„Alarmiştii nu înţeleg economia de piaţă”

„Alarmiştii nu înţeleg economia de piaţă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

• Managerului grupului de firme Vega crede că măsurile de precauţie luate de concern au fost greşit interpretate de unii analişti

• „Nu avem dificultăţi, dar suntem prevăzători”, spune Istrate

În ultima vreme, pe piaţă s-au făcut numeroase speculaţii privind „sănătatea economică” a firmelor din grupul Vega. Nu puţini au fost cei care au tras concluzia că grupul condus de omul de afaceri Corneliu Istrate este pe cale să se prăbuşească din cauza crizei economice. Că este sau nu aşa ne explică managerul concernului.

- Domnule Corneliu Istrate, pică Vega?

- Vă spun un lucru: nu mor caii când vor câinii. Grupul nostru este într-o situaţie financiară foarte bună, iar anul care tocmai se încheie este unul reuşit.

- Totuşi, sunt voci care spun că masivele concedieri anunţate luna trecută sunt un semn al declinului. Cum comentaţi?

- Este foarte adevărat că am anunţat o serie de diponibilizări, însă este vorba de o acţiune cu caracter temporar. O parte dintre salariaţii noştri vor pleca acasă, în şomaj, pe perioada iernii, însă la primăvară îi vom reangaja.

- Vor pleca 1300 de oameni, aşa cum se aude?

- În niciun caz! Am anunţat un număr aşa de mare din două motive. Primul – în acel moment nu era foarte clară evoluţia economiei, iar informaţiile despre o ciză de proporţii erau tot mai multe. Al doilea – legea obilgă angajatorii să anunţe eventualele disponibilizări cu o lună înainte, aşa că ne-am luat o marjă de siguranţă. Probabil că până la urmă vor pleca mult mai puţini, cam în jurul a 600-700. Iar cei mai mulţi dintre ei se vor întoarce la muncă în primăvară, pentru că vom avea foarte mult de lucru pe partea de infrastructură. O să vedeţi. 

- Este criză în România?

- La noi, în construcţii, există probleme destul de serioase, dar nu putem, totuşi, vorbi despre o criză ca-n America. Alarmiştii în înţeleg economia de piaţă, în care firmele – economia în ansamblu – se află pe suişuri şi coborâşuri periodice. 

- Acum sunteţi pe suiş sau pe coborâş?

- Suntem cam pe la mijloc. Comenzile pe construcţii civile au scăzut foarte mult – de altfel, cei care pleacă în şomaj sunt de pe acest segment de activitate, iar creditarea este tot mai complicată. Atâta vreme cât băncile au introdus bariere greu de depăşit la creditele ipotecare şi imobiliare, este de la sine înţeles că se vor vinde mai puţine imobile. Dacă se vând mai puţine, se construiesc mai puţine, deci şi noi suntem afectaţi. Pe de altă parte, băncile au devenit dure şi în privinţa creditării firmelor. Dacă în urmă cu şase luni luam un credit de un milion de euro fără să clipesc, acum mi se cer - deşi sunt tot eu, nu altul – o sumedenie de garanţii şi acte suplimentare.

- Sugeraţi că băncile amplifică „disconfortul” economic din România?

- Nu aşa este? Dacă ne gândim un pic, criza economică mondială a început de la bănci, nu din altă parte.

- În fine, o ultimă întrebare: este adevărat că Vega este firma din Moldova despre care s-a spus că vrea cu tot dinadinsul să pună ministrul de la Transporturi?

- Informaţia este falsă.

A consemnat Costel Crângan

Citit 4596 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.