Accidentele de muncă la Combinat, în scădere

Accidentele de muncă la Combinat, în scădere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, în combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a avut loc o conferinţă, organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă.

Întâlnirea a fost deschisă cu mesajul patronului companiei ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, după care a luat cuvântul directorul general, Thiery Le Gall. Acesta a spus câteva cuvinte în legătură cu riscul producerii accidentelor de muncă, dar şi despre modalităţile prin care îşi doreşte să elimine definitiv accidentele de muncă fatale.

Cuvintele pe care le-a spus însă au indicat faptul că francezul Thiery Le Gall nu s-a integrat câtuşi de puţin în societatea  românească, în care, în momentul producerii unui accidente de muncă mortal, se spune de regulă: „mortul este vinovat”.

Din contră!, directorul Thiery Le Gall a spus că „managerul trebuie să se asigure că aceste reguli [de securitate şi siguranţă în muncă] sunt implementate şi respectate. Pentru mine, dacă ne confruntăm cu un accident într-o secţie, vina nu este a angajatului, ci a managerului, care nu a ştiut să implementeze aceste reguli”.

Obiectiv: zero accidente de muncă

Thiery Le Gall şi-a exprimat dorinţa de a ajunge la zero în privinţa numărului accidentelor fatale de muncă.

Pentru a atinge  acest obiectiv,  la nivelul companiei se implementează un plan de prevenire a accidentelor mortale, conceput pe patru axe:

-    respectarea regulilor cardinale de securitate şi siguranţă în muncă;

-    îmbunătăţirea şi modernizarea echipamentelor de lucru;

-    creşterea gradului de conştientizare a responsabilităţii  angajatului;

-    îmbunătăţirea condiţiilor de lucru.

Potrivit unei statistici prezentate de directorul pentru siguranţa şi securitatea în muncă la ArcelorMittal Galaţi, Norel Jantea, în primele 4 luni ale anului 2010 au fost înregistrate 5 accidente de muncă.

În anul 2009 au fost 11 accidente, în 2008, 21, iar în 2007 şi 2006 câte 29.

În ceea ce priveşte accidentele mortale, de la începutul acestui an şi până în prezent nu s-a fost înregistrat niciunul pe platforma Combinatului.

În schimb, în anul 2009 au fost înregistrate două accidente mortale, victimele fiind însă muncitori ai unor firme subcontractoare, iar în 2008, tot două, din care o victimă era muncitor ArcelorMittal, iar cealaltă  era angajată a unei firme subcontractoare.

Cele mai multe accidente mortale (8) au fost înregistrate în 2006. Dintre acestea, în 6 cazuri au fost implicaţi angajaţi ai Combinatului, iar în alte 2 cazuri, angajaţi ai firmelor contractoare.

Investiţii şi premii

Anul trecut, ArcelorMittal Galaţi a investit 2 milioane de euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor de securitate în muncă, iar pentru 2010 a alocat 500.000 euro numai pentru îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii în muncă în cele 60 de puncte periculoase, predispuse accidentelor, cum ar fi furnalele, oţelăriile şi laminoarele.

La aceste sume se adaugă investiţia de 52,3 milioane de euro care se referă la modernizarea Furnalului nr. 5 (FOTO 2), bani care nu vor conduce doar la creşterea producţiei, ci şi la creşterea siguranţei în procesul de lucru.

Tot ieri, în cadrul discuţiilor, s-a lansat şi noul concept despre siguranţa în muncă, intitulat „vigilenţă împărtăşită” şi care are ca logo „puterea exemplului”. În esenţă, este vorba despre implicarea tuturor muncitorilor în respectarea regulilor privind siguranţa la locul de muncă.   

În finalul discuţiilor, directorul Thiery Le Gall, dar şi country-managerul Ionel Borş au împărţit diplome şi premii mai multor angajaţi ai Combinatului, câştigători ai diferitelor concursuri cu tematică în siguranţa şi securitatea la locul de muncă.

Premiile acordate au variat între 500 şi 2.500 de lei.

Citit 1742 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.