Drumurile „Rablei” duc la Fisc

Drumurile „Rablei” duc la Fisc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru a achiziţiona o maşină nou, persoanele juridice trebuie să aibă un comportament financiar ireproşabil *

Extinderea, de anul viitor, a programului de înnoire a parcului naţional auto - „pe româneşte”, programul „Rabla” - şi la persoanele juridice este de aşteptat să mai dezmorţească puţin caii putere ai firmelor. Însă şi aici căile sunt destul de încurcate.

Cert este că, dacă vor maşină nouă, drumurile persoanelor juridice trebuie musai să treacă pe la Fisc. Mai exact, potrivit regulamentelor stabilite de Administraţia Fondului de Mediu, în programul „Rabla”, atât pentru automobile, cât şi pentru tractoare, nu se vor putea înscrie decât firmele care nu au datorii la bugetul de stat.

Vor rămâne cu rablele în curte şi persoanele juridice care au înregistrat fapte sancţionate de legislaţia financiară, vamală sau au la activ alte acte de indisciplină financiară.

De asemenea, firma solicitantă nu trebuie să se afle în procedură de insolvenţă sau lichidare, reorganizare judiciară sau în faliment.

Şi asta nu e totul. Potrivit AFM, cei ce visează la o maşină nouă prin programul „Rabla” nu trebuie să sponsorizeze activităţi cu efect negativ asupra mediului.

După cum „Viaţa liberă” v-a mai informat, programul „Rabla” va include, de la 1 ianuarie 2010, nu numai persoane fizice, ci şi persoane juridice. Din păcate, prima de casare va rămâne tot la nivelul de 3.800 lei.

Partea bună este că se va introduce un sistem de vouchere. Mai precis, după casarea unei maşini, clientul primeşte un tichet ce poate fi, la o adică, cedat altei persoane în vederea achiziţiei unui autoturism nou.

În cazul achiziţiei unui tractor, suma acordată poate fi de maximum 17.000 lei, fără ca aceasta să depăşească 40 la sută din preţul de achiziţie al noului utilaj.

Singura problemă este că, deocamdată, nu se ştie care va fi bugetul alocat pentru programul „Rabla”. Anul acesta, programul a fost serios îngreunat de efectele crizei economice. Mai exact, în cea de-a treia etapă a programului s-au comercializat doar 5.300 de maşini, în condiţiile în care erau disponibile 27.000 de autoturisme.

Citit 1254 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.