Cine dă afară gălăţeni, pe bandă rulantă?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Agenţii economici gălăţeni sau cu punct de lucru în judeţ nu vor să disponibilizeze cu public * Totuşi, de când are Statul dreptul să aibă secrete în faţa cetăţenilor săi? * În ianuarie, aproape 2.000 de gălăţeni au devenit şomeri * Cine i-a dat afară, nu ştim, aşa cum nu ştim nici cine vrea să mai concedieze aproape 1.000 în februarie şi martie *

În urmă cu mai bine de o lună, anumiţi agenţi economici au cerut Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) să nu li se mai facă publice numele, atunci când îşi anunţă intenţia de a disponibiliza personal.

Motivul care a stat la baza cererii îl intuiţi şi dumneavoastră: nu merge să fii şi stâlp al societăţii din care faci parte (sau care te-a adoptat, patron străin fiind), dar să şi dai oameni afară pe capete, în acelaşi timp.

E mai bine aşa, au considerat dumnealor -  oamenii de afaceri care concediază - să nu mai ştiţi dumneavoastră ce şi cum, în fiecare zi. Din păcate, potrivit legii, AJOFM nu poate face publice numele firmelor private, fără acordul acestora.

Şi cum n-am mai văzut de mult în presă un nume de firmă care disponibilizează, înţelegem că respectivii angajatori se simt mai bine în anonimat, atunci când îşi restructurează organigramele.

„Noi le-am cerut deja agenţilor economici acordul de a le face public numele. Din câte ştiu, niciunul dintre ei nu şi l-a dat”, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM, Nicoleta Harţegan.

Avem secrete pe bani publici?

Şi mai supărător ni se pare faptul că aceeaşi strategie se aplică şi atunci când vine vorba despre angajaţii instituţiilor de stat. În baza legii 677/2001, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM.

Totuşi, merită menţionat aici faptul că noi nu vrem să ştim nici numele, nici vârsta şi nici statului social al angajaţilor la stat care ar urma, eventual, să ajungă şomeri.

Mai important ni se pare faptul că atât funcţionarii care ar putea fi disponibilizaţi, cât şi cei care hotărăsc acest lucru sunt plătiţi din bani publici, aşa că avem şi noi dreptul să cunoaştem aceste mici detalii referitoare la activitate dumnealor.

Nu că vreo instituţie de stat din Galaţi ar da, Doamne fereşte!, dovadă de lipsă de transparenţă în vreo direcţie! Să nu uităm că la bugetul de stat contribuim cu toţii şi că merităm din plin să ştim şi noi cum se cheltuiesc banii respectivi!

Aproape 2.000 de concediaţi în ianuarie

În prima lună din an au fost disponibilizaţi 1.993 de gălăţeni,  numărul total al şomerilor din judeţ crescând astfel de la 24.555 la 26.548. Rata şomajului s-a majorat şi ea cu 0,9 puncte procentuale, de la 11,1 la 12 la sută.

Cifrele care ne-au fost oferite de către purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi sunt în curs de confirmare de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. 

Bilanţul nu este deloc unul îmbucurător, din cauză că vorbim despre aproape 2.000 de concedieri efectuate într-o singură lună. Comparativ, în ianuarie 2009 se înregistrase cea mai accentuată creştere a numărului de şomeri din întreg anul.

Doar că atunci era vorba despre numai 1.348 de concedieri, iar acum s-a ajuns la 1.993. Tocmai când credeam că n-a mai rămas picior de angajat care să poată fi concediat…

Nu putem decât să sperăm că măcar unii dintre cei rămaşi acum pe dinafară lucrau în construcţii şi că patronii îi vor angaja din nou, în primăvară. Dar, evident, nu putem şti… E cert însă, că, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Galaţiul are cu peste 10.000 de şomeri în plus.

Citit 1140 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.