Fermierii gălăţeni afectaţi de secetă vor fi despăgubiţi, după rectificarea bugetului Ministerului Agriculturii

Fermierii gălăţeni afectaţi de secetă vor fi despăgubiţi, după rectificarea bugetului Ministerului Agriculturii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), George Scarlat (foto), a reiterat intenția Cabinetului din care face parte de a-i despăgubi pe toți fermierii români grav afectați în acest an agricol de seceta pedologică.

Mai concret, în ceea ce priveșțe culturile însămânțate în toamna anului 2019, banii alocați pentru despăgubirile cauzate de secetă au ajuns la doar circa 80 la sută dintre fermieri. Este vorba despre aproximativ 850 milioane de lei la nivel național. "Pentru restul, mai este nevoie de circa 200 milioane de lei, bani care ar putea ajunge în bugetul MADR în urma iminentei rectificări bugetare", a precizat George Scarlat, duminică, 8 noiembrie, într-o conferință de presă la sediul PNL Galați.

Trecând la culturile de primăvară, reamintim că, potrivit, datelor prezentate deja, la nivelul județului nostru, de către Direcția Agricolă, aproape 88 de procente din suprafața totală însămânțată a fost declarată calamitată, mai exact peste 136.000 de hectare, dintr-un total de peste 155.000, aparținând unui număr de 13.356 de fermieri. "Este județul cel mai grav afectat din acest punct de vedere", a mai precizat secretarul de stat din MADR. George Scarlat a adăugat că și în acest caz fondurile necesare acordării despăgubirilor ar trebui să se regăsească în proxima rectificare a bugetului, atunci când Ministerul Agriculturii ar urma să beneficieze de o rectificare pozitivă.

Cu toate acestea, vestea mai puțin bună, dar cât se poate de firească este că acești fermieri nu vor putea fi despăgubiți efectiv până la sfârșitul anului în curs. În fine, în ceea ce priveșțe cuantumurile la hectar ale acestui sprijin, în condițiile în care vorbim îndeosebi de culturi de porumb și de floarea-soarelui, ar putea fi, tot potrivit lui George Scarlat, la un nivel similar celui stabilit pentru culturile de toamnă.

Citit 1656 ori Ultima modificare Joi, 19 Noiembrie 2020 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.