Calcul din taxe - Un pod peste Dunăre s-ar face în zece ani
Foto: Podul Calafat-Vidin construit de autorităţile bulgare

Calcul din taxe - Un pod peste Dunăre s-ar face în zece ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a încasat anul trecut o zecime din cât ar costa un pod peste Dunăre în zona Galaţi-Brăila.

Tarifele de traversare a fluviului percepute la Giurgiu (Podul Prieteniei), dar şi pe podurile de la Giurgeni-Vadu Oii şi Feteşti-Cernavodă s-au ridicat la 123,2 milioane de lei (circa 29 de milioane de euro) pe tot anul 2011. Podul peste Dunăre din zona Galaţi-Brăila ar putea costa, conform studiilor începute acum zece ani şi ofertelor de investiţii din 2005-2006 între 250 şi 300 de milioane de euro.

Conform ultimelor strategii dezvoltate pentru zona de sud a Moldovei, podul peste Dunăre care să lege judeţul Tulcea de restul României ar putea fi construit doar ca parte a unui un proiect de dimensiuni naţionale circumscrise european. Ca exemplu a fost dat proiectul Autostrăzii Inelare a Mării Negre, care ar intra în România pe la Albiţa, judeţul Vaslui, ieşind din România pe la Giurgiu.

 

Citit 3427 ori Ultima modificare Duminică, 22 Aprilie 2012 15:40

8 comentarii

  • postat de andrei
    Marți, 24 Aprilie 2012 07:47
    De ce nu spuneţi că au fost ani de zile bani pentru pod. A existat interes de finanţare din partea chinezilor, autorităţile trebuiau doar să lege podul de arterele de circulaţie. Lucru recunoscut chiar şi de Tăriceanu anul trecut, la galaţi, că doar în mandatul său a existat propunerea chinezilor. De ce nu a fost de acord Tăriceanu? „Dacă Galaţiul ar fi avut o parte a oraşului pe malul drept al Dunării şi Brăila la fel, atunci ar fi existat poate o raţiune socială, chiar dacă nu ar fi fost una economică în spate. În cazul de faţă nu avem nici raţiunea socială şi nu există nici raţiunea economică suficient de puternică pentru a se lua o astfel de decizie”, spunea fostul premier. Doar că Viaţa Liberală nu poate să critice un fost lider PNL, nu?
    0
    0
    Raportează
  • postat de alfar
    Luni, 23 Aprilie 2012 22:58
    si cu societatea ce te trece dunarea cu bacul, cu radacini infipte bine la bucuresti, ce faci?
    0
    0
    Raportează
  • postat de teodor
    Luni, 23 Aprilie 2012 20:57
    Sa-l faca la Pisica unde Dunarea este f ingusta
    0
    0
    Raportează
  • postat de alin
    Luni, 23 Aprilie 2012 20:43
    eu am vazut pe un site ceva destul de interesant în materie de poduri, pus in practica in olanda si alte cateva tari:
    un sistem de eoliene fixate pe structura podului, in lateral, astfel încât acesta sa fie protejat de un vânt direct in structura sa. si eventual inca un rând sub pod, pentru a valorifica si curentul care trece pe acolo. plus ca se produce si electricitate pentru iluminarea podului si eventual curent electric necesar trenurilor care ar circula pe acolo. plus ca se pot fixa 2 elice langa piciorul podului (sau in piciroul podului) care rezista sub apa si care pot sa se invarta gratie curentului de apa si sa produca electricitate. si acest sistem se foloseste in tarile din nord la mareomotrici (care functioneaza pe baza fluxului si refluxului)..........dar ma rog, citesc prea mult sf-uri
    0
    0
    Raportează
  • postat de flo
    Luni, 23 Aprilie 2012 14:40
    Dar de ce nu verificati si cat costa un tunel prefabricat pe uscat!?
    Asa cum e cel din Istanbul, Boston etc, care cu siguranta costa undeva la jumatate!
    0
    0
    Raportează
  • postat de alin
    Luni, 23 Aprilie 2012 10:37
    ati dat un f. bun exemplu cu autostrada inelara: ea trece pe la iasi, tecuci!, focsani, buzau...in loc sa treaca pe la galati-braila...ca sa vedeti cine doarme în papuci.!!!!....viata libera, trageti-i de mâna pe liberalii vostri preaiubiti ca pâna in 2014 când începe o alta etapa a trans-t (care include si zona cu pricina) SA FIE GATA PROIECTUL! CA iar dormim pe noi, altii au sa ne roage cu bani si noi o sa continuam cu amorteala noastra si cu interesele noastre meschine : daca nu e piciorul podului pe terenul meu nu ma zbat sa se faca...Si faceti ceva si mai inteligent ca asa strigam cu capul in butoi degeaba si nu ne baga nimeni in seama : strigati pe la bucuresti, prin presa centrala...faceti un pic de galagie si prin alte zone, ca de-aia sunteti presa
    0
    0
    Raportează
  • postat de Catalin
    Luni, 23 Aprilie 2012 09:23
    Cel mai rau este faptul ca de peste 20 de ani tot trimitem in Parlament niste incompetenti corupti, care nu fac nimic pentru acest minicipiu si pentru judet, "reusind" numai sa reduca Galatiul la un judet periferic, lipsit de orice insemnatate, ale carui destine se leaga invariabil de centrele regionale mutate, rand pe rand, in alte colturi ale Tarii, de reprezentanti capabili, abili, preocupati si de binele comunitatii, nu doar de parvenirea personala.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Vali
    Luni, 23 Aprilie 2012 09:14
    Asta inseamna ca in ultimii 20 de ani se puteau face doua poduri!
    Peste alti 20 de ani cand traficul va fi deja de doua ori mai mare vom putea spune ca podul se putea amortiza in 5 ani ... si tot asa pana se da singur cu capul de pereti Tariceanu (in cazul in care nu il dam noi mai devreme) de ciuda ca in prostia lui nu vedea niciun interes economic pentru constructia unui asemenea pod aici!
    0
    0
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.