Gălăţenii au început să prindă gustul afacerilor

Gălăţenii au început să prindă gustul afacerilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Înregistrările de noi agenţi economici a prins avânt în primul trimestru al acestui an, la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) fiind consemnată, la nivel naţional, intrarea pe piaţă a 36.288 de firme, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale etc, cu 12,26 la sută mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Strict la nivelul Regiunii Sud-Est, din care face parte şi Galaţiul, au fost înregistraţi 4.033 de noi agenţi economici, cu 10,07 la sută mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit datelor centralizate de Registrul Comerţului, cel mai dinamic sector economic a fost agricultura, unde numărul de noi înregistrări, în special ca persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale, aproape că s-a dublat. Mai exact, în primele trei luni ale acestui an, la nivel naţional au apărut în 7.877 de noi agenţi economici pe domeniul agricultură, silvicultură şi pescuit, faţă de 4.285 în aceeaşi perioadă a anului trecut (+83,83 la sută). Următoarele sectoare de interes pentru noii antreprenori au fost comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, unde au fost 7.210 înregistrări, mai mic, totuşi, faţă de cele 7.408 înregistrări de anul trecut (-2,67 la sută), precum şi transporturile şi depozitarea, sector în care au fost înregistraţi în primele trei luni ale acestui an 2.701 agenţi economici, faţă de 2.558 înregistraţi anul trecut (+5.59 la sută).

Strict la nivelul Regiunii Sud-Est, din care fac parte Galaţiul, alături de Constanţa, Brăila, Tulcea, Buzău şi Vrancea, chiar dacă a fost consemnată, per ansamblu, o creştere cu 10,07 la sută a noilor agenţi economici, evoluţia mediului antreprenorial a avut la nivelul judeţelor evoluţii diferite. Galaţiul a avut o creştere de 13,42 - peste media naţională, cu 769 de noi agenţi economici înregistraţi în primele trei luni ale anului, faţă de 678 de agenţi economici înregistraţi în aceeaşi perioadă a anul trecut. În funcţie de forma de organizare, zestrea economică a Galaţiul s-a îmbogăţit cu 4.499 societăţi cu răspundere limitată (SRL), 191 întreprinderi individuale (II),105 persoane fizice autorizate (PFA), 21 întreprinderi familiale (IF), două cooperative agricole (CA) şi o societate pe acţiuni (SA).

Dintre celelalte judeţe din Regiunea Sud-Est, cel mai mare număr de noi agenţi economici a fost consemnat la Constanţa, cu 1.194 de înregistrări, o dinamică pozitivă, însă de doar 4,01 la sută. Mediul antreprenorial s-a mişcat bine şi în judeţul Vrancea, unde au fost înregistraţi anul acesta 591 de noi agenţi economici, faţă de 388 anul trecut, ceea ce înseamnă o creştere de 52,32 la sută. De asemenea, în Tulcea au înregistraţi 547 de noi agenţi economici, cu 14,44 la sută mai mulţi decât anul trecut. În ceea ce-i priveşte pe vecinii din Brăila, aceştia se pot lăuda cu 402 noi agenţi economici, doar… cu unul mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. La Buzău, în schimb, în primul trimestru al acestui an au fost 530 de noi agenţi economic înregistraţi, faţă de 571 în aceeaşi perioadă a anul trecut, ceea ce înseamnă o scădere cu 7,18 la sută.

Platformă de colaborare între stat şi mediul de afaceri

Operatorii economici şi persoanele fizice au acces, începând din această lună, la portalul www.prevenire.gov.ro, instrument menit să faciliteze relaţia între stat şi mediul de afaceri.

„Portalul www.prevenire.gov.ro este instrumentul care adună toate principiile Legii prevenirii, o lege foarte aşteptată de mediul de afaceri, prin care vrem să schimbăm percepţia asupra relaţiei antreprenor - stat. Nu ne aflăm pe poziţii antagonice. Suntem parteneri, iar această lege este doar un prim pas în modernizarea actului de control, creşterea gradului de educare antreprenorială şi conformarea colaborativă. Prin crearea şi gestionarea acestei platforme Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat îşi consolidează rolul de partener al antreprenorilor români şi străini, oferindu-le cele mai bune soluţii de dezvoltare a afacerilor în România”, a explicat Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA).

Graţie noului portal, atât operatorii economici, cât şi persoanele fizice au acces direct, nediscriminatoriu şi transparent la informaţii despre drepturile şi obligaţiile persoanelor supuse activităţilor de control, precum şi atribuţiile autorităţilor care constată contravenţiile şi aplică sancţiunile.

Citit 1809 ori Ultima modificare Marți, 01 Mai 2018 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.