Cinci companii importante din România, cu o cifră de afaceri cumulată de aproape 10 miliarde de euro, sunt interesate de preluarea Liberty Galați, a spus Remus Borza, președintele EuroInsol, unul dintre cei doi administratori concordatari ai combinatului gălățean. Acestea ar putea prelua prin cesiune datoriile Liberty Galaţi, în special cele către Exim Banca Românească și care au fost garantate cu toate activele de pe platforma siderurgică, care ar trece astfel în posesia unei noi companii: SIDEX Synergy SA.
În măsura în care actualul proprietar al combinatului din Galați - Liberty House, parte a GFG Alliance, controlată de miliardarul de origine indiană Sanjeev Gupta - nu mai are disponibilitatea de a-și finanța propria companie, există un plan B, prin care va fi creată o nouă entitate, SIDEX Synergy SA, în care vor fi cooptați și alți investitori, de preferință români.
„Am avut discuții, sunt cinci firme mari, cu o cifră de afaceri cumulată de aproape zece miliarde de euro, care au interes pe zona siderurgică, adică există o complementaritate și sinergie între businessurile dânșilor și ceea ce facem noi. Cred că e un plan fezabil, dacă statul va susține o atare construcție juridică”, ne-a spus Remus Borza.
Conform acestuia, „orice creditor trebuie să dea o șansă combinatului de a se stabiliza, de a se profitabiliza”.
Până acum, la Liberty a fost mai mult telemanagement
„În orice caz, în ultimele trei-patru luni de zile, combinatul este altfel condus, îmi place să cred că e condus mai bine și mai eficient, pentru că și aici e o problemă organizațională. Modul de conducere a fost unul defect, deficitar, o conducere colectivă, cu vreo patru centre de comandă, unul prin Dubai, unul pe la Londra, unul în București, unul în Galați, mai mult un telemanagement.
Cred într-un tip de management asumat, direct, personal și nemijlocit, exercitat de aici, de la Galați, nu din alte capitale, și cred în concentrarea deciziei în mâinile unui singur om, nu în patru. Că nici cu nevasta nu te înțelegi, în doi, darămite când sunt patru, interese, viziuni diferite. Și mai ales, un colos, chiar dacă e cu picioare de lut, are nevoie de un stil de management mai autoritar. Pentru că, vedeți, pe acest stil de management soft, au apărut și blazarea, și autosuficiența, și superficialitatea la toate nivelurile de execuție”, a afirmat administratorul concordatar.
Liberty a promis să aducă banii din acțiunile de la Comvex Constanța
L-am întrebat pe Remus Borza dacă acționarul majoritar al Liberty a contribuit financiar la planul de reorganizare. „NU”, a fost răspunsul. Dar „avem promisiuni să vină săptămâna viitoare cu niște bani în companie, ca urmare a vânzării unui pachet de acțiuni pe care îl deține o companie a acționarului înregistrată în Marea Britanie (Liberty Holdco Galaţi & Skopje Limited - n.r.), nu Liberty Galați. Vorbim de pachetul de acțiuni de 28,5% din Comvex, înseamnă minimum 25 milioane de euro. Tranzacția se va face pe bursă, noi am angajat un broker încă de acum două luni, e liderul pieței”.
Noii investitori ar putea intra în scenă la 1 octombrie
La datoria publică pe care România o are și la dobânzile de miliarde pe care trebuie să le plătească, statul român nu-și mai permite să fie mama tuturor răniților, cu atât mai puțin să bage niște bani într-o companie sută la sută privată, ca să preia pachetul majoritar, spune Remus Borza.
„În cele două contracte de finanțare cu Exim sunt niște garanții, mecanisme pe care, dacă le acționezi, poți să execuți garanțiile și să te împroprietărești. Da, ar fi ca un fel de naționalizare, numai că nu e ca aia făcută în anii '50 de comuniști, fără justă despăgubire. Îl notifică pe acționar:
«Ai să-mi dai 300 milioane de euro, dă-mi-i!». «Păi nu-i am». «Atunci îți execut garanțiile!». Garanțiile reprezintă și firul de iarbă care crește în combinat. Acest mecanism a existat și la Blue Air, iar statul s-a trezit după 13 luni să execute garanțiile, timp în care vânduseră toate avioanele, inclusiv motoarele, pierduseră și vadul și cele peste 100 de sloturi”.
Conform lui Remus Borza, un moment în care noii investitori ar putea interveni ar fi 1 octombrie. „E un termen dat de Eximbank actualului acționar, să vină cu garanții suplimentare și probabil că nu va veni. Din acel moment, 1 octombrie, Eximbank poate să-și exigibilizeze creditul, poate să declare scadența anticipată la credit și poate să înceapă executarea.
E târziu, noi nu rezistăm fără finanțare până la 1 octombrie. Putem demara lucrurile astea de luni, de marți, dacă o să avem un plan de reorganizare omologat.
Putem crea o companie nouă, SIDEX Synergy SA, în care la început să-l cooptăm și pe actualul acționar de 25 milioane de euro din vânzarea acțiunilor Comvex și ar avea o parte minoritară, deoarece capitalul de pornire va fi de minimum 100 milioane de euro, dar eu mizez pe 200 milioane de euro. Și actualul acționar va avea libertatea să subscrie mai mult, dacă vrea o participare mai mare.
Societatea nouă va prelua activele viabile, salariații, licențe, autorizații, evident și parte din pasiv. Aceasta este prevăzută și în plan ca variantă B, dacă actualul acționar nu vine cu banii”, a încheiat Remus Borza, președintele EuroInsol.