Poveşti de peste Ocean (7) Canada - între mit şi realitate

Poveşti de peste Ocean (7) Canada - între mit şi realitate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
13 comentarii

Concomitent cu învăţarea limbii şi examenele pentru carnetul de conducere, proaspătul venit trebuie să-şi găsească o locuinţă pentru el şi familie. Ca prim şoc, în Canada toate casele sunt construite din lemn pe o fundaţie din beton, care joacă şi rolul de demisol. Peste structura de lemn se pun pereţi exteriori din placaj, multă izolaţie şi cărămidă aparentă. La interior se foloseşte alt gen de izolaţie şi plăci din gips. Dar asta e deja un vis pentru noul venit, care are de aşteptat 3-4-5 ani până să-şi poată permite o casă a lui...

Apartament la bloc
Aşa că alternativa este închirierea unui apartament la bloc. Blocurile aici sunt de la o structură cu trei apartamente, aşa-zisul triplex, până la genul turn, cu 16-25 de etaje şi sute de apartamente.
Indiferent de numărul de apartamente din bloc, proaspătul chiriaş are asigurate aragazul, frigiderul, câteodată maşina de spălat vase, iar contra cost, în bloc, o spălătorie în care găseşte maşini de spălat şi uscătoare de rufe care funcţionează cu monede. Costul căldurii şi al electricităţii este inclus de obicei în chirie, rămânând în sarcina locatarului telefonul fix şi cablul TV.
Preţurile locuinţelor variază mult de la oraş la oraş, iar în acelaşi oraş sunt diferenţe în funcţie de zonă, vechimea clădirii şi facilităţile ei. În oraşul meu se poate închiria un apartament cu un dormitor (două camere în România) cu balcon, într-o zonă decentă, cu căldura şi electricitatea incluse, începând undeva la 725 de dolari canadieni. La data scrierii acestui articol, dolarul canadian este la paritate cu cel american. (Va urma)

Sandu Sindile(gălăţean prin naştere şi canadian prin liber consimţită emigrare)

 

Citit 3142 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2012 16:45

13 comentarii

 • postat de botez Sâmbătă, 03 Martie 2012 09:30 Link la comentariu
  0
  0

  Il contrazic pe dl care zice ca nu exista chirii de 700$. Link-ul pus de dl Sandu este perfect valid. Asta insa daca esti in stare sa cauti asa cum se cuvine.
  Asteptam cat mai multe articole informative, domnule Sandu. Mie imi sunt de mare ajutor. Multumesc!

  Raportează
 • postat de Mihail Marinescu Marți, 28 Februarie 2012 00:45 Link la comentariu
  0
  0

  Cu $ 725 nu prea gasesti , dar nu este imposibil.
  Ca familie cu doi copii ,probabil $1200 - $1400 depinde de dorinte si banii din pocket !
  Cred ca este stupid sa spui cum imi spuneam si eu acum 6 ani si ceva ....case din lemn cu ...caramida aparenta ...
  izolatie ....
  Sunt case care tin 50-60 ani daca sant intretinute corespunzator si care pot fi renovate oricand .Cele vechi sant vandute la dezvoltatori si apar altele noi.Este un ciclu care functioneaza si asa se construieste orasul.
  Si stiti ceva ? Casele din ciment sant foarte putine si nu te ajuta la nimic intr-o tara in care asigurarile sant obligatorii si nu sant mici deloc, cel putin in Ontario - Toronto areea
  Multe salutari !

  Raportează
 • postat de Basil Vineri, 24 Februarie 2012 21:29 Link la comentariu
  0
  0

  Ati ghicit d-le Sandu sunt profesor de aritmetica .Nu si alcoolic.La complexul de apartamente unde am locuit numai gunoiul menajer era inclus in chirie.Locuiesc in state si nu va invidiez.Daca Haga nu-i potrivita ne putem intalnii la Havana [imi asum amenda pt. incalcarea embargoului ].Cititorii V L asteapta si putin mai mult simt al umorului. Am fost tovaras, nu cu profitorii din agricultura socialista sau cu cei care au adus prejudicii statului roman.Cel mai potrivt ar fii sa scrieti la o gazeta de perete de la o ''public restroom''.

  Raportează
 • postat de Sandu Vineri, 24 Februarie 2012 20:40 Link la comentariu
  0
  0

  http://www.viata-libera.ro/diaspora-viata-libera
  Iti recomand sa iti versi frustrarile si la toate celelalte articole din aceasta sectiune, din acelasi cotidian, sunt destule si te pot ajuta sa te calmezi. Si inca ceva, cred ca tu ai fost si in special ai ramas, mai tovaras ca multi dintre galateni.
  Se vede ca esti profesor de mate, se scrie atitudine nu "atidudine", asa-i ca am ghicit cu ce te ocupai(inca ocupi)?
  Si chestia ca locuiesti in state, este minciuna gogonata daca imi sugerezi Haga ca instanta, plus ca habar n-ai ca in America de Nord utilitatile sunt incluse in pretul chiriei.

  Raportează
 • postat de Basil Vineri, 24 Februarie 2012 20:37 Link la comentariu
  0
  0

  La adresa indicata de domnul Sandu pentru apartamente apare NO RESULTS FOUND poate ''DC'' gaseste altceva.

  Raportează
 • postat de Basil Vineri, 24 Februarie 2012 20:17 Link la comentariu
  0
  0

  D-le Sandu cand se acceseaza wwwviata-libera.ro apar urmatoarele : Editie on line-Cotidian independent care ofera stiri,anchete si reportaje din GALATI, despre Kitchener scrie intr-un cotidian din Ontario .Nu inteleg de ce rogi V L sa ''ia atidudine'' si nu ma chemi tu la HAGA .Asa esti obisnuit cu pile, relatii,nepotisme si ajutor tovarasesc.

  Raportează
 • postat de Sandu Vineri, 24 Februarie 2012 19:13 Link la comentariu
  0
  0

  "Comentaţi la obiect, cu legătură directă la conţinutul textului. Cuvintele obscene, anunţurile publicitare, atacurile la persoană, trivialităţile şi jignirile vor fi cenzurate"
  Rog Viata Libera sa ia atitudine impotriva acestui individ care practica atacul la persoana si jignirile, nemaivorbind de comentariile sale care nu sunt la obiect si nu au legatura directa la continutul textului.
  Multumesc!

  Raportează
 • postat de Sandu Vineri, 24 Februarie 2012 18:53 Link la comentariu
  0
  0

  http://www.247apartments.com/asp/Public/Search/SearchResultsDetails_FCA.asp?uid=54667855
  Canada realitate, caldura inclusa, fara combinat siderurgic, nimeni nu face galerie, nimeni nu asigura protectie, nu stiu cine oare

  Raportează
 • postat de Basil Vineri, 24 Februarie 2012 18:38 Link la comentariu
  0
  0

  Caldura inclusa ? ? ? este cumva un combinat siderurgic in vecinatate care daruieste agent termic emigrantilor romani ''liber consimtiti'' HA,HA,HA,acesta stire face parte din categoria'' Canada MIT'' .Sandu scrie prostioare si DC face galerie.Totusi cineva asigura protectie...Cine oare ?

  Raportează
 • postat de DC Joi, 23 Februarie 2012 21:17 Link la comentariu
  0
  0

  multumesc....

  Raportează
 • postat de Sandu Joi, 23 Februarie 2012 16:45 Link la comentariu
  0
  0

  Kitchener,Ontario

  Raportează
 • postat de DC Joi, 23 Februarie 2012 14:11 Link la comentariu
  0
  0

  Ar fi interesant sa stiu despre ce localitate vorbesti tu? ”În oraşul meu se poate închiria un apartament cu un dormitor (două camere în România) cu balcon, într-o zonă decentă, cu căldura şi electricitatea incluse, începând undeva la 725 de dolari canadieni.” Despre ce oras este vorba?

  Raportează
 • postat de badalan Miercuri, 22 Februarie 2012 22:51 Link la comentariu
  0
  0

  Multzumim ,ne-am lamurit.Stim cum procedam pt.invatarea limbii ,cum sa obtinem carnetul de conducere si locuinta.Ne puteti informa daca merge SHPAGA ?Sa lasam ciubucul de la restaurant sau taxicab,shpaga la doctor la arhitectul sef,la scoala,etc..Se fac meditatii acasa la profesori ? Fac parintii cheta la gradinita ? Care este pedeapsa pt. cel care incearca sa mituiasca un functionar de stat sau de guvern ? Nu credeti ca ar trebuii stiut data fiind obisnuinta noastra pamantesca ? ASTEPTAM ...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.