* Producătorul local de energie electrică şi termică, Electrocentrale Galaţi, va folosi cantităţi mai mari de gaz de furnal * Produsul, livrat de combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, este mult mai ieftin decât gazul metan *
Electrocentrale Galaţi va folosi mai mult gaz de furnal în procesul de producere a energiei electrice şi termice, a anunţat directorul societăţii, Eduard Urbanschi, după o primă rundă de discuţii cu oficialii companiei siderurgice ArcelorMittal Galaţi.
Acum, termocentrala funcţionează pe gaz metan şi, în sezonul rece, pe păcură. Până în iunie 2009, când ArcelorMittal a închis Cocseria de la Galaţi, Electrocentrale folosea şi gaz de cocs. De atunci, însă, mai preia din combinat doar gaz de furnal. Totuşi, cantităţile sunt neînsemnate, or tocmai mărirea achiziţiilor este scopul discuţiilor dintre CET şi ArcelorMittal.
„În cadrul întâlnirilor care au debutat acum două săptămâni şi care vor continua în perioada următoare urmărim să convenim termenii unei colaborări: combinatul să ne furnizeze gaz de furnal şi unitatea noastră să îl ardă”
„Asta se întâmplă şi acum, însă cantitatea de gaz de furnal pe care combinatul ne-o livrează nu este îndestulătoare. Reprezentanţii ArcelorMittal ne-au anunţat acum că vor să-şi mărească producţia de oţel, ceea ce înseamnă că ne vor putea livra cantităţi mai mari de gaz de furnal”, a declarat, vineri, Eduard Urbanschi.
L-am întrebat pe directorul Electrocentrale Galaţi ce economii ar realiza societatea dacă ar folosi în producţie mai mult gaz de furnal, mai ieftin decât gazul metan.
„Deocamdată, nu am discutat pe cifre. Urmează să facem, şi noi, şi combinatul, o analiză economică, după care să putem negocia”, explicat oficialul, referindu-se la cantităţi şi la preţ.
De-a lungul timpului, Electrocentrale a plătit “în natură” gazul de furnal livrat de combinat, oferindu-i la schimb energie electrică. De data aceasta, însă, când se discută pe bani, termocentrala va încerca să obţină un preţ cât mai mic pentru gazul de furnal pe care îl va achiziţiona de la ArcelorMittal, în timp ce compania siderurgică va încerca să obţină un preţ de vânzare cât mai mare.
De noua centrală electrică nu se aude nimic
În timpul discuţiilor de până acum, nici conducerea Electrocentrale, nici administraţia ArcelorMittal Galaţi nu a deschis subiectul înfiinţării, în parteneriat, a unei noi centrale electrice în sudul Moldovei. „Subiectul noii centralei nu a fost atins încă”, a afirmat directorul CET, Eduard Urbanschi.
Despre asta a vorbit prima dată, în luna mai, ministrul Economiei, Adriean Videanu. „Dorim să investim alături de ArcelorMittal în producţia de energie utilizând gazul de furnal care, în momentul de faţă, nu face nimic altceva decât să participe la poluarea României”.
„Studiem posibilitatea creării unei noi capacităţi de producere a energiei electrice de 400 de megawaţi putere instalată, utilizând gazul de furnal”, a declarat ministrul Adriean Videanu pe 8 mai, la Galaţi, în urma unei întâlniri cu top managementul companiei siderurgice. Acum, Videanu nu mai este ministru…
Actuala centrală electrică de la noi, Electrocentrale, are o putere instalată de 535 megawaţi, însă 160 de megawaţi au fost casaţi.
Centrala produce şi energie termică, ce îi este livrată în exclusivitate societăţii edilitare Apaterm, care distribuie apă caldă şi căldură către consumatorii casnici şi industriali din oraş.