ANL de vânzare, cine cumpără?

ANL de vânzare, cine cumpără?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Având în vedere că, în prezent, orice chiriaş ANL, care a locuit mai mult de un an de zile într-o astfel de locuinţă, poate achiziţiona apartamentul, am încercat să aflăm care este situaţia la nivelul municipiului Galaţi.

Interesaţi să cumpere, doar 11 la sută dintre chiriaşi

În prezent, în municipiul Galaţi sunt închiriate nu mai puţin de 736 de apartamente construite prin ANL. Pe cartiere, apartamentele sunt repartizate astfel: 131 de apartamente – Micro 13B, 206 – Gară, 152-Micro 17 şi 247 – cartierul Dimitrie Cantemir.

În cartierul Dimitrie Cantemir mai sunt alte 5 blocuri nou construite. Acestea urmează să fie date în folosinţă până la finele anului. Deci, practic, având în vedere că cele mai „vechi” locuinţe au fost construite în 2004, în Micro 13 B, iar cele mai „noi”, în cartierul Dimitrie Cantemir (în 2007), este clar că toate cele 736 de apartamente pot fi cumpărate de chiriaşi, dacă aceştia doresc.

Însă, din datele prezentate de către biroul viceprimarului municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, tinerii chiriaşi nu se înghesuie absolut deloc să îşi cumpere casele. Până în acest moment, la Registratura Primăriei municipiului Galaţi au fost depuse doar 81 de cereri pentru cumpărarea apartamentelor ANL.

Practic, raportat la totalul de 736 de apartamente ANL, numărul familiilor interesate de cumpărarea apartamentelor reprezintă doar 11 la sută din totalul celor care ar avea dreptul să îşi cumpere casele.  

Motivele reticenţei tinerilor chiriaşi

În primul rând, este vorba despre instabilitatea financiară şi criza pe care o traversăm cu toţii. La aceasta se adaugă reducerile salariilor bugetarilor, o măsură care a fost cu siguranţă resimţită de  mulţi dintre locatarii cartierelor ANL, bugetari (funcţii care, iniţial, aduceau punctaje mari dosarelor de repartiţie a locuinţelor).

Tinerii nu au curajul să îşi cumpere locuinţele şi pentru că nu ştiu cât costă. Iar în legătură cu preţul de vânzare al apartamentelor ANL, administraţia locală nu a făcut prea mulţi paşi.

„Deocamdată nu s-a stabilit preţul de vânzare al locuinţelor ANL. Un element principal în calculul preţului de vânzare este suprafaţa construită efectiv pentru fiecare apartament, suprafaţa cuprinsă în documentaţia cadastrală”, am aflat din partea biroului viceprimarului Nicuşor Ciumacenco.

Însă, până în acest moment, la nivelul municipiului Galaţi nu s-au perfectat actele privind documentaţiile cadastrale, am mai aflat: „Până la sfârşitul acestui an se vor finaliza documentaţiile cadastrale pentru înscrierea în cartea funciara a blocurilor precum şi documentaţiile cadastrale de dezmembrare pe blocuri, documentaţiile de apartamente-dezmembrare, stabilirea cotelor indivize teren şi spaţii comune aferente blocurilor”.

Pe site-ul oficial al ANL se prevede clar că „valoarea de vânzare a locuinţelor în 2010 este de 407 euro/mp, inclusiv TVA, din care se scade amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia”.

Dar unde este rolul Primăriei? Tot site-ul ANL explică: „Valoarea de vânzare a locuinţei se calculează de autorităţile administraţiei publice locale sau de operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective, potrivit legii, şi reprezintă valoarea de înlocuire diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia”.

Şi procedura de achiziţionare (care, la Primăria municipiului Galaţi este „în curs de elaborare”) este prezentată clar pe site-ul ANL.

Tinerii doritori trebuie să depună o cerere, la care să anexeze actele de stare civilă, adeverinţă cu veniturile lunare realizate, declaraţia pe propria răspundere a solicitanţilor că nu au o altă locuinţă (nici de vacanţă). Tot de pe site-ul oficial al ANL, tinerilor li se explică să contracteze credite de tip „prima casă” pentru achiziţionarea locuinţelor. 

Însă, în lipsa prevederilor clare ale Primăriei Galaţi, nu se poate stabili clar preţul de vânzare al apartamentelor ANL. Iar fără preţ, logic, nu sunt prea mulţi care să îşi exprime opţiunea pentru cumpărare.

Citit 3562 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.