APIA eliberează (unele) adeverințe pentru creditele agricole

APIA eliberează (unele) adeverințe pentru creditele agricole
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Potrivit unor precizări făcute recent pe pagina de Facebook, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat eliberarea de adeverințe pentru solicitanții schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor. Este vorba despre cei care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA.

Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea inițială de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, aferentă perioadei 1 ianuarie – 30 iunie 2023. Prin adeverință se confirmă valoarea de 85% din valoarea ajutorului determinat aferent cererii inițiale pentru același prim semestru al anului în curs, iar valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverința cuvenită solicitantului. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA garantează maximum 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.

Contactat telefonic de cotidianul nostru, directorul executiv al APIA Galați, Alexandru Sîntion, ne-a precizat că, în această perioadă, la nivel teritorial, se eliberează astfel de adeverințe și la solicitarea fermierilor din sectorul vegetal, dar numai pentru cei care lucrează suprafețe reduse, de până în 10 hectare. ”Deocamdată, așteptăm aprobare de la București pentru a începe eliberarea documentelor și către fermierii mai mari, proces care va debuta, în opinia noastră, cât mai curând”, a mai spus Alexandru Sîntion. Problema este că dacă nu acum, în martie, sau măcar la începutul lunii aprilie, atunci când?

Mai trebuie spus că, la această dată, APIA a încheiat convenții și cu următoarele instituții bancare: CEC Bank, BCR, Banca Transilvania, Creditcoop și OTP Bank, urmând a fi semnate astfel de înțelegeri și cu Alpha Bank, BCR Social Finance IFN SA, Eximbank, First Bank, Intesa Sanpaolo, Raiffeisen Bank, Unicredit și Vista Bank.

Citit 989 ori Ultima modificare Joi, 23 Martie 2023 11:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.