Programul Kogălniceanu pentru IMM-uri, un eşec?

Programul Kogălniceanu pentru IMM-uri, un eşec?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doar 15 credite aprobate din 2.000 de dosare * „De vină este lipsa de comunicare”, spune preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi *

Lansat cu mare tam-tam la începutul lunii septembrie, programul „Mihail Kogălniceanu” destinat întreprinderilor mici şi mijlocii pare să aibă toate datele unui eşec, cel puţin deocamdată. Şi asta pentru că, în două luni scurse de la lansare, cele 10 bănci partenere în program au aprobat doar 15 credite, dintr-un total de 2.000 de dosare primite de la Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).

„Intenţia este bună, soluţia este bună. N-am inventat noi roata, un astfel de program are rezultate foarte bune în Ungaria, numai că implementarea s-a făcut ca la noi, la fel ca şi în cazul proiectelor europene, iar lucrurile se mişcă foarte-foarte greu”, ne-a spus preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

„Principala problema în implementarea programului o constituie timpul îndelungat de evaluare a dosarelor la bancă. Răspunsul băncilor a fost că durata mare de procesare a dosarelor se datorează faptului că beneficiarii nu se prezintă la bancă în timp util (5 zile lucrătoare) de la primirea notificării privind acordul de principiu pentru subvenţionarea dobânzii, transmisă de către Agenţia pentru IMM-uri, sau se prezintă cu documentaţia incompletă, precizând că în mod normal evaluarea ar dura două săptămâni, din momentul primirii dosarelor complete", se arată intr-un comunicat al AIPPIMM.

Băncile se mişcă greu

Preşedintele AIPPIMM, Cristian Haiduc, le-a solicitat băncilor să micşoreze timpul de soluţionare a dosarelor si a cerut fiecărei bănci partenere o situaţie a dosarelor pe care le are în lucru în acest moment. „Solicitarea se referă la cele 2.900 de IMM-uri aplicante, din care Agenţia a analizat până în acest moment 2.000, din punct de vedere administrativ şi al eligibilităţii şi pe care le-a înaintat băncilor. Doar 15 credite au fost aprobate până în momentul actual. Ca urmare, se impun eforturi susţinute din partea băncilor, pentru soluţionarea cu celeritate a aplicaţiilor IMM-urilor", se menţionează în comunicat.

De asemenea, reprezentanţii AIPPIMM le-au recomandat băncilor partenere să introducă atât pe website-urile lor, cât şi în publicaţiile de profil, o secţiune dedicată exclusiv Programului Kogălniceanu, pentru o mai bună promovare a acestuia.

„Nu s-a făcut tam-tam, nu li s-a spus IMM-iştilor concret ce trebuie să facă, ce condiţii trebuie să îndeplinească. Omul de afaceri, dacă nu ştie, este reticent,stă în stand-by. La mijloc e o lipsă de comunicare, iar vina aparţine exclusiv AIPPIMM, agenţie ai cărei oameni se mişcă greu”, ne-a mai spus preşedintele PIMM Galaţi, Marian Filimon.

Prin Programul „Mihail Kogălniceanu”, statul garantează în proporţie de 80 la sută creditele accesate de IMM-uri şi subvenţionează cu până la 50 la sută dobânzile acestora. Garanţia statului nu trece însă de 100.000 de lei.

Bugetul alocat programului pentru acest an este de 24 de milioane de lei, urmând să primească ajutor în cadrul programului 4.000 de beneficiari. Pentru anul 2012, bugetul creşte la 70 de milioane de lei, iar pentru 2013, la 71 de milioane de lei.

Cele 10 instituţii bancare partenere sunt Alpha Bank, Banca Comercială Carpatica, Bancpost, BRD, CEC Bank, Garanti Bank, OTP Bank, Pro Credit Bank, Banca Transilvania şi Unicredit Ţiriac Bank.

Citit 2214 ori Ultima modificare Marți, 15 Noiembrie 2011 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.