Poveşti de peste Ocean (7) Canada - între mit şi realitate

Poveşti de peste Ocean (7) Canada - între mit şi realitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Concomitent cu învăţarea limbii şi examenele pentru carnetul de conducere, proaspătul venit trebuie să-şi găsească o locuinţă pentru el şi familie. Ca prim şoc, în Canada toate casele sunt construite din lemn pe o fundaţie din beton, care joacă şi rolul de demisol. Peste structura de lemn se pun pereţi exteriori din placaj, multă izolaţie şi cărămidă aparentă. La interior se foloseşte alt gen de izolaţie şi plăci din gips. Dar asta e deja un vis pentru noul venit, care are de aşteptat 3-4-5 ani până să-şi poată permite o casă a lui...

Apartament la bloc

Aşa că alternativa este închirierea unui apartament la bloc. Blocurile aici sunt de la o structură cu trei apartamente, aşa-zisul triplex, până la genul turn, cu 16-25 de etaje şi sute de apartamente.

Indiferent de numărul de apartamente din bloc, proaspătul chiriaş are asigurate aragazul, frigiderul, câteodată maşina de spălat vase, iar contra cost, în bloc, o spălătorie în care găseşte maşini de spălat şi uscătoare de rufe care funcţionează cu monede. Costul căldurii şi al electricităţii este inclus de obicei în chirie, rămânând în sarcina locatarului telefonul fix şi cablul TV.

Preţurile locuinţelor variază mult de la oraş la oraş, iar în acelaşi oraş sunt diferenţe în funcţie de zonă, vechimea clădirii şi facilităţile ei. În oraşul meu se poate închiria un apartament cu un dormitor (două camere în România) cu balcon, într-o zonă decentă, cu căldura şi electricitatea incluse, începând undeva la 725 de dolari canadieni. La data scrierii acestui articol, dolarul canadian este la paritate cu cel american. (Va urma)

Sandu Sindile

(gălăţean prin naştere şi canadian prin liber consimţită emigrare)

 

Citit 3471 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2012 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.