Cum creează o primărie LOCURI DE MUNCĂ pentru săraci
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Cum creează o primărie LOCURI DE MUNCĂ pentru săraci
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

23 de oameni care, până nu de mult, trăiau din ajutorul social sunt acum salariaţi * "Comunitatea noastră îşi face propria pâine", spune primarul din Brăhăşeşti, Mircea Dumitru


Când vrea, primarul gălăţean de comună poate crea locuri de muncă şi din piatră seacă. Şi nici nu-i nevoie să aibă deja experienţă în moţăitul pe scaunul de edil, acumulată în două sau trei mandate precedente. O demonstrează clar proiectul "O şansă pentru viitor - Dezvoltarea Economiei Sociale", pe care l-a implementat primarul comunei Brăhăşeşti, Mircea Dumitru, pe ultima sută de metri a primului său mandat. Bine, bine - vor spune cârcotaşii - dar comunitatea de romi de la Brăhăşeşti se bucură de sprijinul celui mai bogat dintre gălăţeni, adică al multimilionarului în euro Gruia Stoica, originar din satul Toflea. Ei, şi dacă se bucură de sprijin, care-i problema? Că, într-un fel sau altul, fiecare primar se bucură de sprijinul partidului care l-a susţinut în alegerile din 2012. Şi aproape toţi ceilalţi edili au ridicat din umeri atunci când a venit vorba despre crearea de locuri de muncă pentru oamenii care îi votaseră. Am şi obosit să-i tot auzim spunând: "Aşteptăm investitorii cu braţele deschise" şi "Primăria nu poate crea locuri de muncă". Ba uite că, de fapt, poate.

Dacă trenuri nu-s, facem pâine, curăţenie şi vopsim unghii

Prin 2013, la un an de mandat, Mircea Dumitru spunea că speranţa creării unor locuri de muncă la Toflea ţinea, mai degrabă, de intenţia omului de afaceri Gruia Stoica de a înfiinţa în localitate o secţie de confecţionare de piese metalice. Multimilionarul gălăţean este manager la Grampet, unul dintre cele mai mari grupuri feroviare de marfă din Europa, aşa că ar fi avut unde să folosească piesele. Dar cum planul respectiv n-a mai fost pus în aplicare, cel puţin momentan, s-a găsit o alternativă: accesarea unui proiect european de dezvoltare a economiei sociale. Adică, mai pe româneşte, de creare a unor mici societăţi care să le permită oamenilor săraci să muncească, să vândă ce produc şi astfel să trăiască mai bine, ajutându-şi, totodată, comunitatea.

Printr-un singur proiect european, accesat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), cu o valoare de circa 450.000 de euro, s-au creat trei societăţi: o fabrică de pâine, un salon de înfrumuseţare şi un serviciu local de salubrizare. Fabrica de pâine se numeşte Gipsy Bread SRL. E dotată cu utilaje noi şi produce suficient încât să hrănească întreaga comunitate din Toflea. Zece oameni, foşti asistaţi social, lucrează aici. Pe directorul numit al societăţii nu-l găsim la birou, pentru că face şi liceul la zi, iar acum e la ore. În urmă cu vreo câteva luni, trăia din venitul minim garantat. Acum, e deja manager şi are nevoie de şcoală, nu glumă! Vorbim deci cu primarul Mircea Dumitru, care ne arată fabrica şi ne spune că, de fapt, Gipsy Bread nu îşi atinge potenţialul de producţie, dar nici nu şi-a propus acest lucru, momentan.

"Chiar n-are rost să facem pâine multă şi proastă. Acum lucrăm natural, facem o pâine de bună calitate, fără să folosim tot soiul de chimicale. Îţi aduce aminte de gustul acela de pâine pe care îl simţeai de copil, când te chemau părinţii la masă. De fapt, probleme de producţie n-am avut niciodată şi nici nu mă aştept să avem. Piaţa de desfacere a fost cea care a avut nevoie de puţină formare, la început. Noi putem vinde, din start, pâinea direct de la fabrică, dar asta ar fi însemnat să scoatem din afaceri cele două magazine deschise aici, pe plan local. Or, noi ne dorim tocmai contrariul: să-i ajutăm şi pe oamenii care ţin acele magazine, că şi ei sunt investitori care merită tot sprijinul. Aşa că am vorbit cu oamenii şi i-am convins să cumpere pâine făcută de la Gipsy Bread. Iar oamenii au mers la magazine şi au început să ceară pâinea făcută la noi, în sat. Mi s-a părut mare lucru să-i aud spunând, la magazin, că nu cumpără altă pâine decât cea făcută la Brăhăşeşti. Şi aşa, încet, încet, ne-am format şi piaţă…”, explică primarul.

Termenii proiectului prin care a fost construită fabrica prevăd ca aceasta să funcţioneze măcar patru ani. Administraţia locală din Brăhăşeşti îşi propune însă să o menţină în funcţiune pe termen nelimitat. Mai ales că, potrivit prevederilor care ţin de economia socială, profitul pe care îl va obţine firma nu se poate cheltui nici de către manager, nici de către acţionari, ci trebuie de fiecare dată reinvestit. Pare o reţetă de succes, nu-i aşa?

Proiectul de dezvoltare a economiei sociale nu includea însă numai Gipsy Bread, ci şi Gipsy Barber Shop SRL. E vorba despre un salon de înfrumuseţare pentru femei şi bărbaţi. Odată cu deschiderea sa, s-au creat alte cinci locuri de muncă.

"Până să-l deschidem, trebuia să te duci până la Tecuci pentru un tuns. Nu-i foarte departe, dar oricum ai de mers vreo jumătate de oră. Sunt cam 36 de kilometri până în oraş. Or, salonul nostru asigură aici şi servicii de tuns, dar şi de coafură. Avem şi salon de manichiură-pedichiură, unde femeile au intimitate, când vor să apeleze la acest serviciu", spune Mircea Dumitru.

Încă zece locuri de muncă s-au creat odată cu înfiinţarea serviciului de salubrizare al comunei, administrat prin intermediul societăţii Ecoprest Braha 2015 SRL. Activitatea serviciului a început deja, iar lucrările continuă.

"Am montat parte dintre pubele, mai avem altele de instalat. Am lucrat şi lucrăm în continuare la educarea populaţiei, pentru folosirea eficientă a acestui serviciu. E destul de clar că, dacă ai la dispoziţie pubelă, trebuie să o foloseşti. Mai sunt excepţii, nu toţi respectă din prima regulile, dar se văd progresele şi sunt convins să vom ajunge să implementăm cu succes acest serviciu", conchide primarul comunei Brăhăşeşti, Mircea Dumitru.

Citit 9637 ori Ultima modificare Duminică, 08 Mai 2016 20:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.