Culturi de 3 milioane de lei, duse pe apa Sâmbetei!

Culturi de 3 milioane de lei, duse pe apa Sâmbetei!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 2.800 hectare de culturi agricole din judeţul Galaţi au fost afectate de inundaţii, ploi şi infiltraţii pe sub diguri * Pagubele cele mai mari s-au înregistrat la culturile de grâu, porumb şi rapiţă * Şanse firave pentru fermieri de a-şi recupera pagubele *

Pierderile suferite de fermierii gălăţeni în urma inundaţiilor, dar şi a ploilor abundente şi persistente sunt de aproape trei milioane de lei, rezultă din datele furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi.

„Practic, 2.800 de hectare, reprezentând aproximativ zece la sută din suprafaţa cultivată a judeţului Galaţi, au fost, într-un fel sau altul, afectate. Din suprafaţa amintită, 1.000 de hectare au fost calamitate sută la sută, în timp ce pe restul suprafeţelor culturile au fost compromise într-o proporţie cuprinsă între 30 şi sută la sută”, a precizat directorul coordonator al DADR Galaţi, Violeta Nanu.

Pe lângă terenurile prinse în „cleştele” inundaţiilor între Siret, Prut şi Dunăre, fermierii s-au confruntat şi cu ploile prelungite ce au dus la mucegăirea recoltelor, la încolţirea bobului în spic şi cu băltirile ce au împiedicat utilajele să intre la recoltat.

Nu în ultimul rând, unele terenuri au fost şi sunt în continuare afectate de infiltraţiile care apar pe sub digul de apărare de la Prut.

Cheltuieli da, recolte ba

Zonele agricole cele mai afectate sunt cele de la Lieşti, Fundeni, Brateş, Cavadineşti şi Piscu. În ce priveşte natura culturilor, pagubele cele mai mari (în funcţie de cheltuielile efectuate) s-au înregistrat la grâu, unde 655 hectare au fost compromise într-o măsură mai mare sau mică, pagubele fiind estimate la aproximativ 770.570 lei.

Pe locurile următoare ca proporţii a pagubelor se află culturile de porumb, unde pe 600 hectare s-au înregistrat pagube de aproape 600.000 lei şi la rapiţă, unde pe o suprafaţă de 426 hectare s-au înregistrat pierderi de 469.000 lei.

Pe de altă parte, nu sunt de neglijat nici pierderile cultivatorilor de floarea-soarelui (pe 354 hectare, pierderi de 324.000 lei) şi orz (366 hectare, pierderi 327.000 lei).

Războiul fermierilor cu societăţile de asigurări

Din păcate, şansele fermierilor de a fi despăgubiţi pentru pierderile suferite nu sunt foarte mari. Ajutoare de la stat – slabă nădejde, date fiind lipsurile bugetare. Cât priveşte eventualele despăgubiri din partea unor societăţi de asigurări, şi aici lucrurile sunt destul de încurcate.

„Ajutoarele pentru agricultorii care s-au asigurat la societăţile specializate ar trebuie să fie în funcţie de tipul poliţei de asigurare, cel puţin aşa stau lucrurile în teorie. Din păcate, practica ne omoară, cei mai mulţi dintre fermieri fiind nemulţumiţi de relaţia pe care au cu societăţile de asigurări”.

„Mulţi le reproşează acestora că tergiversează plăţile sau invocă tot felul de pretexte pentru a le achita agricultorilor plata daunelor pentru care s-au asigurat. Din acest motiv, unii dintre fermierii care anul trecut au avut poliţe de asigurare, anul acesta au renunţat la a le reînnoi”.

„Iar mulţi dintre cei care au încheiat poliţele, în prezent sunt şi inundaţi şi cu banii luaţi…”, a explicat directorul DADR Galaţi.

Pentru a evita pe viitor astfel de incidente, DADR Galaţi ia în consideraţie verificarea contractelor pe care asiguratorii le încheie cu agricultorii şi întocmirea, eventual, a unei liste cu societăţile de asigurări care prezintă garanţia seriozităţii.

Problemele agricultorilor gălăţeni vor fi ridicate astăzi în cadrul întâlnirii pe care ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, o va avea cu reprezentanţii instituţiilor subordonate din teritoriu.

Pe ordinea de zi se va afla atât analizarea situaţiei din zonele afectate de inundaţii, cât şi identificarea unor eventuale forme de ajutor pentru agricultori.

Citit 853 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.