Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
6 comentarii

La locul de muncă eşti acceptat imediat dacă faci impresia, la început, apoi dovada, mai pe urmă, că vrei să munceşti, că vrei să comunici şi că vrei să ajuţi. Acestea sunt cele trei elemente de bază ale societăţii canadiene şi, aş îndrăzni să spun, ale celei occidentale. Eu am început să lucrez ca voluntar la Homer Watson House & Gallery din Kitchener, oraşul în care trăiesc şi am fost uimit să descopăr că sunt tratat exact ca şi ceilalţi, care erau deja salariaţi ai galeriei. Am primit un birou, telefon cu interior personal, mi s-a explicat cum funcţionează galeria, mi s-au arătat spaţiile publice şi cele pentru cei ce lucrează acolo, mi s-au explicat reguli, mi s-a făcut instructaj de protecţia muncii, am fost învăţat cum să răspund la telefon şi unde să direcţionez apelul dacă nu ştiam răspunsul.

Şase luni de voluntariat
Toate acestea pentru un angajament de opt ore pe săptămână, care nu este mult, dar reflectă seriozitatea, pe de o parte, şi dorinţa de a face acea persoană să se simtă parte a colectivului, pe de alta parte.
După şase luni de voluntariat, în care am demonstrat, cred eu, că împărtăşesc cele trei principii enumerate mai sus şi după câteva sute de ore lucrate pe gratis, am fost întrebat dacă aş dori să preiau poziţia de curator al galeriei, lucru întâmplat după două interviuri cu directorii galeriei. Trebuie să mai spun că voluntariatul a contat decisiv?
O zi de lucru începe exact la ora când trebuie să înceapă, e greu şi foarte jenant să te scuzi mereu că ai întârziat. Timpul este împărţit între calculator, comunicare directă şi lucru efectiv. În ceea ce eu fac aici, planificarea este foarte importantă, pentru că expoziţiile pe care le organizez sunt pentru doi ani în avans, ceea ce înseamnă că acum am deja contracte semnate pentru 2013, cu date, termene şi condiţii.
Ora de plecare este la fel de fixă ca şi cea de sosire la serviciu şi orice segment de timp mai mare de 15 minute peste program este contabilizat şi raportat la sfârşit de lună. Tot atunci, se face adunarea orelor şi se discută când ai vrea sa îţi iei zile libere, în funcţie de programul celorlalţi.
Cel puţin la mine la galerie, acest lucru funcţionează de peste 30 de ani şi nu văd niciun motiv ca să nu funcţioneze în continuare...

 

(va urma)
Sandu Sindile

Citit 3466 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2011 16:46

6 comentarii

 • postat de om Luni, 19 Decembrie 2011 14:19 Link la comentariu
  0
  0

  Eu il cred pe cuvant pe dl Sandu si sunt convinsa ca reusita intr/o tara straina depinde doar de seriozitatea si caracterul nostru. Poate si de un pic de noroc.
  Ma bucur cand aud si lucruri frumoase despre romani.
  Bravo si felicitari.

  Raportează
 • postat de om Luni, 19 Decembrie 2011 14:18 Link la comentariu
  0
  0

  Eu il cred pe cuvant pe dl Sandu si sunt convinsa ca reusita intr/o tara straina depinde doar de seriozitatea si caracterul nostru. Poate si de un pic de noroc.
  Ma bucur cand aud si lucruri frumoase despre romani.
  Bravo si felicitari.

  Raportează
 • postat de Sandu Sindile Duminică, 18 Decembrie 2011 23:09 Link la comentariu
  0
  0

  George,
  Acestea sunt impresiile mele si experientele mele in Canada iar eu nu doar muncesc aici, ci si locuiesc, traiesc si particip la ceea ce se intampla in Canada.
  Nu incerc sa fac o prezentare roz a situatiei, scriu din placere si cu placere dar daca ai propriile tale pareri, contrare, despre munca in tari straine, trimite un articol la Viata Libera si spune ce ai de spus.
  Toate bune,
  Sandu

  Raportează
 • postat de George Sâmbătă, 17 Decembrie 2011 11:37 Link la comentariu
  0
  0

  Eu sunt plictisit de legendele astea cu munca in tarile straine. Eu muncesc pe un santier naval in Germania. Nici in Romania n-am vazut asa chiul si lipsa de interes. Am colegi care nici dupa 2 ani nu stiu exact cu ce se ocupa si daca-i intrebi cred ca nici ei nu sunt in stare sa explice. Rasoalele care se dau pe santier, sunt vopsite frumos si vandute ca top calitate sub eticheta germana. M-am lamurit cum e cu munca si calitatea occidentala, multe legende si muturi.

  Raportează
 • postat de geo Miercuri, 14 Decembrie 2011 08:18 Link la comentariu
  0
  0

  Cum ai ajuns d-le acolo,ca eu ma chinui de pe vremea lui ceasca.

  Raportează
 • postat de Un galatean Luni, 12 Decembrie 2011 18:34 Link la comentariu
  0
  0

  Cam in toate tarile civilizate e la fel!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.