A scăzut numărul şomerilor gălăţeni

A scăzut numărul şomerilor gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dezgheţ de sezon, pe piaţa muncii din judeţ * Firme care disponibilizaseră au reangajat acum o parte din personal * Anul trecut, în martie, numărul şomerilor creştea cu aproape 400, iar anul acesta, a scăzut cu mai bine de 700 * Galaţiul e pe locul opt în ţară, în funcţie de rata şomajului şi pe locul trei după numărul efectiv de şomeri * Se anunţă disponibilizări şi pentru aprilie şi mai, dar nu la fel de multe ca anul trecut * La finele lunii, vom avea o nouă bursă generală a locurilor de muncă *

Avem în sfârşit şi o veste bună despre situaţia unora dintre şomeri, după mai bine de un an în care, săptămânal, v-am adus veştile triste cu privire la creşterea continuă a numărului de gălăţeni rămaşi fără serviciu!

Chiar dacă această „minune” despre care vă vorbim acum ar dura doar trei zile, tot e mare lucru faptul că în martie numărul de şomeri gălăţeni a scăzut, în loc să crească spectaculos.

Mai exact, la începutul lunii în curs, în bazele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi erau înregistraţi 26.432 de şomeri, cu 704 mai puţini decât în primele zile ale lui martie.

Rata şomajului a scăzut şi ea, chiar dacă nu vertiginos, de la 12,3 la sută în februarie, la 11,97 la sută, în martie. Contează, pe de o parte, că de la finele lui ianuarie valul de disponibilizări colective din mediul privat n-a mai măturat judeţul cu aceeaşi forţă de altădată.

Apoi trebuie să ţinem seama şi că primăvara e sezon bun de angajare în agricultură, dar şi în construcţii, chiar şi în vreme de recesiune, când macaralele nu mai zâmbesc în soare cu aceeaşi veselie de acum doi-trei ani.

Cu alte cuvinte, agenţii economici şi-au reangajat o parte dintre oamenii pe care îi dăduseră afară în toamnă.

Şi, ne place nouă să credem, vor mai fi şi câţiva gălăţeni care să se fi angajat pe perioadă nedeterminată şi care nu vor sta cu frică, la venirea sezonului rece viitor!

52 de săptămâni de disponibilizări-viteză

Semnale care să ne dea motive să sperăm că, la un moment dat, concedierile masive se vor opri au mai fost.

După ce 2010 debutase alarmant, cu aproape 2.000 de concedieri doar în prima lună, piaţa autohtonă a muncii a căpătat un oarecare echilibru, fie el şi fragil.

Un lucru e sigur: cel puţin de la finele lui 2008, nu s-a mai înregistrat la Galaţi o scădere a numărului de şomeri.

Dimpotrivă, în prima perioadă a lui 2009, numărul disponibilizaţilor creştea cu câteva sute şi chiar cu o mie, de la o lună la alta.

Spre exemplu, anul trecut, în martie, numărul şomerilor  a crescut cu aproape 400, într-o primă etapă din ceea ce avea să devină o cursă parcă de neoprit a concedierilor.

Cum stăm, faţă de restul ţării?

Dacă în judeţul Galaţi cifrele legate de şomaj au scăzut, fie şi temporar, la nivel naţional se menţine tendinţa de creştere a numărului de români care rămân fără un loc de muncă.

Rata şomajului în România a crescut, în martie, cu 0,6 puncte procentuale, de la 8,30 la 8,36. Numărul de şomeri s-a majorat şi el cu circa 3.000, ajungând în prezent la 765.285.

În funcţie de rata şomajului, suntem pe locul opt în ţară. Mai rău decât noi stau judeţele: Vaslui (15,31 la sută), Mehedinţi (14,41 la sută), Teleorman (13,13 la sută), Dolj (12,99 la sută), Ialomiţa (12,85 la sută), Alba (12,45 la sută) şi Covasna (12,23 la sută).

În funcţie de numărul efectiv de şomeri, suntem pe locul trei, depăşiţi doar de judeţele Dolj (39.099 şomeri) şi Prahova (29.938 de şomeri).

Pentru lunile aprilie şi mai se anunţă deocamdată 73 de disponibilizări, la care se adaugă eventuale alte concedieri anunţate, la comun, pentru lunile aprilie şi mai, sau pentru întreg anul 2010.

În aprilie, bursă a locurilor de muncă

Pe 23  aprilie, adică peste vreo două săptămâni, Agenţia judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi va organiza o nouă Bursă generală a locurilor de muncă.

Aşa cum ne-am obişnuit deja, acţiunea se va desfăşura, cu începere de la ora 9.00, simultan în două locaţii: în holul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi şi în incinta Casei de Cultură de pe bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 62 din Tecuci.

Agenţii economici care doresc să ia parte la această bursă pot afla detalii suplimentare la sediul AJOFM Galaţi, din strada Domnească, nr. 191 (tel. 0236/415151) sau la sediul ALOFM Tecuci, din strada Mihail Kogălniceanu Nr. 60 (tel.0236/820398).

Citit 864 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.