Gheorghe Tiber pune tunurile pe conducerea Combinatului

Gheorghe Tiber pune tunurile pe conducerea Combinatului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liderul sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi a reluat, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri, atacurile împotriva celor din conducerea colosului siderurgic de la Galaţi, spunând că aceştia au făcut în aşa fel încât lucrurile să meargă prost la Combinat.

Mai precis, în primul rând, Tiber a vorbit despre faptul că avizul de viabilitate pe care Comisia Europeană trebuie sau nu să îl dea în ceea ce priveşte Combinatul, poate scoate la iveală o inginerie pe care au utilizat-o reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi, astfel încât să poată raporta la sfârşitul anului trecut un profit mare.

"Una dintre bănuielile pe care le-a avut Comisia Europeană (n.r. cea care verifică respectarea termenilor de viabilitate a combinatului siderurgic de la Galaţi) a fost o nenconcordanţă ciudată între evoluţia preţurilor pe trimestrul I şi II ale anului 2008 cu privire la preţurile de achiziţie ale materiilor prime pe care le utilizează ArcelorMital Galaţi, dar şi la preţurile foarte mari ale produselor finite realizate anul trecut", a declarat Tiber, fără să precizeze care este sursa acestor informaţii.

El a completat explicând metoda prin care s-a ivit această neconcordanţă. "Din informaţiile pe care le am au fost cumpărate materii prime prin sistemul suveică de către societăţi care aparţin Grupului ArcelorMittal la preţul din piaţă, apoi au fost vândute combinatului la un preţ mai mic”.

„Iar la vânzare, când s-au vândut produsele finite unei case de comerţ sau offshore aparţinând grupului la preţuri mari, pentru ca apoi acestea să fie iar vândute la preţuri mai mici pe piaţă. De aici a rezultat un profit artificial umflat, pe care să-l poată raporta aceste comisii", a precizat Tiber.

Liderul Solidarităţii a mai arătat că sindicatul său va depune propriul memoriu către această Comisie, în care vor fi menţionate toate neregulile pe care sindicaliştii le-au consemnat, fără prea mari speranţe că acest document va conta în vreun fel atunci când se va decide viabilitatea Combinatului.

Mai scump, mai prost

Tiber a continuat atacurile opinând şi că şefii ArcelorMittal Galaţi lasă impresia că fac tot posibilul pentru ca acest combinat să nu înregistreze profit, pentu ca mai apoi să încerce să câştige din vânzarea sa.

Tiber a spus că astfel se explică faptul că transportă cocsul necesar producţiei folosind rute ocolitoare, iar acest lucru generează costuri mult mai mari.

Liderul de sindicat a făcut astfel trimitere directă către faptul că ArcelorMittal aduce cocsul prin Burgas, evitând astfel serviciile pe care Comvex Constanţa le oferă la preţuri mult mai mici. În acest sens, Tiber a citit nişte fişe de cost comparative, despre care a susţinut că sunt perfect reale.

Faţă de aceste acuzaţii, reprezentanţii conducerii au susţinut că nu vor face nici un comentariu.

Citit 1458 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.