Şomajul, între criză şi frig

Şomajul, între criză şi frig
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi se crede că pe timp de iarnă nu se mai lucrează deloc în construcţii, acest lucru nu este întrutotul adevărat * Un alt mit demolat: societăţile de construcţii chiar îşi reangajează muncitorii concediaţi * Liderii sindicali confirmă şi „legenda” muncii la negru şi a câştigării licitaţiilor *

Şedinţa Comisiei de Dialog Social care s-a desfăşurat miercuri la Prefectură a reuşit să demitizeze mai multe poveşti despre care, până acum, doar se vorbea pe la colţuri.

În primul rând, este vorba despre ideea potrivit căreia, pe timp de iarnă, în construcţii nu se mai lucrează deloc. Fals!, se poate spune, dacă se lecturează raportul prezentat ieri de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi.   

De pildă, în ultimele trei luni ale anului 2009, 15 angajatori au anunţat instituţiile statului cu privire la concedierea unui număr total de 2.591 de muncitori, din care, efectiv, au plecat acasă doar 1.664, la care se adaugă alţi 114 oameni, concediaţi în această lună.

Astfel, în luna octombrie, patru angajatori au anunţat că urmează să disponibilizeze 402 oameni Construcţii Avram Iancu SRL, Arcada Company SA, Pas SRL şi Arcada SRL), din care, în realitate, au fost concediaţi doar 136.

„Vârful de sarcină” al concedierilor din domeniul construcţiilor, provocate de sezonul, rece l-a constituit luna noiembrie. Atunci, instituţiile statului au primit notificări din partea a nu mai puţin de opt societăţi de construcţii (Altstil Construct SRL, Ogiva Construct, Comitem, Vega ’93 SRL, Citadina ’98 SA, „Climatec SRL, Vila SA şi Unicom SA), care intenţionau disponibilizarea a 2.075 de persoane, din care au fost concediaţi 1.528 de muncitori.

Şi în decembrie a continuat concedierea, dar într-un ritm mai scăzut: 114 oameni (Castru SRL – 12 persoane, Katy SRL - 27 persoane şi ICMRSG SA – 75 de persoane).

Deci, faţă de cei 2.591 de oameni anunţaţi a fi concediaţi în această iarnă, au plecat acasă doar 1.778. Restul de 813 oameni au rămas să lucreze, deşi este iarnă.

Potrivit explicaţiilor directorului ITM, Ionel Petrea, „angajatorii informează statul cu privire la numărul maxim de muncitori pe care intenţionează să îi concedieze, însă, în general, nu se ajunge la acest număr, pentru că se găseşte de muncă şi în această perioadă”.

Deşi nu s-ar crede, constructorii îşi reangajează oamenii

Directoarea AJOFM Galaţi, Carmen Hanţaţuc, a mai dat câteva date importante, care demonstrează, pe de o parte, că nu numai frigul a condus la aceste concedieri, ci şi criza, dar şi că, deşi nu s-ar crede, societăţile de construcţii care îşi concediază oamenii, îi şi reangajează apoi, atunci când numărul comenzilor începe să crească.

„În 2005, din cele 305 persoane concediate în construcţii, 212 au fost reangajate, în 2006 au fost concediate 112 persoane şi apoi reangajate, 71, iar în 2007 au fost 45 de oameni disponibilizaţi, din care 28 au fost reangajaţi”.

„Totodată, în 2008, au fost disponibilizaţi 202 oameni şi reangajaţi 31, iar anul trecut au fost concediaţi, în total, 2.811 oameni, din care 560 au fost reangajaţi”, a declarat directoarea AJOFM Galaţi. 

… Ce facem cu munca la negru?

Şi totuşi, liderii de sindicat, prezenţi, ieri, la şedinţa de la Prefectură au ridicat şi o altă problemă destul de importantă: munca la negru sau… la gri.

Despre acest subiect au vorbit şi liderul de sindicat din ICMRSG, Alexandru Serea, dar şi liderul sindicatului navaliştilor, Gheorghe Valentin:

„Există în continuare, în Galaţi, constructori care întreţin munca la negru sau munca… gri. Munca gri este cea în care, pe cartea de muncă, angajatul are salariul minim, dar în mână ia mult mai mulţi bani, iar munca la negru, se ştie, este cea fără acte…”

„Problema este că astfel de practici afectează până la urmă angajaţii; o societate care nu îşi achită toate datoriile la stat, aşa cum ar trebui [adică făcând cărţi de muncă angajaţilor sau trecându-le salariile reale încasate], va avea, la o licitaţie, o ofertă mai mică, deci mai avantajoasă şi cu mai multe şanse de a câştiga decât o firmă care respectă legile şi îşi plăteşte toate obligaţiile la stat”.

Problema a fost susţinută şi de colegul său de … cartel [Alfa], Valeriu Diculescu, preşedinte SIP Galaţi.

Cum discuţia risca să se întindă, fără însă a se da date clare despre societăţile care practică astfel de sistem, prefectul Cosmin Păun a  solicitat directoarei adjuncte a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, Clavinia Petrescu, să prezinte cu proxima ocazie o situaţie a datoriilor către stat ale societăţilor comerciale din Galaţi.

Citit 1324 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.