Vacanţe mai puţine pentru buzunare mai goale

Vacanţe mai puţine pentru buzunare mai goale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unele dintre agenţiile de turism au vândut, în acest an, doar jumătate dintre sejururile pe care gălăţenii le cumpărau în 2011 * S-au dus şi vremurile când clienţii cumpărau vacanţe cu plata în rate * Cei mai mulţi gălăţeni cer vacanţe ieftine şi preferă să rămână în ţară sau să călătorească doar până în Bulgaria, Grecia sau Turcia * Clientela exclusivistă, câtă a mai rămas, preferă destinaţiile exotice * 

Gălăţenii au venituri din ce în ce mai reduse şi locuri de muncă tot mai nesigure, aşa că puţini îşi mai permit să cheltuiască bani grei pe vacanţe. Unele dintre agenţii de turism din oraş spun că nu au crezut niciun moment că vor prinde un an mai slab decât 2011 din punct de vedere al vânzărilor de sejururi. În acest an, însă, activitatea unor agenţii a scăzut cu până la 50 la sută şi nimeni nu poate spune cum va evolua piaţa în viitor. Cei mai mulţi dintre oamenii care mai pot, totuşi, să îşi cumpere câteva zile de vacanţă, aleg sejururi mai ieftine decât în anii trecuţi şi preferă să nu mai plece până la capătul lumii, ci să rămână în ţară sau să meargă în Bulgaria, Grecia sau Turcia.

Nici în rate nu se cumpără vacanţe

Patronul agenţiei de turism Euromax, Florin Beza, spune că ofertele turistice nu s-au scumpit nici în ţară, nici în străinătate. Dimpotrivă, unele dintre hoteluri vin cu oferte atractive. Totuşi, mulţi dintre gălăţeni nu mai au bani nici măcar ca să meargă în concedii subvenţionate cu până la 50 la sută de companiile la care lucrează. „Chiar am întâlnit astfel de situaţii. Angajatorul le plătea persoanelor respective jumătate din preţul biletului, dar clienţii nu aveau suficienţi bani ca să achite cealaltă jumătate. Aşa că preferau să renunţe la sejur”, a declarat Florin Beza.

Tour-operatorul ne-a mai spus şi că, în anii trecuţi, gălăţenii îşi rezervau bilete de vacanţă pentru litoral din toiul iernii şi le plăteau în rate lunare de câteva sute de lei, până în ziua plecării în staţiuni. În acest an nu s-a mai întâmplat astfel, din cauza faptului că mulţi dintre gălăţeni nu mai au siguranţa locului de muncă şi nu ştiu dacă până în vară vor mai fi angajaţi sau nu.

Se caută sejururi ieftine

Şi din lipsă de bani, gălăţenii se orientează spre vacanţe în ţară, accesate prin programe ca "Litoralul pentru toţi" (în cadrul căruia o săptămână la mare poate costa numai 179 de lei) sau "Vacanţă la ţară". Atractiv a fost şi programul "Zile gratuite de vacanţă", în cadrul căruia clienţii agenţiilor pot opta pentru un sejur de şapte zile din care plătesc doar cinci zile sau pentru pachetul cu cinci zile din care vor plăti doar pentru trei, ne-a informat patronul agenţiei de turism Hobby Tour, Florin Constantinide.

Ca destinaţii externe, preferate sunt în principal Bulgaria, Grecia şi Turcia. „Cine a fost în Bulgaria, pe litoral, nu va mai merge, la mare, în România. La bulgari este mult mai ieftin, iar condiţiile sunt mai bune. Spre exemplu, pentru circa 2.000 lei, îi pot oferi unui client un sejur pe litoralul nostru, cu ceva facilităţi. La bulgari, îi pot oferi servicii all-inclusive, pentru acelaşi preţ”, apreciază Florin Beza, de la Euromax.

De la Galaţi la Kuala Lumpur

Chiar dacă turiştii cu bani sunt mai puţini decât în anii trecuţi, vacanţe de lux se vând încă. Patronul agenţiei de turism Hobby Tour, Florin Constantinide, apreciază că până la 25 la sută dintre clienţi aleg astfel de sejururi. „Avem grupuri care au ales, în acest an, sejururi cu preţ mai ridicat. Unii dintre aceşti turişti sunt cei cu posibilităţi financiare mai însemnate, care „nu vor să se amestece”, cum se spune. Alţii sunt oameni care au economisit ani la rând ca să îşi permită vacanţa vieţii. Putem oferi, într-adevăr, destinaţii deosebite. Turiştii pot alege, printre altele, destinaţii ca insulele Maldive, Mauritius şi Seychelles sau destinaţii ca Singapore, Malaezia şi Bali”, precizează Florin Constantinide. Evident, preţul unui asemenea sejur, cu tot cu cheltuielile făcute pe drum, va atinge câteva mii de euro. Se mai găsesc şi amatori pentru turism de croazieră. „La acest capitol, preţurile diferă. Spre exemplu, o croazieră cu plecare din Sydney, cu trecere prin Noua Zeelandă şi Macao poate ajunge la 2.500 de euro sau 3.000 de euro. Dacă însă clientul alege o croazieră în zona Mediteranei, poate plăti doar 400 sau 500 de euro”, mai spune patronul Hobby Tour.

În declin este turismul de shopping în Dubai şi alte destinaţii luxoase. Astfel de clienţi care apelează la serviciile Hobby Tour mai sunt, dar numărul lor a scăzut simţitor.

Cât poate costa o vacanţă?

Pentru un sejur cu şapte zile şi şase nopţi, pe litoralul românesc, ar trebui să scoateţi din buzunar între 500 şi 3.000 de lei, fără a mai socoti cheltuielile suplimentare din oraş sau de pe plajă. Evident, shoppingul nu este nici el inclus în preţ! În Grecia s-ar putea să cheltuiţi tot cam atât, preţul unei nopţi de cazare variind între 10 euro şi 100 de eruo, în cazul hotelurilor de cinci stele. Nici în Turcia nu veţi da mult mai mult, iar litoralul bulgăresc, potrivit tour-operatorilor, poate costa chiar mai puţin decât cel românesc. Un sejur de câteva zile la munte, în ţară, vă va costa în jur de 2.000 de lei, cu unele mese incluse şi condiţii cât de cât.

Citit 2449 ori Ultima modificare Marți, 10 Iulie 2012 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.