Dacă economia se târâie, nici slujbe nu-s! Cum văd oamenii de afaceri piaţa muncii din Galaţi

Dacă economia se târâie, nici slujbe nu-s! Cum văd oamenii de afaceri piaţa muncii din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şansele ca afacerile locale să înflorească sunt minime * Locul de muncă, indiferent care ar fi el, rămâne printre cele mai preţioase lucruri din viaţa unui gălăţean


Dacă economia va merge în continuare prost, nici gălăţenii nu prea vor avea unde să muncească. Asta, în condiţiile în care deja multe dintre firmele cunoscute din judeţ se luptă pentru supravieţuire, în insolvenţă, iar piaţa muncii înregistrează deja, cu acte, aproape 19.000 de şomeri. Va dudui sau nu economia locală, în 2014? Fără doar şi poate că nu! Vom avea sau nu locuri de muncă? Depinde şi de noi, dar şi de cât de bine le va merge angajatorilor, care s-ar extinde, ar angaja şi ar produce, dacă ar avea cum.

Cuie şi lanţuri, în insolvenţă, nu poate angaja

În urmă cu ani buni, SC Avans Ucrom SRL plătea în jur de 100.000 lunar către stat, sub formă de dări. Acum e în insolvenţă şi dă mult mai puţin.
Directorul Mihai Ţimpău ne-a spus că ar angaja cu dragă inimă, dacă piaţa i-ar mai cere produsele şi dacă ar avea la ce munci să-şi pună oamenii.
„Unde să-i trimit şi ce să-i pun să facă? Pot să compar situaţia în care ne aflăm acum cu cea în care ne aflam acum cinci ani. Eu produceam atunci între două sute şi trei sute de tone de cuie pe lună, în condiţiile în care competitorii mei produceau o mie de tone în acelaşi interval de timp. Acum, ei s-au închis, iar eu abia dacă mai produc între 20 şi 30 de tone de cuie lunar şi nici pe acestea nu am unde să le vând! Abia reuşim noi, vreo zece oameni câţi mai suntem pe aici, să ne luăm salariile. Nu am cum să angajez. Sigur că vreau să mă dezvolt, dar momentan nu există soluţii” declară managerul Avans Ucrom.
Situaţia este gravă şi la nivel de judeţ, dar şi la nivel naţional, mai ales că nicio autoritate a statului nu se grăbeşte să-i sprijine pe investitori, mai spune omul de afaceri gălăţean.
„Pe vremea lui Ceauşescu, ideologia era greşită, dar economia mergea. Acum, sunt miniştrii care răspund nu de o sută de întreprinderi, ca atunci, ci de una sau două şi, culmea, acestea tot în insolvenţă ajung. Este inacceptabil ce se întâmplă! În ţară, din 450.000 de firme active, 120.000 sunt, la acest moment, în insolvenţă. Accept că vreo 10.000 dintre ele or face evaziune şi au ales insolvenţa să nu mai dea atât de mulţi bani la stat. Nu accept, însă, să fiu băgat în aceiaşi oală cu cei 10.000. Eu am intrat în insolvenţă pentru că aşa cerea situaţia. Acum nu mai plătesc 100.000 de lei, dau numai 7.000 de lei. N-a venit nici un om de stat să mă întrebe ce s-a întâmplat, cum am ajuns aici şi de ce nu mai pot veni cu sumele mari de altă dată, la buget. Suntem de unii singuri, lăsaţi să ne descurcăm după cum bate vântul”, mai spune Mihai Ţimpău.

„Lipsă de forţă de muncă specializată, de 15 ani!”

Într-un oraş mai mic, aşa cum este Tecuciului, teoretic un loc de muncă s-ar găsi şi mai greu decât în Galaţi. Angajatorii spun, însă, că şi atunci când se găsesc posturi vacante, oamenii nu prea au chef de treabă. Aşa că şi aici anul se anunţă sărăcăcios. Detalii ne-a oferit managerul Emil Dicu, fondatorul firmei SC ABC SRL, producătoare de borş. „Cum poate să meargă decât prost. Şi la mine, la fel ca la toţi ceilalţi. Nivelul de trai scade. Totuşi, România nu este o ţară săracă, aşa că nevoia de a munci nu e chiar acută. E drept că munca îl înnobilează pe om, dar cum nici lenea nu-l omoară, mai bine stă degeaba, decât să muncească. Eu mă confrunt cu lipsa forţei de muncă specializată de 15 ani. Ne roade invidia, ne uităm la alţii şi ne pare rău că au mai mult ca noi. Cine te opreşte să ai şi tu? Ori nu te-ai descurcat bine în viaţă, ori te-ai complăcut, ori ai fost leneş… o cauză există, când nu ai. Angajatul e nemulţumit că patronul lui e mai bogat? De ce nu strânge şi el? Toţi oamenii de afaceri care produc acum au plecat de la acelaşi start în capitalism. Eu am muncit. Alţii n-au muncit şi încă nu le place munca. Angajatul trebuie să înţeleagă faptul că, atunci când îşi vinde forţa de muncă, trebuie ca activitatea lui să aducă beneficii firmei. Eu, de banii pe care ţi-i plătesc, îţi şi cer să munceşti. Aşa că, de-a lungul timpului, puţini au fost cei care au venit la mine să-mi ceară să îi angajez”, ne-a spus Emil Dicu.

Stagnare, cu o uşoară creştere, în cel mai bun caz

Managerul Menarom, Vergiliu Vals, apreciază că nu avem nici un motiv să ne aşteptăm la creşteri spectaculoase în cursul acestui an.
„Nu cred că se vor dezvolta proiecte de amploare nici pe plan naţional şi poate cu atât mai puţin în zona noastră. Nici măcar nu cred că ne dorim să-i atragem pe investitori spre noi. În aceste condiţii, putem avea două scenarii. Cel realist, în cadrul căruia ne putem aştepta la o conservare a situaţiei din 2013 şi cel realist-optimist, care ne-ar putea indica o creştere uşoară. În ceea ce priveşte politica de angajări a Menarom, ne concentrăm pe politica adoptată de noi în urmă cu circa doi ani, şi anume pe înlocuirea personalului care pleacă din firmă pe cale naturală. Facem schimbul între generaţii. În privinţa calificării, cel puţin angajaţilor noştii cu studii medii nu le-am cerut niciodată să fie calificaţi într-n grad înalt, ci mai degrabă să aibă disponibilitatea de a învăţa şi a munci”, ne-a declarat directorul Menarom, Vergiliu Vals.

Dacă n-avem şcoală bună, o creăm!

Agenţii economici care au un loc bine definit pe piaţă au ales o cale inedită de a rezolva problema lipsei de calificare a angajaţilor. Colaborează direct cu sistemul de învăţământ şi contribuie astfel activ la educarea posibililor viitori angajaţi, încă din timpul şcolii.   
„Am vrut să sprijinim învăţământul mediu tehnic, aşa că ne-am implicat într-un parteneriat cu două colegii gălăţene, anume Colegiul Aurel Vlaicu şi colegiul Paul Dimo. Nu ne-a sprijinit nimeni în acest sens, am dorit noi să o facem, ca să putem schimba ceva. Vorbind de prelucrători prin aşchiere, nici nu avem cum, ca angajatori, să avem pretenţia ca tinerii care vin la interviu să fie bine pregătiţi. În Galaţi, în ultimii 15 ani, nici dacă ai fi vrut să înveţi meseria asta, în cadru organizat, la şcoală, n-ai fi avut unde şi cum. Aşa că ne dorim să fim, pe an ce trece, tot mai implicaţi în această colaborare cu colegiile. Trebuie să facem ceva, în condiţiile în care, pe segmentul absolvenţilor de studii medii, piaţa de muncă a judeţului Galaţi este foarte labilă, iar oferta, extrem de limitată”, ne-a declarat directorul SC Menarom PEC SA, Vergiliu Vals.

Ce înveţi de tânăr face diferenţa!

Cei mai mulţi dintre tinerii aflaţi în căutarea unui job se plâng de faptul că angajatorii le cer experienţă în domeniu şi că, astfel, le retează aripile şi le limitează drastic şansele de a obţine postul pe care şi-l doreau. De cealaltă parte, însă, angajatorii spun că nu atât experienţa este vitală la angajare, pentru tineri, cât cunoştinţele teoretice şi practice acumulate în şcoală şi dorinţa de a învăţa repede, de a se perfecţiona şi de a lucra productiv pentru firmă.
„Mi-au venit absolvenţi de Chimie Alimentară care nu ştiau absolut nimic. Nici nu aveam de unde începe să îi învăţ. Pot califica un angajat, îl pot ajuta, dar nu fac şcoală cu el! Sunt absolvenţi de stagii de masterat care nu-şi mai ţin minte numele lucrărilor de dizertaţie. Nu ştiu ce se întâmplă, de ies de pe băncile şcolii chiar atât de slab pregătiţi. Eu sunt absolvent de CNVA şi vă spun că profesorii nu m-au trecut decât atunci când am ştiut lucrurile pe care nu le-am uitat până astăzi. Şcoala gălăţeană avea totuşi un nume greu”, ne-a declarat directorul SC ABC SRL Tecuci, Emil Dicu.

Citit 3522 ori Ultima modificare Duminică, 02 Martie 2014 11:27

10 comentarii

 • postat de alfred
  Duminică, 02 Martie 2014 14:44
  24.96.121.***
  Aeroport exista la Aviasan spre Garboavele .Mai bagati un duty-free si e si international. O sa vina investitorii siroaie. Dar tot asa o sa si plece si ghici de ce?
  0
  5
  Raportează
 • postat de Vasco
  Sâmbătă, 01 Martie 2014 17:09
  84.117.161.***
  Foarte adevarat ce spune Marius IP: 213.218.53.133.
  Orice investitor isi face un calcul inainte de a investi in ceva. O conditie importanta in executia bugetara a investitiei, care urmeaza a se desfasura, este sa ai cheltuieli indirecte cat mai mici pentru a nu influenta in mod negativ costul final al produsului. Astfel, la Galati, cheltuielile indirecte sunt foarte mari. Daca deschizi o fabrica la Galati, marfa produsa trebuie sa o transporti catre pietele de desfacere din celelalte orase. Avem urmatoarele variante:
  - auto (foarte scump ...lipsa autostrazi, carburant scump, etc),
  - feroviar (dezastru...infrastructura e la pamant si costurile le depasesc pe cele auto),
  - naval (doar pentru export...dar si aici depinzi de nivelul Dunarii...vezi anii de seceta trecuti...si de situatia dezastruasa a danelor din porturile galatene) si in cele din urma.......
  - aerian (inexistent la Galati).

  In aceste conditii, la care se mai dauga si costurile foarte mari ale utilitatilor (vezi problema pe care o are Arcelor Mittal cu energia electrica), trebuie sa fii extreme de naiv sa te arunci cu banii la o investitie majora in Galati.

  D-lor politicieni, consilieri, etc. , daca nu se face ceva cu infrastructura ......nu vine nimeni sa faca investitii mari in Galati. Uitati-va in Ardeal, unde datorita autostrazii A3 si prelungirea A1 (Sibiu-Sebes-Deva) unele orase mici precum Sebes, Cugir si deva au atras investitii straine reusind sa aiba un somaj foarte mic (2%...4%). Nu mai vorbim de Cluj, care e de departe unul dintre orasele cu cele mai multe investitii straine (dupa Bucuresti).
  1
  2
  Raportează
 • postat de Adi
  Sâmbătă, 01 Martie 2014 06:22
  5.13.157.***
  @ Marius Stanica

  Mută-te-n Brăila dacă eşti aşa de mare fan ca Galaţiul să susţină dezvoltarea judeţului vecin în detrimentul propriului judeţ.
  Galaţiul trebuie să susţină constructia aeroportului pe teritoriul judeţului Galaţi.

  Mă mir că moldovenii nu se mai deşteaptă odată şi să vadă în ce hal au ajuns după ce au fost forţa de muncă ce-a ridicat obiective pe tot cuprinsul ţării, mai puţin la ei acasă. Interesul comunităţii e sfânt şi e în interesul comunităţii gălăţene ca pod şi aeroport să fie la noi în oraş şi judeţ.

  Întoarceţi-vă faţa spre Galaţi, toţi trag spuza pe turta lor, numai moldovenii în general şi gălăţenii în special nu pricep pe ce lume trăiesc, de ce-s săraci şi le pleacă vârfurile fiecărei generaţii să ajute la propăşirea altor oraşe sau a altor ţări.
  6
  3
  Raportează
 • postat de un galatean
  Vineri, 28 Februarie 2014 12:24
  5.13.198.***
  O firmă de consultanţă IT controlată de Porsche deschide un birou la Cluj şi angajează 40 de oameni

  Mieschke Hofmann und Partner (MHP), o firmă de consultanţă în IT şi de management al proceselor pentru industria automotive, deţinută în proporţie de peste 80% de gigantul german Porsche, va deschide în această perioadă primul birou din România, în Cluj-Napoca.

  Compania înfiinţată în 1996 în Ger­mania, reprezentată prin MHP Con­sulting Romania SRL, va angaja în prima fază 40 de oameni.

  Exemplu de urmat de catre Galati!
  0
  5
  Raportează
 • postat de Diana72
  Vineri, 28 Februarie 2014 12:18
  81.12.149.***
  În judeţul Galaţi, ca şi în regiunea sau în ţara noastră, lipseşte cu desăvârşire o STRATEGIE DE DEZVOLTARE ECONOMICĂ PE TERMEN LUNG!
  Aşa ceva se face ţinând cont de posibilităţile şi poziţia geostrategică, de nivelul de calificare a populaţiei, de interesul zonei şi de cerinţele cetăţenilor.
  Oamenii noştri politici nu sunt capabili să facă aşa ceva decât pe termen scurt, şi asta doar în interes de partid sau de grup!
  Din acest punct de vedere Ceauşescu era mult mai deştept şi mai organizat!
  0
  15
  Raportează
 • postat de Topul celor mai bune şi celor mai proaste lucruri întâmplate la Galaţi
  Vineri, 28 Februarie 2014 11:44
  92.85.247.***
  ... bune si proaste la propriu in Galati ... adevarate, cuiele, existenta afacerii domnului Mihai Ţimpău si doamna Timpau, au lux, se plimba cu o toyota americana ... istrate, limbricu pesedeului, are hotelu vega si organizeaza evenimente!
  4
  5
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Vineri, 28 Februarie 2014 08:39
  213.218.53.***
  Problema este a INFRASTRUCTURII pentru a avea locul unde sa se dezvolte !!!

  Cand vrei sa faci o balta de peste pe un camp, trebuie sa faci groapa.
  Cu cat mai mare, cu atat mai multa apa se aduna si deci cu atat mai mult peste o sa fie !


  Este anormal sa credem ca intr-un oras fara AEROPORT, fara DRUM CU 2 BENZI PE SENS (ori drum expres ori autostrada), fara SOSEA CENTURA (cu 2 benzi pe sens !!! si exclusiv in extravilan !! deci centura reala) , fara PARCURI INDUSTRIALE facute racordate la aceasta infrastructura
  ca pot veni investitori se inseala amarnic.

  Poate plange oricat un om de afaceri existent din Galati, sau proprietarii de magazine din comert, sau din micul turism local, sau organizatori de spectacole, sau lantul alimentar horeca, etc
  ca ar vrea sa fie crescute afacerile si sa nu ajunga in insolventa
  dar FARA INFRASTRCTURA DE MAI SUS care sa permita venirea INVESTITORILOR care sa aduca aportul de bani si (locuri de) munca nu se poate face nimic.

  Asa incat poate Consiliul Local si Consiliul Judetean Galati in frunte cu primarul si prefectul inteleg sa puna la punct DORINTA CLARA de a avea urmatoarele obiective:

  - Aeroport
  - Noua centura a orasului Galati cu 2 benzi pe sens
  - Autostrada spre UE15
  - Parcuri industriale


  ACUM SA NE GANDIM PUTIN, FOARTE SINCER:
  Dat fiind ca avem un alt oras la nici 20km, practic, se schimba radical datele problemei.

  1. Aeroportul trebuie facut intre Braila si Galati - din cauza proximitatii este aberant sa creezi un aeroport mai la vest, sud, sud-vest de Braila, sau Galati nu are alta sansa decat sa creeze la nord , dar la nord este deja Combinatul, .. .
  Sa fim sincer, normal, logistic, economic, cea mai buna solutie este aeroportul intre Galati - Braila, pe teritoriul judetului Braila (tot in Romania doar)

  2. centura Galatiului
  s-ar putea considera o CONTINUARE a centurii Braila, si avem Varsatura - Cazasu - Baldovinesti - Vadeni - Sendrei (2B) - si ar trebui continuat acest 2B cu NOUA sosea de centura a Galatiului - Sendreni - Smardan - Costi / Vanatori

  3. Autostrada
  la fel, datorita proximitatii, autostrada o sa plece ori din Vestul Brailei (Cazasu) ori sa zicem poate dintr-un punct median (Vadeni) spre Buzau - Ploiesti, dar tot la pachet cu Braila suntem.


  IN CONCLUZIE: dezvoltarea orasului Galati depinde de orasul Braila, si dezvoltarea orasului Braila, sa stiti, ca depinde de dezvoltarea orasului Galati.
  SA NU LUAM ACESTE AVANTAJE si sa le transformam in o lupta de orgolii prosteasca, ci DIMPOTRIVA sa luam acest AVANTAJ si SA NE FOLOSIM DE ACEST AVANTAJ, asta pana nu este prea tarziu.
  2
  16
  Raportează
 • postat de muccelgroaznic
  Vineri, 28 Februarie 2014 08:00
  193.231.148.***
  Domnule Bors ABC. Un inginer de industrie alimentara poate face bors acasa fara sa se mai chinuie sa va aduca dv. beneficii firmei. Am impresia ca ii atrageti la dv. pentru a le testa cunostiintele decat sa le dati o sansa reala de a se dezvolta profesional. Nu stiu cate realatii aveti dv. cu Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, dar nu v-am prea vazut inghesuindu-va sa oferiti conditii de practica tehnologica pentru studenti, viitorii ingineri pe care aveti placerea sa-i declasati asa de usor. Vreti idei novatoare de la ei, costa bine sa stiti . Banutu jos si va oferim idei. Asa este in capitalism. Renuntati la ideea ca ei sunt naivi si dau totul pentru un post amarat. Ei nu invata ani intregi sa va dea solutia in cinci minute, de care aveti dv. nevoie sa faceti dv. profit. Sa fim seriosi, bors face si bunica fara studii...Cautati sa faceti un produs mai complex ca sa rezistati pe piata. Si sa va rugati sa nu treaca tot poporul pe supe.....
  4
  14
  Raportează
 • postat de Cu cartea si caietul
  Vineri, 28 Februarie 2014 07:47
  92.80.185.***
  .... "profesorii nu m-au trecut decât atunci când am ştiut lucrurile pe care nu le-am uitat până astăzi. Şcoala gălăţeană avea totuşi un nume greu".... mare adevar aici. Pacat ca s-a ajuns aici, mare pacat. Si ce este mai grav, este ca nici nu se intrevede "luminita".
  0
  17
  Raportează
 • postat de cetatean
  Vineri, 28 Februarie 2014 05:55
  89.136.3.***
  asta e lipsa de viziune si atragere de investitori a ceea ce au votat galatenii in fruntea orasului in cei 24 de ani....PSD-ul sa traiasca cu galeti, ligheane.tigai....juma de rachiu,kilu de zahar,ulei samd...aceste gunoaie politice nu erau bine mersi acolo fara sustinerea dvs dragi galateni....Tot inainte !!
  1
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.