ArcelorMittal: vânzări în creștere pe Romania, profit în scădere la nivel mondial
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

ArcelorMittal: vânzări în creștere pe Romania, profit în scădere la nivel mondial
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vânzările companiilor deţinute de grupul ArcelorMittal în România au crescut, anul trecut, la 931 milioane de dolari (+11%), reiese dintr-un raport al celui mai mare producător de oţel la nivel mondial, citat de Mediafax.

ArcelorMittal a avut în 2011 vânzări de 93,9 miliarde de dolari la nivel mondial, în creştere cu 20% de la de 78 miliarde de dolari, în 2010.

Profitul net celui mai mare producător de oţel din lume, a fost în 2011 de 2,2 miliarde de dolari, în scădere cu 700 de milioane faţă de anul anterior.

Ultimul trimestru al anului trecut i-a adus, însă, companiei pierderi uriaşe - 780 de milioane de dolari. Aceste pierderi au fost provocate de costurile excepţionale cu taxele şi cheltuielile cauzate de suspendarea activităţii a 5 dintre cele 25 de furnale din Europa, se afirmă în raport.

Pentru anul în curs, grupul siderurgic remarcă „semnalele încurajatoare” din America de Nord,dar îşi menţine rezervele cu privire la piaţa europeană.

„În 2012, situaţia din Europa rămâne un motiv important de îngrijorare. În pofida incertitudinilor persistente din această piaţă, vedem o îmbunătăţire a percepţiei comparativ cu trimestrul al patrulea”, declara directorul general al ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, într-un comunicat publicat odată cu rezultatele financiare pe 2011.

Surse din interiorul grupului susțin că, pentru 2012, combinatul de la Galati și-a propus să producă 2,4 milioane de tone de otel. Dacă obiectivul ar fi atins, Arcelor Mittal Galați ar trece pe profit, pentru prima data după 2009, primul an de criză cu pierderi.

Înainte de criză, combinatul gălăţean producea 3-4 milioane de tone de oţel pe an. În 2010 producția a fost de 1,7 milioane de tone, iar anul trecut a crescut la 1,9 milioane de tone.

Grupul ArcelorMittal deţine în România două combinate siderurgice, la Galaţi şi Hunedoara, două fabrici de ţevi, la Iaşi şi Roman, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi divizia românească a ArcelorMittal Construction. Totodată, ArcelorMittal România este unul dintre acţionarii companiei mixte care vrea să construiască reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă.


Vânzări An Evoluţie

632 milioane dolari

2009

837 milioane dolari

2010

+32%

931milioane dolari

2011

+11%

* Cifrele reprezintă vânzările pe piaţa internă şi la export ale companiilor grupului ArcelorMittal înregistrate în România.


CITEŞTE ŞI - ArcelorMittal a făcut profit în 2011, deşi a avut pierderi în ultimul trimestru


 

Citit 5005 ori Ultima modificare Vineri, 24 Februarie 2012 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.