ori Ultima modificare Joi, 23 Noiembrie 2017 20:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.