O cincime din suprafeţele afectate, în judeţul nostru. Culturile din Galaţi, dezastruoase în lipsa precipitațiilor

O cincime din suprafeţele afectate, în judeţul nostru. Culturile din Galaţi, dezastruoase în lipsa precipitațiilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Centralizarea efectuată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) arată că un număr de peste 16.000 de fermieri au fost afectați de seceta pedologică, iar circa 250.000 hectare de culturi înființate în toamna anului 2021 au fost calamitate în grade diferite de afectare, cuprinse între 30% și 100. Conform datelor transmise de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Galați, aproape o cincime din totalul suprafețelor afectate se află în județul nostru, cei 3.600 de fermieri afectați raportând calamități la culturile de toamnă (grâu, triticale, orz, orzoaică, rapiță) pe nu mai puțin de 48.000 de hectare.

Reamintim că, pentru aceste situații, Guvernul României a aprobat granturi financiare în cuantum maxim de doar 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100%, iar valoarea totală a despăgubirilor, la nivel național, depășește, potrivit MADR, 365 de milioane lei.

Dezastrul este completat de culturile de primăvară

Imaginea dezastrului din sectorul vegetal gălățean este întregită de calamitarea culturilor înființate în primăvara acestui an, în special cele de porumb și floarea-soarelui, dar și mazăre, lucernă etc. ”Până astăzi (joi, 17 noiembrie – n.r.), am centralizat o suprafață afectată de seceta pedologică în județ de 132.490 de hectare. Ultima zi de depunere a înștiințărilor a fost marți, 15 noiembrie, iar, de acum și până la sfârșitul acestei luni vom finaliza și vizitele în teren pentru întocmirea proceselor-verbale”, ne-a declarat șefa DAJ Galați, Doina Ragea. Aceasta a adăugat că data-limită pentru întocmirea rapoartelor sinteză ar fi 15 decembrie 2022.

În tot acest timp, începând cu data de 1 august, Ucraina a exportat peste 11 milioane de tone de produse agricole în 38 de țări în cadrul inițiativei pentru transportul în siguranță al produselor agricole prin Marea Neagră, acord prelungit joi, 17 noiembrie, conform BBC și G4 Media. În plus, conform datelor din Portul Constanța, de la începutul agresiunii Rusiei asupra țării vecine și până la finele lunii iulie, 12 milioane de tone de cereale au fost exportate pe cale maritimă, din care o zecime strict din Ucraina.

Ploaia face, în continuare, diferența

Dacă aceste date sunt de natură să stârnească mirarea, trebuie spus că la doi pași de Galați, situația a arătat mult mai bine. ”Fac des drumul către Iași și vreau să vă spun că am văzut recolte frumoase în Vaslui în acest an, pentru că a plouat. La noi, deja fermierii sunt iarăși îngrijorați de lipsa precipitațiilor și sunt semnale că ar fi probleme cu 670 de hectare cultivate cu rapiță, chiar și în nordul județului”, ne-a mai spus directorul executiv al DAJ Galați, Doina Ragea. Joi, la ora 13,00, la Galați ploaia era în ”chinurile facerii”, fiind doar a treia, poate a patra din această toamnă.

Citit 1005 ori Ultima modificare Joi, 17 Noiembrie 2022 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.