Înlesniri la plată şi suspendarea executărilor silite. Firmele scapă până în octombrie de obligațiile fiscale

Înlesniri la plată şi suspendarea executărilor silite. Firmele scapă până în octombrie de obligațiile fiscale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pentru a atenua din efectele crizei coronavirusului, agenţii economici vor beneficia de o perioadă "de respiro" fiscal până pe 25 octombrie, prin suspendarea unor obligaţii de plată, fără calcularea de dobânzi şi penalităţi de întârziere, dar şi prin eventuala reeşalonare a obligaţiilor de plată scadente la începutul crizei, o ordonanţă de urgenţă în acest sens fiind aprobată în ultima şedinţă de Guvern.

Prin actul normativ se prelungesc o serie de facilităţi acordate la începutul crizei coronavirusului, dar care îşi încetau aplicabilitatea pe 25 iunie. De asemenea, au fost adăugate noi perioade pentru acordarea unor bonificaţii la plata impozitului pe profit sau alte impozite specifice. Astfel de bonificaţii erau prevăzute pentru impozitele aferente primului trimestru, dar în această schemă de facilităţi au fost adăugate şi trimestrele doi şi trei. Respectiv, pentru cei care plătesc până la 25 iulie impozitele aferente trimestrului doi și cei care plătesc până la 25 octombrie impozitele aferente trimestrului trei, bonificația va fi de 10 la sută din impozitul datorat.

Rămân, de asemenea, în vigoare, reducerea semnificativă a perioadei de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere sau suspendarea condiţiilor de menţinere a eşalonărilor la plată.

"În contextul în care pandemia SARS-CoV-2 a generat dificultăţi de natură financiară pentru majoritatea întreprinderilor, confruntându-se în această perioadă cu o lipsă severă de lichiditate, acestea au devenit mai puţin solvabile. De altfel, reluarea activităţii de către mediul de afaceri presupune existenţa unor disponibilităţi băneşti. În condiţiile în care mediul economic se relansează etapizat, este necesar să fie menţinute lichidităţile financiare. În acest sens este important ca statul să nu le afecteze iremediabil activitatea, prin demararea măsurilor de executare silită, pierderea înlesnirilor la plată acordate, considerarea obligaţiilor fiscale pe care aceştia le înregistrează ca fiind restante ori prin întârzierea la plată a sumelor pe care statul le datorează, respectiv TVA-ul solicitat la rambursare. Aceste măsuri sunt importante pentru contribuabili, fie că ne referim la persoane juridice sau fizice, fapt pentru care este necesar să se prelungească termenul de aplicare a măsurilor fiscale adoptate pe perioada stării de urgenţă", se arată în nota de fundamentare care a însoţit proiectul de act normativ întocmit de Ministerul Finanţelor.

Aceste facilităţi fiscale pleacă de la premiza că, în perioadă de criză, dacă s-ar apăsa prea tare "pedala" instrumentelor fiscale coercitive, s-ar induce şi mai multe blocaje în economie, cu efecte inclusiv asupra companiilor, altfel viabile pe piaţă, precum şi asupra angajaţilor acestora.

Citit 1319 ori Ultima modificare Luni, 22 Iunie 2020 01:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.