Combustibil la discreţie - Taxiurile de la Apă Canal

Combustibil la discreţie - Taxiurile de la Apă Canal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Foto:Bogdan Codrescu

    * Unii drămuiesc cu... pasul * La piaţă, se cântăreşte cu plus în rezervor * Râuri de combustibil prin ţevi de apă *

La începutul lunii aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) apar trei anunţuri de achiziţie combustibili, motorină şi benzină fără plumb. Din sumele alocate, reiese că poliţia locală merge mai mult pe jos, Administraţia Pieţelor circulă cât curierii, iar la Apă Canal se merge în regim de taxi.

Poliţia Locală şi pedestră

La 300 de angajaţi, poliţia locală are 15 maşini. 13 autoturisme, un microbuz şi un furgon. Conform SEAP, cumpără benzină şi motorină de 66.535 de lei, peste 11.000 de litri.

"Pentru jumătate de an", ne-a spus Cristian Gâscă, şeful instituţiei. "Dar ca să ştiţi exact, avem normă de 100 de litri per maşină lunar şi cine o depăşeşte merge pe jos. De fapt, mergem pe jos dimineaţa, iar maşinile le folosim seara şi noaptea mai mult.."

Am făcut un calcul, punând câte 7 litri la suta de kilometri pentru fiecare autoturism şi 15 pentru furgoane. A rezultat că, dacă nu se încadrează în 50-70 km pe zi per maşină, poliţiei locale nu i-ar ajunge carburanţii.

Administraţia pieţelor - 12.000 km lunar

Opt maşini: patru autoturisme, un papuc, două microbuze şi un furgon uşor. Pentru benzina acestora, Administraţia Pieţelor a alocat 135.242 de lei. După socotelile noastre, 7-10 litri la sută autoturismele şi 15 microbuzele şi furgonul, a reieşit că fiecare dintre autovehiculele pieţarilor poate să facă 50 km pe zi, 365 de zile pe an, şi, la final de an, tot le mai rămân 300 de litri nefolosiţi la fiecare din autovehicule...

Apă Canal - ziua şi suta de kilometri

Aici sunt 47 de autovehicule. Autoturisme, furgoane cu cinci locuri şi benă, autospeciale, autocamion cu semiremorcă, ba chiar şi tractoare rutiere. Banii pentru combustibil, conform SEAP, ţineţi-vă bine!, 1.135.000 de lei. Ca să acopere suma asta, la consumuri de 9-12 litri la sută maşinile mici şi 15 furgoanele, 20 autocamioanele uşoare şi tractoarele rutiere şi 25 autospecialele sau 30 cap tractorul, e nevoie de 100 km per maşină zilnic, 300 de zile lucrătoare pe an. Asta în condiţiile în care furnizorul local de apă trasă şi împinsă declară doar 27 de şoferi la 47 de volane... Nu negăm că mulţi dintre angajaţi îşi conduc singuri maşinile, dar cu siguranţă nu cu normă de kilometri cât a unui şofer...

apacanal-cisterna2Cu preţ record în oraşul dintre ape, uşor se poate schimba apa în combustibil...

Mic tratat de acces la informaţii publice sensibile

Am încercat totuşi să luăm şi o poziţie din partea companiei şi ne-am adresat directorului tehnic, Niţă Podaru. Acesta nu a vrut nici în ruptul capului să ne pună în legătură cu cineva de la Logistică, să ne dăm şi noi seama câţi kilometri pe an face un autovehicul al furnizorului public de utilităţi. Bineînţeles, ni s-a servit din nou soluţia cu solicitarea prin fax, cu număr de înregistrare, aşteptat 30 de zile etc.

Legea accesului la informaţiile publice prevede că solicitările trebuie onorate de instituţiile interpelate în 10 zile, maximum 30 de zile în cazul informaţiilor detaliate, greu de colectat, dar cu justificare prealabilă. În cât timp credeţi că am primit nişte biete tabele cu marca maşinilor, vechimea, valoarea şi modalitatea de achiziţie? Aţi ghicit...

Tocmai de aceea nu am mai aşteptat alte 30 de zile ca să aflăm şi câţi kilometri prestează respectivele maşini şi la ce consum. Am preferat să socotim singuri şi să ne verificăm prin cititorii noştri. Ei sunt, cu siguranţă, mai experimentaţi decât noi, cel puţin în a drămui banii acum, pe timp de criză. Citiţi ce spun diverşi şoferi în sondajul alăturat şi veţi vedea cam cât trebui să meargă un autovehicul şi în ce condiţii.

Iar dacă în urma acestui articol, cei de la Apă Canal vor considera că au nişte precizări de făcut sau explicaţii de dat, cu plăcere!. Orice contribuabil gălăţean ar avea dreptul să ştie cum i se cheltuie banii, inclusiv prin societăţile publice de interes local.

Vocea şoferilor - Între 40 şi 130 km pe zi de muncă

Nicu Cruceanu, 49 de ani, şofer pe un micorbuz în regim maxi-taxi: "Maşina o vedeţi, are 16 locuri, e din 2010, are 180.000 km în bord şi face cam 270 km pe zi, în două schimburi. Gata, am plecat, că eu n-am voie să stau la capăt de traseu mai mult de opt minute...". Marian Lupu, 35, şoferul care a venit la rând: "Da, aşa e, cam 130 km se fac în opt ore, şi 260-270 toată ziua."

În staţia de taxiuri am nimerit întâi peste un taximetrist de "a doua slujbă". Omul, la 51 de ani, îşi mai completa veniturile făcând 120 de km maxim "într-o zi bună, adică de la 7 dimineaţa la 7 seara". De la el am aflat că face cam 50.000 km pe an, în regim de part-time. În urma sa, la rând, stătea Aurelian Căpăţână, 24 de ani, şofer cu normă întreagă: "Da, maşina e nouă, de-abia a intrat pe taximetrie acum o lună. Se fac cel mai mult 200 km pe zi, adică în 24 de ore, că lucrăm mai mulţi şoferi, încontinuu."

Costel Iftimie, 24 de ani, face distribuţie de sucuri cu o furgonetă diesel: "Vedeţi în foaia de parcurs. Fac 500 km pe săptămână, 50 km pe zi. Şi consumă 10 litri la sută, că umblu mai mereu plin de marfă."

apacanal-vox1 apacanal-vox2

Marian Lupu şi Costel Iftimie

Mihai Buleandră, 35 de ani, este curier şi are toată zona centrală arondată. "Fac 40 km zilnic. Din opt ore de program, şase sunt la volan mergând sau căutând adrese. În restul timpului completez documente şi tai chitanţe."

Marius Negrea, 39 de ani, şofer de distribuţie presă, lucrează patru ore şi face 70-80 km. "Mă dau jos din maşină 10-15 secunde, las pachetul şi plec mai departe. Dacă nu ne mişcăm rapid, pierdem orele de vârf ale vânzărilor."

apacanal-vox3 apacanal-vox4

Mihai Buleandră şi Marius Negrea

Niciunul dintre cei intervievaţi nu şi-a putut explica cum poate să facă o companie publică, de utilităţi, 100 km pe zi într-un singur schimb, cu nişte autovehicule care, în definitiv, nu sunt destinate serviciilor de transport, altele decât cele proprii.

Citit 4007 ori Ultima modificare Luni, 21 Mai 2012 09:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.