Datoriile gălăţenilor, de două ori mai mari decât economiile

Datoriile gălăţenilor, de două ori mai mari decât economiile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe final de an, creditele contractate erau de 4,1 miliarde lei, în timp ce în conturi erau disponibile 2,5 miliarde lei * Valoarea creditelor restante în lei, de două ori mai mare decât cea a restanţelor în valută * Leul rămâne, totuşi, moneda preferată pentru păstrarea economiilor *

Creditele contractate de gălăţeni erau, în ultima lună a anului trecut, de aproape două ori mai mari decât banii aflaţi în conturi sub formă de disponibilităţi la vedere şi depozite rambursabile la termen sau după notificare.

Mai exact, potrivit datelor centralizate de BNR, gălăţenii aveau împrumuturi de peste 4,1 miliarde lei, în timp ce economiile erau de 2,5 miliarde lei.

Viaţa pe datorie

În ceea ce priveşte împrumuturile, ponderea este deţinută de creditele în valută, cu un total echivalând cu 2,2 miliarde lei.

Ce-i drept, diferenţa faţă de creditele în moneda naţională - 1,9 miliarde lei - nu este foarte mare, însă diferenţe consistente apar în privinţa restanţelor înregistrate de gălăţeni la returnarea împrumuturilor.

Astfel, în timp ce la creditele în valută restanţele sunt în echivalentul a 54,4 milioane lei, creditele restante în lei sunt de două ori mai mari, respectiv de 116,87 milioane lei.

După distribuţia creditelor, agenţii economici sunt titulari unor credite ce ajung la 2,15 miliarde lei, în timp ce populaţia a contractat împrumuturi de 1,93 miliarde lei.

Preferinţele populaţiei s-au orientat în special spre creditele de consum, cu un total de 1,44 miliarde lei, deţinând majoritatea absolută. Spre comparaţie, creditele pentru locuinţe au fost de doar 432,7 milioane lei.

Bani la ciorap

În privinţa banilor din conturi, gălăţenii aveau spre finalul anului trecut disponibilităţi la vedere în moneda naţională de 585,35 milioane lei, iar în valută de 194,6 milioane lei.

Pe partea depozitelor la termen sau rambursabile după notificare, leul a fost moneda preferată de gălăţeni pentru economisire. Astfel, în timp ce în moneda naţională erau depozite de 1,23 miliarde lei, în valută erau constituite depozite în echivalentul a 488,39 milioane lei.

În distribuţia disponibilităţilor bancare, populaţia, cu economii totalizând 1,95 miliarde lei, îi devansează net pe agenţii economici, aceştia din urmă având în conturi doar 500 milioane lei.

Citit 729 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.