* Mediul de afaceri, greu încercat de politicile anticriză tip „scapă cine poate” *
Firmele gălăţene nu reuşesc să iasă din „pasa neagră” a recesiunii. Numărul societăţilor ce dispar din peisajul economic rămâne la cote extrem de ridicate deşi, dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile autorităţilor, „ce a fost mai greu a trecut”.
În primul trimestru al acestui an şi-au încetat activitatea 1.224 de firme gălăţene, rezultă din datele furnizate de Oficiul Registrului Comerţului (ORC) Galaţi.
În cele mai multe cazuri - 493 - a fost vorba de firme care şi-au suspendat activitatea, pe locurile următoare fiind radierile voluntare, cu 408 înregistrări, şi dizolvările, 323 cazuri.
„În prezent încă ne ducem la vale. Iar acest lucru se întâmplă pentru că nu se reuşeşte articularea unei politici coerente de relansare economică. Deocamdată, singura regulă este scapă cine poate”.
„Şi, din păcate, nu numai că numărul firmelor care dispar este foarte mare, dar se pierd şi foarte multe locuri de muncă. Din mediul privat, 4.582 de persoane au fost disponibilizate în primul trimestru”.
„Dar pe lângă faptul că dispar aceste firme, ritmul de înfiinţare a altora noi este cu mult mai mic decât cel din ultimii ani. Mai exact, în primul trimetru, la Galaţi, s-au înmatriculat doar 738 de firme. Asta înseamnă că şi posibilităţile de angajare sau reconversie profesională ale unor persoane sunt din ce în ce mai mici”, ne-a declarat Marian Filimon, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Dacă ritmul „subţierii” mediului de afaceri gălăţean se menţine cel din prezent, până la sfârşitul anului s-ar putea egala „performanţa” de anul trecut, când peste 5.000 de societăţi au fost şterse de pe harta economică a judeţului.
Patronatele speră ca o oarecare revigorare economică să se manifeste spre sfârşitul anului, însă pronosticul oamenilor de afaceri rămâne în continuare foarte rezervat.