Investiţii pe apa sâmbetei la ArcelorMittal Galaţi

Investiţii pe apa sâmbetei la ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „În ultimii ani am investit foarte mulţi bani, dar nu am avut rezultate în urma acestor investiţii. Am avut o problemă în a conduce proiectele de investiţii”, recunoaşte Thierry Le Gall, şeful combinatului siderurgic *

Pentru prima dată de la privatizarea Combinatului, reprezentanţii companiei ArcelorMittal recunosc faptul că o parte dintre investiţiile realizate pe platforma siderurgică din oraşul nostru au eşuat.

Thierry Le Gall, CEO al ArcelorMittal Galaţi, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că unele investiţii nu au fost conduse şi menţinute corect, şi astfel au apărut probleme în optimizarea proceselor, probleme care se resimt din plin acum.

„Pentru mine investiţiile nu sunt o prioritate. Este puţin provocator ce voi spune acum, dar aş vrea să vă explic de ce văd lucrurile aşa: În ultimii ani am investit foarte mulţi bani, dar nu am avut rezultate în urma acestor investiţii. Am avut o problemă în a conduce proiectele de investiţii, am avut o problemă de mentenanţă, am avut o problemă în a optimiza procesele”.

„Spre exemplu, în Europa de Vest, când rezidim un furnal nu ne atingem de el pentru reparaţii pentru o perioadă de 12-15 ani. În Galaţi am rezidit Furnalul 5 în 2005, iar la trei ani după asta am fost obligaţi să îl închidem pentru o nouă operaţiune similară”.

„Acum am început să lucrăm pe fiecare segment cu echipe de progres şi să schimbăm abordarea privind mentenanţa”, a declarat Thierry Le Gall.

Revenind pe parcursul conferinţei de presă la acest subiect, a discutat şi despre unele investiţii eşuate în ceea ce priveşte protecţia mediului.

Întrebat cât de mult a pierdut compania prin gestionarea greşită a acestor investiţii, Le Gall a răspuns că nici nu îşi doreşte să facă acest calcul…

Cel puţin trei ani… răbdare!

În legătură cu acelaşi subiect au apărut şi discuţii despre capacitatea de producţie ale unora dintre obiectivele de la Combinat, dar şi de standardele de calitate la care se produce aici. Astfel, Le Gall a precizat că au existat situaţii în care anumite comenzi au fost redirecţionate către Europa de Vest.

Pentru rezolvarea acestor probleme, a mai susţinut managerul francez, va trebui să treacă o bucată bună de vreme. „Ar putea lua mai mult de cinci ani, dar eu mă aştept ca 80% din diferenţele de standarde pentru produsele realizate acum la Galaţi să fie acoperite în următorii trei ani. Pentru a dezvolta însă alte produse, precum tabla groasă pentru industria auto, ne va lua mai mult timp”, a mai spus Thierry Le Gall.

Unde se află Combinatul acum?

Pentru că în ultima vreme discuţiile despre reducerea producţiei la Combinat sunt din ce în ce mai dese şi mai diverse, oficialii ArcelorMittal Galaţi au prezentat şi o situaţie statistică care reflectă punctul în care se regăseşte acum compania.

„În 2008, producţia a fost de 100, dacă e să luăm un sistem de referinţă. În 2009, în primul semestru, producţia a coborât la 40, iar astăzi a urcat la 60. În comparaţie cu nivelul înregistrat înainte de declanşarea crizei, însă, astăzi suntem la minus 40, dar situaţia se îmbunătăţeşte”, a declarat Thierry Le Gall.

Managerul a mai spus că evoluţia depinde în fond, de piaţa oţelului şi că în acest moment preţurile au crescut cu 20 de procente faţă de nivelul cel mai jos atins de la declanşarea crizei, ceea ce înseamnă o revigorare.

În plus, Le Gall a mai precizat că în perioada următoare se aşteaptă la o evoluţie pozitivă în piaţă. Însă o creştere care să însemne revenirea la situaţia de dinaintea începerii crizei economice nu se întrevede înainte de 2012.

„Sunt încrezător pentru viitorul combinatului de la Galaţi. Zvonurile privind închiderea sunt false. Sunt încrezător în viitor, deoarece Europa de Est va creşte în anii următori, în timp ce Europa de Vest se va menţine la un nivel constant”, a conchis Thierry Le Gall, în legătură cu acest subiect.

Şomaj tehnic cu bătaie lungă

Ultima decizie comentată îndelung de către sindicaliştii de la Combinat, trimiterea în şomaj tehnic a angajaţilor de la LTG2 şi LBR, a fost explicată pe larg, în cadrul conferinţei de presă de ieri, de către managerul ArcelorMittal.

Potrivit lui Thierry Le Gall, între 8 şi 10 la sută dintre angajaţi (reprezentând lucrătorii de la laminoare, cu excepţia celor de la mentenanţă) vor fi trimişi în şomaj tehnic câte 10 zile, în următoarele două luni.

Întrebat dacă decizia luată de consiliul de administraţie a Combinatului referitoare la şomajul tehnic vizează doar angajaţii de la LTG2 şi LBR, Thierry Le Gall a recunoscut că a fost adoptată o hotărâre care prevede că în ultimele luni ale acestui an se poate întrerupe temporar, prin rotaţie, activitatea la locurile de muncă din toate subunităţile de bază şi suport, dar că în acest moment decizia vizează momentan doar lucrătorii de la cele două laminoare.

Citit 1779 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.