Tradiţiile de acasă nu se uită!/ Diaspora românească îşi prinde în piept mărţişor

Tradiţiile de acasă nu se uită!/ Diaspora românească îşi prinde în piept mărţişor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În vreme ce pentru noi mărţişorul poate însemna o mulţime de obligaţii, cheltuieli şi stres în căutarea celui mai potrivit „simbol al primăverii”, pentru românii din diaspora mărţişorul înseamnă multă, multă distracţie. Antrenaţi sau nu de petrecerile de Dragobete, românii din străinătate se pregătesc de o nouă chefuială, de concerte, şezători şi târguri.

Super-show la Sacramento

Asta anunţă prima pagină a ziarului „Mioriţa USA”, care se deschide chiar cu afişul Balului Mărţişorului 2014, eveniment ale cărui vedete sunt Daniela Gyorfi – aflată pentru o lună în turneu peste Ocean – Lorenna, Axinte de la „Vacanţa Mare” şi grupul Autentic. Preţul biletului de intrare la bal se ridică la 40 de dolari de persoană.

Concerte la Torino

Potrivit Romanian Global News, duminică, pe 2 martie, la Teatrul San Giuseppe din Torino va găzdui două evenimente de anvergură. Mai întâi va avea loc concertul „Mărţişor 2014”, susţinut de interpreţii de muzică uşoară Igor Cuciuc şi Emilia Dorobanţu, grupul de dansuri populare „Hora Basarabiei” şi cântăreţii Eduard Niculiţă, Dana Gavriliu Parfene şi Gabriela Avram. Seara, de la 19,00, urcă pe scenă Cătălin Josan acompaniat de Alex Calancea Band.

Dracula în şezătoare

Nu e deloc glumă. Potivit Romanian Global News, pe 28 februarie şi 2 martie, la Londra, în organizarea Românca Society, la restaurantul românesc „Dracula” va avea loc o şezătoare a mărţişorului. Conform organizatorilor, îşi vor da concursul artiştii Nicolae Voiculeţ, Livia Constantinescu, Robert Ionuţ Pumnea, Aurelia Chiriac, Carabinieru - Muzical de Mărţişor şi Victoriţa Duţu, cu expoziţie de pictură.

Târg la Paris

Dragi compatrioţi din diaspora, aţi rămas fără mărţişor?! Dacă sunteţi pe-aproape, daţi o fugă până la Paris, unde are loc, pentru a doua oară consecutiv Târgul de Mărţişor organizat de ICR Paris în parteneriat cu asociaţia Union Interculturelle Constellation Culture. Ce vă aşteaptă acolo? Mărţişoare tradiţionale, creaţii noi, toate handmade realizate de artiştii români.

Să priceapă şi străinii

Degeaba ne bucurăm noi de prima zi de primăvară şi de simbolul ei cu fir roş-alb dacă străinii nu pricep care-i misterul. Ei bine, Institutul Cultural Român de la Bruxelles le spune „Povestea europeană a mărţişorului”. Tocmai în dorinţa de a aduce o notă de originalitate şi de a răspândi tradiţia şnurului alb-roşu, aducător de noroc, specifică României, Republicii Moldova, Bulgariei, dar şi Serbiei şi Macedoniei, ICR Bruxelles o va invita la sediul ambasadei Republicii Moldova la Bruxelles pe Doina Işfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Aceasta va vorbi publicului despre semnificaţia şi tradiţiile de Mărţişor în Balcani, iar participanţii vor primi în dar mărţişoare lucrate de copiii din România, Moldova şi Bulgaria şi vor asista la un program multicultural oferit de dansatori bulgari, membri ai asociaţiei „Orpheus”. Intenţia autorităţilor este de a include aceste tradiţii în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii, România făcând demersuri pentru a fi recunoscute de către UNESCO, precum Doina sau Căluşul.

Citit 3591 ori Ultima modificare Joi, 27 Februarie 2014 14:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.