Toamna se numără finanţările

Toamna se numără finanţările
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Miză de 25.000 euro pentru dezvoltarea exploataţiilor agricole *

O nouă sesiune de depunere de proiecte a fost deschisă pe măsura 1.1.2. „Instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), termenul limită fiind 30 noiembrie a.c..

Prin proiectele depuse pe această măsură, ce au la bază un plan de afaceri pentru dezvoltarea unei exploataţii agricole, fermierii gălăţeni pot obţine o finanţare de până la 25.000 euro.

Cine este eligibil

Potrivit informaţiilor furnizate de DADR Galaţi, beneficiarii eligibili sunt fermierii în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii Cererii de finanţare), persoane fizice sau juridice care practică, în principal, activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă îndeplineşte următoarele condiţii:

·    are o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE (o Unitate de Dimensiune Economică are o valoare de 1.200 euro – n.r.)

·    este situată pe teritoriul ţării

·    este înregistrată în Registrul fermelor/Registrul agricol

Instalarea tinerilor fermieri reprezintă activitatea de înfiinţare şi/sau preluare prin transfer de proprietate şi/sau arendă/concesionare a unei exploataţii agricole între 6 – 40 UDE, pentru prima dată în calitate de conducător/şef de exploataţie.

Prin urmare, pentru calculul UDE-lor se respectă structura culturilor/speciilor de animale, păsări şi albine prezentată în Secţiunea specifică din Cererea de finanţare şi baza materială din planul de afaceri în anul „0”, pentru care solicitantul posedă documente de proprietate sau folosinţă.

Fermieri cu diplomă

Mai trebuie precizat că solicitantul trebuie să depună cererea de finanţare pentru solicitarea sprijinului de instalare în maxim 12 luni de la data înfiinţării şi/sau preluării prin transfer de proprietate şi/sau arendă/concesionare a exploataţiei.

Nu în ultimul rând, solicitantul trebuie să prezinte la depunerea proiectului o copie după diploma de studii, pentru a certifica faptul că a absolvit liceul, şcoala profesională sau o şcoală de arte şi meserii în domeniul agricol, veterinar şi economic cu profil agricol sau liceul (altul decât cel cu profil agricol), însoţită de un certificat de calificare în domeniul agricol sau însoţită de un certificat de absolvire a unui curs de formare de minim 150 ore în domeniul agricol.

Totodată, potenţialul beneficiar trebuie să dea o Declaraţie pe propria răspundere prin care acesta se obligă să urmeze, în primii trei ani de la primirea sprijinului, un curs de formare profesională prin Măsura 111 „Formare profesională, informare şi difuzare de cunoştinţe” în cel puţin unul din domeniile: managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului, agricultură ecologică.

În sesiunea din primăvară pe această măsură, în judeţul Galaţi au fost cinci proiecte câştigătoare. Se pare însă că, pentru această a doua sesiune, fermierii gălăţeni au planuri mai ambiţioase. Deja câteva zeci de fermieri şi-au manifestat dorinţa de a depune proiecte, sem că toamna s-ar putea număra mai multe finanţări.

Citit 749 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.