ArcelorMittal nu renunţă la planurile de restructurare
Foto: Foto: Bogan Codrescu

ArcelorMittal nu renunţă la planurile de restructurare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Grupul siderurgic reafirmă că unităţile sale vor face "o analiză şi mai detaliată" a schemelor de personal, dar tot nu spune clar dacă şi când va reduce numărul de angajaţi


Anunţul, cel mai recent dintr-o serie care i-a făcut pe salariaţii companiei să se teamă pentru slujbele lor, a fost făcut după întâlnirea Comitetului European de Întreprindere, care a avut loc miercuri la Luxemburg. "Luând în considerare contextul economic dificil din Europa, Divizia de Business Flat Carbon Europe (FCE, din care face parte din combinatul de la Galaţi, n.r.) a ArcelorMittal recunoaşte că este vital să îmbunătăţească şi să asigure competitivitatea afacerilor, pe toate nivelele. Având în vedere aceste lucruri, conducerea a ţinut o prezentare axată pe viitoarele principii de design organizaţional. Ştiind că îmbunătăţirea funcţiilor-suport reprezintă un proces continuu, fiecare unitate din subordinea FCE va dispune de acum o analiză şi mai detaliată", a anunţat grupul.

O restrucurare mascată

"Design-ul organizaţional" nu înseamnă altceva decât o rearanjare a personalului, care este foarte probabil să fie acompaniată de plecări. Compania evită să spună, însă, lucrul acesta. ArcelorMittal nu face lumină nici asupra perioadei în care ar putea renunţa la o parte din personal, nici asupra modului în care o va face - schemă de plecări voluntare, concedieri colective sau o soluţie combinată. "Reprezentanţii angajaţilor vor fi informaţi în timp util cu privire la evoluţia acestei analize", este tot ce comunică, deocamdată, grupul.

Ceea ce se ştie la ora actuală este că, în Europa, ArcelorMittal va redimensiona personalul TESA, în timp ce la Galaţi va redimensiona şi personalul din producţie. Conducerea combinatului a explicat că proiectul de planificare a forţei de muncă va stabili nevoile reale de personal pentru sectoarele de activitate, fiind impus de condiţiile grele de piaţă, şi că, dacă vor fi salariaţi care vor părăsi compania, ei vor primi compensaţii financiare. Dar liderii sindicali i-au cerut patronatului încetarea imediată a proiectului, declarându-se nemulţumiţi că nu au fost consultaţi într-o chestiune atât de importantă precum locurile de muncă şi manifestându-şi îngrijorarea legată de viitorul combinatului.

Vor contractul de privatizare a Sidex

Sindicatul Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi îi cere Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi Ministerului Economiei să îi pună la dispoziţie o copie a contractului de privatizare a combinatului siderurgic, semnat în 2001 şi ferit de ochii publicului. Solicitarea a fost transmisă prin fax în cursul zilei de joi. În adresă, Solidaritatea spune că vrea să afle ce obligaţii are patronul în privinţa menţinerii afacerii de la Galaţi, în condiţiile în care în ultimii ani a tot închis capacităţi de producţie aici. Printr-o adresă separată, Solidaritatea îi cere o întrevedere ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu.

Citit 3563 ori Ultima modificare Joi, 12 Iulie 2012 19:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.