Clarificări necesare privind creșterea suinelor în gospodării

Clarificări necesare privind creșterea suinelor în gospodării
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală, condusă de senatorul gălățean George Scarlat, aduce lămuriri în legătură cu încercarea de a reglementa prin lege aspecte privitoare la pesta porcină africană, în contextul în care Uniunea Europeană acordă despăgubiri crescătorilor afectați de aceasta și a apariției în spațiul public a unor dezinformări legate de propunerea legislativă privind exploataţiile de creştere a suinelor şi de combatere a pestei porcine în România, inițiativă amplu dezbătută de-a lungul mai multor ședințe de către membrii Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senatul României.

Astfel, în urma dezbaterilor din Comisie și a amendamentelor propuse, proiectul legislativ a fost adoptat în data de 22 noiembrie, Senatul fiind prima cameră sesizată, iar proiectul de lege a fost trimis către Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, în calitate de Cameră Decizională. Amendamentele propuse și supuse dezbaterii aprobate în Comisia de agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat au flexibilizat activitatea de creștere a porcilor comparativ cu reglementările anterioare - ultimul ordin al MADR din 2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României.

”Este complet eronat modul în care sunt transmise în mass-media informațiile conform cărora în gospodăriile țărănești nu se vor mai putea crește porci. Dimpotrivă, amendamentele propuse în cadrul Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat vin în sprijinul oamenilor, astfel: persoanele fizice neînregistrate la ORC, din cadrul exploatațiilor comerciale de tip familial, vor putea crește o scroafă însămânțată artificial și produșii acesteia sau un număr maxim de 15 porci la îngrășat pe an pentru consum propriu și pot vinde către alte persoane fizice sau unități de abatorizare de pe raza județului, pentru întregirea veniturilor familiale. Totodată, persoanele fizice care doresc să crească porci doar pentru consum propriu, familial, în cadrul exploatațiilor non-comerciale de subzistență, vor putea crește maximum cinci porci, pe care îi pot achiziționa fie de la exploatațiile comerciale de tip familial, fie de la cele profesionale (ferme autorizate)”, a mai precizat senatorul George Scarlat.

De asemenea, acesta a adăugat că circulația ilegală și necontrolată a porcilor, identificată de auditele precedente ca fiind una din cauzele răspândirii pestei porcine, a fost  reglementată de propunerea legislativă recent adoptată de Senat. Ministerul Afacerilor Interne are atribuții de control asupra circulaţiei mijloacelor de transport al porcinelor, pe drumurile publice, sancționarea mişcării porcinelor și deținerii ilegale a acestora, precum și confiscarea mijloacelor de transport, care sunt utilizate la transportul animalelor neidentificate (lipsa documentelor de proprietate și a formularelor de mișcare), cât și a animalelor cărora nu le este cunoscută proveniența.

Întrucât în România, în urma rapoartelor de audit succesive și a măsurilor impuse de către Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară din cadrul Comisiei Europene, la acest moment, nu există niciun act normativ care să reglementeze aspecte privitoare la eradicarea pestei porcine africane, a atribuțiilor autorităților și instituțiilor publice abilitate în prevenirea răspândirii, monitorizării și combaterii bolilor, țara noastră riscă să piardă finanțarea de la Uniunea Europeană privind despăgubirile acordate crescătorilor de porcine, presiunea financiară urmând a fi preluată de bugetul național, cât și interzicerea comercializării produselor procesate din carne, atât pe piața comunitară, dar și la export. Potrivit aceleiași surse, aceasta va continua să ducă la pierderi economice majore pentru industria alimentară românească pe perioadă nedeterminată: deficit de balanță comercială pe carnea de porc de circa 786 milioane de euro/an, la care se adaugă si sumele pentru despăgubiri, România plătind, până la această dată aproximativ 145 milioane de euro, și pierderi colaterale, care nu sunt încă achitate de către stat, conform reglementărilor europene.

Nu în cele din urmă, președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală consideră că propunerea legislativă adoptată de Senat are o importanță vitală pentru sectorul creșterii porcinelor din România.

Citit 1423 ori Ultima modificare Vineri, 10 Decembrie 2021 21:04

2 comentarii

 • postat de Iancu
  Joi, 09 Decembrie 2021 06:52
  178.138.98.***
  Oricum legea nu este pentru combaterea pestei porcine, este pentru a pune pe chituci pe oamenii de la sate. Ca aa distruga si mai mult modul nostru traditional de trai.
  1
  1
  Raportează
 • postat de vlad tepes
  Miercuri, 08 Decembrie 2021 18:13
  89.137.231.***
  Vezi nea Scarlat ca tot in ziarul asta e un articol in care fermierii se plang ca nu au primit banii pe sacrificari din cauza pestei porcine si deci Catu Florin a mintit ca ii sprijina pe fermieri. Guvernul nu le-a dat banii nici acum. Si nu am primit nici bonurile pentru vaccinare. Mincinosilor!
  Trebuia ca la doza 2 omul sa plece si cu bonurile acasa cum ati promis! Hoti si mincinosi!
  1
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.