Sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi cer o indexare de 15 la sută

Sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi cer o indexare de 15 la sută
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O creştere salarială de 15 la sută pentru siderurgiştii gălăţeni, în 2012 * Este principala revendicare formulată de liderii sindicali din Combinat * Aceasta, dar şi alte solicitări îi vor fi înaintate marți administraţiei ArcelorMittal Galaţi *

Întâlnirea de marți dintre patronat şi reprezentanţii salariaţilor şi ai federaţiilor sindicale prezente în Combinat este a treia de la startul negocierilor pe marginea Contractului Colectiv de Muncă ce va fi aplicat în unitate anul viitor. După ce la primele două întrevederi au fixat cadrul de negociere şi calendarul tratativelor, cele două părţi intră acum în pâine. „Patronatul ne-a trimis vineri o parte din documentele economico-financiare, precum bilanţul pe 2010 şi pe primele zece luni ale lui 2011 şi cheltuielile cu personalul, iar luni ne-a expediat un draft conţinând propunerile sale de modificare a Contractului Colectiv de Muncă. Noi îi înaintăm marţi propunerile noastre”, a declarat liderul Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România, Gheorghe Tiber

Salarii, sporuri şi prime mai mari

Tiber a dat citire câtorva dintre revendicările pe care federaţia sa le înaintează marți administraţiei. „Avem revendicări legate de alinierea clauzelor contractuale la legislaţia existentă, de sporuri, de prime şi de modul de acordare a tichetelor de masă. La prime, de exemplu, propunem ca prima de vacanţă să ajungă la 500 de lei. În privinţa creşterii salariale, noi am spus deja că salariaţii pe care i-am consultat vor undeva la 15 la sută”, a spus liderul Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu.

O majorare salarială similară este pregătită să ceară şi Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal. „La 15 la sută ne-am gândit. Dacă ar fi să ne luăm după nevoile salariaţilor, cererea ar fi mai mare, dar e criză, suntem într-o societate privată şi nu ne permitem să fim populişti”, a spus reprezentantul acestei federaţii, Ilinca Diaconu. Ea a subliniat că organizaţia din care face parte va lupta, de asemenea, pentru o mai bună protecţie a salariaţilor în caz de concediere. „Vrem să ne securizăm foarte bine protecţia socială, în caz de disponibilizări colective sau de închideri de capacităţi de producţie”, a precizat Diaconu.

Trimişii Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom în comisia de negociere nu au dezvăluit, însă, revendicările pe care le vor înainta patronatului. Ei s-au mulţumit să spună doar că în Combinat va fi pace socială, dacă managementul va înţelege că cererile FSS Metarom sunt decente. În schimb, ei au atenţionat încă o dată că rezultatul negocierilor ar putea fi lovit de nulitate şi Combinatul ar putea rămâne fără CCM în 2012, pe fondul participării federaţiilor la aceste tratative. „Ne menţinem punctul de vedere - negocierile trebuie purtate doar de reprezentanţi aleşi ai salariaţilor, fapt confirmat şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă, instituţia care are prerogativul înregistrării Contractului”, a spus Vasile Crişan, din tabăra FSS Metarom, organizaţie care şi-a desemnat câţiva reprezentanţi ai salariaţilor în comisia de negociere.

Demn de remarcat este faptul că reprezentanţii salariaţilor şi cei ai federaţiilor sindicale participante la negocierile salariale din combinatul siderurgic nu au stabilit o listă comună de revendicări. Deşi au avut săptămâna trecută o întâlnire a cărei paternitate a fost asumată de mai multe tabere, nu au reuşit să stabilească împreună agenda acestor tratative. De partea cealaltă, administraţia i-a anunţat deja că ArcelorMittal Galaţi se apropie de finalul celui de-al treilea an consecutiv cu pierderi şi va continua să aplice politica reducerii costurilor.

Citit 4597 ori Ultima modificare Luni, 28 Noiembrie 2011 22:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.